Hopp til hovedinnhold

Scener ur hjärtat

av lillann — sist endret 2021-09-08T13:06:37+02:00
Hva har klimakrisen å gjøre med å være annerledes? Når blir annerledeshet en diagnose, og hva avgjør hvor grensa går? Er det egentlig et tegn på sunnhet å holde seg frisk i et sykt samfunn?
Malena Ernman

Scener ur hjärtat

Stockholm : Polaris, 2018, Sverige
voksen

Greta Thunberg ble et klimaikon på kort tid da hun gikk fra å skolestreike alene foran Riksdagen i Sverige, til å inspirere tusenvis av unge til å bli med på protesten mot raseringen av framtida deres. I dag reiser hun rundt og sier tingene rett ut som de er til verdens ledere. Morens bok Scener ur hjärtat ble skrevet før dette eventyret startet. Malena Erdman er en kjent sangerinne i Sverige, som i samarbeid med mannen Svante og sine to barn Greta og Beata har skildret hvordan familien skulle komme til å ta innover seg klimakrisens virkelighet, og på samme tid innse hvor lite som faktisk blir gjort med den.  

Under oppveksten får både Greta og Beata problemer med å takle hverdagen. Greta lærer om klimakrisen på skolen – alle elevene blir skrekkslagne, men Greta er den eneste av barna som tar følelsen med seg ut av klasserommet, inn i lunsjsalen, hjem til familien. Den slipper ikke taket. Dette forandrer jo alt! Men hvorfor er de andre så tilsynelatende ubekymrede, hvis vi alle faktisk står midt i en krise? Greta har en aspergerdiagnose, og ser verden fra et annet ståsted enn folk med typiske hjerner gjør. I tilfellet klimakrisen er det hun som kan se verdenstilstanden for det den er. Hun forstår ikke hvordan noen kan la være å innse det åpenbare: at vi må handle med én ting for øyet, vi må stoppe klimautslippene. Familien forstår at hun har helt rett. Gretas glassklare resonnement står for seg selv. Det er sønderknusende absurd at Sverige kjøper seg fri fra ansvaret sitt, presenterer utslippstall per innbygger som ikke inkluderer verken internasjonale flyreiser eller industriproduksjon plassert i andre land.  

Scener ur hjärtat er en bok om klimaet og hvor lite vi gjør, og hvor lite folk faktisk vet. Men den handler også om hvordan det er å vokse opp med egenskaper som ikke passer inn i et strømlinjeformet samfunn. Den handler om hvor viktig det er å få en diagnose for å få den hjelpen man trenger, og om hvilke lysende talenter som kan tre frem når hjelpen og aksepten er tilstede. Herunder får vi et ekte hjertesukk fra Ernman (som selv fikk ADHD-diagnosen som godt voksen kvinne) om hvor underdiagnostiserte jenter er, siden stereotypiene så vel som forskningen konsentrerer seg om guttene sitt symptombilde. Boka viser hvordan ADHD og aspergers representerer måter å være på som harmonerer fryktelig dårlig med vårt jagende, overstimulerte, overforbrukende, komplett ubærekraftige samfunn. Samtidig gjøres det åpenbart at akkurat disse tilstandene favner egenskaper som verden akutt trenger i dag. Etter at Greta Thunberg har greid å snu klimasamtalen på hodet er det vel liten tvil om det.