Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Selvforsvar mot kreft

av Vibeke Garrod sist endret 2019-12-30T13:40:13+01:00
Legen som ble pasient.
Øyvind Torp ; Geir Stian Ulstein

Selvforsvar mot kreft: ti grep du selv kan ta

Spartacus, 2019, Norge
voksen

Kreft. Det skumle ordet. Ordet vi hører om, men som ikke skjer med vår kropp. Selv om vi vet at det kan ramme oss, er det ikke noe vi vil tenke på. Men kanskje er det akkurat det vi bør? Tenke mer på denne gruppen av sykdommer som flere og flere må kjempe mot. Er det noe vi kan gjøre selv for å holde oss friske? Ja det er det!

Lege Øyvind Torp fikk kreftdiagnosen i 2016. Legen var blitt pasient. Dette var starten på en kamp for livet, som Torp valgte å aktivt delta i. Han ville ikke overlate alt til legene, og kjenne seg maktesløs og passiv. Er det noe jeg kan gjøre selv? Kan vi forebygge kreft? Torp leste seg opp på flere emner, og fant ut at det var en del grep han selv kunne ta. Kosthold og trening er blant annet viktig å fokusere på, og dette hører vi jo om stadig vekk. Men kanskje vi ikke har tenkt på at hva vi spiser og hvor mye vi beveger oss, faktisk kan styrke kroppen så den er bedre rustet til å forsvare seg selv. Et selvforsvar mot kreft, og mot livsstilssykdommer. Sistnevnte er på en måte mer opplagt; hvis du spiser for mye mat, for mye usunn mat, og du er inaktiv og beveger deg lite, så kan du bli overvektig og få helseskader. Men hva med å snu det til at hvis du er bevisst på hva du spiser, du beveger deg mye og er aktiv, så gir du kroppen din gode forutsetninger for å styrkes i kampen mot blant annet kreft. Uflaks, tilfeldigheter, gener, inaktivitet, og kosthold kan være faktorer som dytter helsa i feil retning. Utfallet kan være livstruende. 

Denne boka foreslår ti grep du kan gjøre for å bygge et selvforsvar mot kreft. Blant annet å redusere stress, spise mat som ødelegger kreftcellenes blodforsyning, og regelmessig fysisk aktivitet.