Hopp til hovedinnhold

Singellivet er også det gode livet!

Er du lei av Valentin-hypen og alle disse kjærlighetshistoriene i ulike form og format? Med tanke på en alternativ feiring har våre litteraturformidlere utarbeidet en liste av bøker i ulike sjangre som du kan kose deg med uten å bli overflommet av allestedsnærværende romantikk.

Publisert: 09.02.2022. Tekst: Joanna Pacula og Robin Van de Walle.

Marie Aubert: Voksne mennesker

Ida er arkitekt i sin beste alder, singel og barnløs. Hun er usikker på om hun ønsker seg barn, og vurderer å fryse ned eggene sine for sikkerhets skyld. Når sommeren kommer reiser Ida til familiehytta ved sjøen. I dette barndommens ferieparadis skal moren hennes feire sin 65-årsdag. På hytta venter lillesøster Marthe med samboer og bonusbarn. Det viser seg at familieidyllen har fått betydelig slitasje med åra, atmosfæren preges av sjalusi og skam.

«Voksne mennesker» tar et oppgjør med det som ofte forblir usagt i nære relasjoner.



Rachel Cusk: Outline

I den første romanen i trilogien til Cusk møter vi en nylig skilt forfatter, som er i gang med å gjenoppbygge livet sitt etter et kjærlighetsbrudd. Fortellingen starter med at hovedpersonen reiser til Athen for å undervise på et skriveverksted. På flyet møter hun en eldre gresk mann som forteller henne om hans to mislykkede ekteskap. I hvert kapittel møter forfatteren ulike mennesker og deltar i lange samtaler om emner som kjærlighet, fiksjon, ekteskap og intimitet.

Resultatet er en kritikerrost og slående vakker roman.


Oyinkan Braithwaite: Min søster er en seriemorder

Denne boka handler ikke så mye om et singelliv som det handler om ... å myrde kjærester. Hvis du fortsatt er sint etter det siste kjærlighetsbruddet - eller hvis du vil ha en sterk påminnelse om at noen ganger er forhold mer trøbbel enn de er verdt, kan denne romanen være noe for deg.

Korede er en sykepleier som stadig må hjelpe sin yngre søster som ikke klarer å slutte å drepe menn. Dette blir utgangspunktet for en spennende og morsom leseopplevelse. 


Jon Krakauer: Inn i villmarken

I april 1992 haiket Christoffer McCandless til Alaska og forsvant alene inn en nådeløs villmark. Det vi har igjen er dagboksfragmenter og bilder han tok av seg selv. Før han dro hadde han gitt bort alt han eide og skaffet seg en ny identitet. Fire måneder senere ble han funnet død i en forlatt veteranbuss. Hvor kommer den fra, denne primære lysten til å være alene i naturen og bort fra sosiale og kulturelle sammenhenger?

Denne boken søker å gi et svar på hva som drev McCandless, og hva han lengtet seg bort fra.


Helen Fielding: Bridget Jones’ dagbok

Denne boken er i seg selv en klassiker når det gjelder fortellinger om det single livet. Det er en sjarmerende og morsom bok hvor vi følger 32-årige, ugifte Bridget i ett år. Den starter med alle nyttårsforsettene som går ut på "et nytt og bedre liv" og på slutten av året oppsummerer hun hvordan det har gått.

En hjertevarmende historie om det å finne seg selv, mens man er omgitt av andres forventinger.


Rabih Alameddine: En overflødig kvinne

Aaliya er 72 år gammel og bor alene i en gammel leilighet i Beirut. Etter en mislykket ekteskap bruker hun tiden på sin store lidenskap: bøker. Vi blir med på en reise gjennom hennes liv. Hun introduserer bøkene som har gjort sterkest inntrykk på henne, og forfattere som Bolaño, Sebald, García Márquez, Calvino, Nabokov og Dickens.

Aaliyas historie er både en personlig fortelling, en familiehistorie og et innblikk i Beiruts og Libanons historie. Samtidig gir romanen er gripende bilde av hvordan det er å falle utenfor et samfunn som er basert på tradisjonelle verdier.



Deborah Levy: The Cost of Living

En middelaldrende forfatter går gjennom en periode med store endringer: Hun skiller seg fra mannen, døtrene hennes blir voksne og flytter ut, hun selger det gamle familiehuset og flytter til en liten leilighet i en blokk i nord-London. Hun må finne en ny måte å leve på, nå som det gamle livet tok slutt. Hvordan kan hun nyte friheten og selvstendigheten, etter å ha vært opptatt med å være mor og kone i så lang tid? 

"The Cost of Living" går inn i den selvbiografiske syklusen Living Autobiography, der Deborah Levy utforsker sitt eget liv som forfatter og menneske. Levy har en poetisk og essayistisk stil, og skriver innsiktsfullt om forholdet mellom litteraturen og livet, om feminisme, frihet og vennskap.  


Dag Solstad: Professor Andersens natt

Professor Andersen er en middelaldrende professor som bor alene i en leilighet på Frogner i Oslo. Det er julaften, og han har laget et festlig middag til seg selv. Når han setter seg ned ved middagsbordet, blir han vitne til en ugjerning. Gjennom vinduet kan han se en kvinne bli drept i leiligheten på den andre siden av gata. 

Denne hendelsen setter i gang en intens tankestrøm, som sirkler kring de moralske spørsmålene: Bør han hjelpe? Bør han ringe politiet? Eller kan Andersen ha sett feil, og er det hele ikke mer enn en misforståelse?

"Professor Andersens natt" er en av de mest spennende og originale romanene til Dag Solstad, og er en fin inngang til hans omfattende forfatterskap. 


Olivia Laing: The Lonely City

"The Lonely City" er en bok som utforsker hvordan ensomhet kan være en fruktbar grunn for kunstnerisk produksjon. Olivia Laing tar utgangspunktet i en periode i sitt eget liv, da hun bodde alene i New York, og var blitt forlatt av sin kjæreste. For å få bukt med ensomheten, begynte hun å skrive om ulikere kunstnere som har vært virksomme i New York gjennom tidene, og hvis kunst har vært påvirket av ensomhet. Vi møter kjente kunstnere som Andy Warhol og Edward Hopper, men også mindre kjente som David Wojnarowicz og Henry Darger. 

Dette er en vakker og poetisk bok som tenker nytt kring temaer som ensomhet, kunsten og byen, samtidig som den er en lærerik innføring i noen viktige kunstneres liv og virke.