Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Skilsmisseboken: en overlevelsesguide

av Anne Marie Morvik sist endret 2020-03-03T13:36:20+02:00
En overlevelsesguide for deg som skal skilles eller som planlegger å skille deg.
Sanna Sarromaa

Skilsmisseboken: en overlevelsesguide

Res publica, 2019, Oslo
978-82-8226-093-0
voksen

Sanna Sarromaa er en finsk historielektor med doktorgrad som har bodd i Norge i en årrekke. Hun er mest kjent for spalten i VG og Gudbrandsdølen Dagningen. Etter at hun ble ufrivillig skilt, savnet hun en bok som kunne fortelle henne hva neste steg videre i livet var. 

Sarromaa kaller boken sin en overlevelsesguide for deg som skal skilles eller som planlegger å skille deg. En slik bok som hun kunne ønske at hun hadde da hun var midt oppi det. 

Her får du blant annet økonomiske råd, emosjonell støtte fra en som vet hva du gjennomgår og praktisk veiledning som hva gjør vi med hunden, hvilke rettigheter du har krav på fra fra Nav, hvordan dere bør avtale fordelingen av verdiene, hvem som skal ha huset, hvordan fordele samvær med barna, og når og hvordan begynne å date igjen. Sarromaa bruker egne og andres erfaringer og hun har intervjuet 40 skilte menn og kvinner, noen av dem var nylig blitt skilt, andre hadde vært det i en årrekke. Hun har også intervjuet ulike psykologer, jurister og terapeuter for å få svar på ulike tema angående skilsmisse og hva det gjør med deg som person. Hun bruker også mye faglitteratur om dette emnet. Sarromaa forteller veldig personlig og åpent om seg selv og sin egen skilsmisse. Blant annet at mannen hennes forlot henne for en annen kvinne og at det kom som lyn fra klar himmel. En ting hun er veldig opptatt av, er at hun ble ikke skilt, hun ble forlatt. Men Sarromaa forteller ellers veldig lite om eksmannen sin, det er et bevisst valg og også et tema som hun tar opp i boken, at man ikke bør slenge dritt om eksen, man har tross alt barn sammen. 

Jeg følte veldig med Sanna Sarromaa i denne vanskelige fasen i livet hennes, hun kaller det en livskrise og mange av dem som hun intervjuet fortalte at det tok mange år før de kom seg videre og kunne se lyst på livet. Men, de fleste kom styrket ut av sorgen og kunne se fram mot et nytt og bedre liv.