Hopp til hovedinnhold

Skjermhjernen

av Vibeke Garrod sist endret 2021-08-09T07:59:41+01:00
Avhengig av mobilen? Du er ikke den eneste. Men er hjernen vår skapt for den digitale livsstilen?
Anders Hansen

Skjermhjernen

Cappelen Damm, 2020
voksen

Denne boka er veldig interessant. Så interessant faktisk at vi har tipset om den tidligere, i forbindelse med Forskningsdagene 2020. Ja greit, du har hørt mye av det før, som at overforbruk av mobilen ikke er bra, og at det kan bli vanskeligere å sovne om kvelden dersom du stirrer i skjermen før du legger deg. Men vet du hvorfor

Hjernen. Vår kropps mest energikrevende organ. Et voksent menneske bruker 20 % av sitt totale energiforbruk på hjerneaktivitet. Det er mye! Men vi må følge med, bedømme situasjoner. Nesten alle  menneskegenerasjoner har levd i en livsfarlig verden der halvparten ikke overlevde tiårsdagen sin, det er først de siste 10.000 år den store omveltningen i måten vi lever på har skjedd. Hjernen vår fungerer fortsatt som om vi var jegere og samlere. Overgangen til vår moderne verden har skjedd så raskt, at evolusjonen ikke har rukket å forandre hjernen, vi er egentlig tilpasset helt andre omgivelser. Et par tusen år høres kanskje mye ut for deg og meg, men evolusjonsmessig er det et blunk! 

Så hva slags funksjon hadde stress før? Og hvordan funker det nå? Hva med dopamin, hvis viktigste oppgave er å få oss til å velge hva vi skal ha fokus på? Mobilen kan hacke seg rett inn i flere grunnleggende mekanismer i belønningssystemet vårt. Det kan høres ut som en konspirasjonsteori eller fake news, men forfatteren av denne boka er overlege i psykiatri og boka er utgitt på Cappelen Damm. Verifisert med andre ord. 

Sosiale medier er mye brukt av oss mennesker. Hvert tredje menneske i verden er på Facebook. Hvorfor tilbringer vi så mye tid på sosiale medier? Her er noen av forfatterens stikkord: Vi elsker å sladre, vi snakker helst om oss selv, vi speiler oss i andre. For mennesket har det alltid vært viktig å styrke de sosiale båndene og samarbeide med andre, og så kan vi sjekke hva omgivelsene tenker om oss og atferden vår. Det er kanskje bare ikke så sunt å sjekke det hvert 10. minutt?