Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Som hund og katt: slik er hunde- og kattemennesker

av Anne Marie Morvik sist endret 2020-02-19T09:01:44+02:00
Humoristisk og lærerikt om hunder og katter
Mari Grydeland

Som hund og katt: slik er hunde- og kattemennesker

Vigmostad og Bjørke, 2019, Bergen
978-82-419-5032-2
voksen

Som hund og katt: slik er hunde- og kattemennesker er skrevet av forfatteren, journalisten, skuespilleren, anmelderen og programlederen Mari Grydeland. Den er humoristisk illustrert  av Fredrik Skavland 

Boken tar for seg hvorfor noen foretrekker hunder og andre katter. Hva er det som gjør at man kaller seg kattemenneske eller hundemenneske selv om man aldri har hatt hverken katt eller hund. Mari Grydeland gir oss også flere historiske detaljer som hvor viktig katten var i egypterne sin tid, og hvordan hunden ble mennesket sin beste venn. I gamle Egypt var det vanlig å barbere øyenbrynene sine for å markere sorg når katten døde, sørgeperioden varte til brynene hadde grodd ut igjen. Eller visste du at skogkatten klatrer i sirkel ned trær med hodet først, mens andre katter rygger?  

Vi får også møte kjente personer som har hund eller katt eller begge deler, og høre historier om dyrene deres. Felles for dem alle er hvilken glede og berikelse kjæledyret deres gir dem, at de er veldig glad i dyret og at det er en del av familien. En hundeekspert og katteekspert blir også intervjuet. Grydeland gir oss og en del statistikk som hvem som er sprekest av katte- og hundemennesker? Hundemennesker selvsagt, de må ut i allslags vær for å lufte hunden. Hvem er mest kreativ av katte- og hundemennesker? Det er kattemennesker, de er også mer glad i å lese og skrive og i hagearbeid generelt. Det er flest menn som har hund og flest kvinner som har katt, og katt er det mest populære kjæledyret i Norge. Undersøkelser viser at hundeeiere som oftest er ekstroverte, mens katteeiere er mer introverte. Boken er også krydret med små visdomsord om katter og hunder slik som: “Hunder har eiere, katter har stab” (Ukjent). ”Hunder biter meg aldri. Bare mennesker” (Marilyn Monroe). 

For en dyreelsker som meg og tidligere katteeier var det en lærerik, kjekk og humoristisk bok å lese. Jeg satt til tider og humret og lo og nikket gjenkjennende for meg selv.