Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Sommerlesning: Dystopi, krim og spenning

Sommer = lesetid. Hvorfor ikke la seg underholde med krim og spenning i sommervarmen?

Først publisert: 20/06-2019

Vi av Jevgenij Zamjatin

Likte du 1984? Denne russiske dystopien ble skrevet i 1920, var den første boken som ble forbudt i Sovjet, og inspirerte Orwells 1984. D-503 er en mann som bor i Den Ene Stat. Privatliv og individualitet finnes ikke, og alle innbyggerne bor i glassleiligheter. D-503 leder byggingen av et romskip, og skriver en dagbok som skal sendes ut i verdensrommet. Han elsker Den Ene Stat, system og regler. En dag møter han I-330, og hun viser ham en helt annen verden. Boken er skarp kritikk av inngripende styring, den er vakkert skrevet, og strålende oversatt i 2016 av Torgeir Bøhler.

Alt er mitt av Ruth Lillegraven

Haavard og Clara er et tilsynelatende vanlig, velstående par på Oslos vestkant. Han er barnelege, og hun jobber i justisdepartementet. En dag skjer det et drap på barneavdelingen, og den velrenommerte legen blir på mystisk vis dratt inn i etterforskningen. Saken tar uante vendinger, og havner plutselig i justisdepartementet – på Claras bord. Både Clara og Haavard står overfor et stort oppgjør.

Hva skjuler de for hverandre? Hvor godt kjenner man egentlig sin partner? Og hvor lenge kan man holde på en hemmelighet? Ruth Lillegraven debuterer som krimforfatter med en sjeldent velskrevet krim som er umulig å legge fra seg.

De kommer til å drukne i sine mødres tårer av Johannes Anyuru

Boken begynner med en IS-inspirert gisselsituasjon i en tegneseriebutikk i Göteborg. En kvinne, en av de tre angriperne, filmer det som skjer, men plutselig stopper hun. “Hør på meg. Jeg tror ikke vi skal være her. Det var ikke hit vi skulle.” Er kvinnen fra en alternativ fremtid, som hun påstår? Eller er hun gal? Boken handler om identitet, krig, og islam i vesten, på en måte vi ikke har sett før. Den er original og tankevekkende, gåtefull og utfordrende. Den ble kåret til årets roman i Sverige, og ble tildelt Bjørnsonprisen i Norge.

Brådypt av Elin Viktoria Unstad

For noen måneder siden druknet Vilja og var død i 23 minutter. Etter dette endrer livet seg for både Vilja og de rundt henne, både familien og den gryende romansen hun var i gang med. Vilja opplever angst, depresjon og hallusinasjoner. Foreldrene stoler stadig mindre på at det hun opplever faktisk skjer. Så når hun blir kidnappet, men sendt hjem allerede dagen etter, er det ingen som tror på henne. Hva skjedde egentlig? Forfatteren klarer å balansere den uhyggelige stemningen med det idylliske bakteppet, et koselig tettsted ved havet, på en imponerende måte. Brådypt av er en spennende psykologisk thriller for både ungdom og voksne!

Aftenland av Therese Bohman

Karolina Andersson, en nylig enslig singel professor i kunsthistorie, ser plutselig lys tunellen når hun møter den unge doktorgradsstudenten Anton. Han sitter på et unikt materiale om en kvinnelig kunstner som kan revolusjonere svensk kunsthistorie. De ser begge sitt snitt til å bruke prosjektet til egen vinning for å sikre karrieren.

Men prosjektet ender opp med å legge den enes karriere i grus. Hvem utnytter hvem? Og hvem kan man egentlig stole på? En drivende roman om makt, sex og begjær.

Si at du er min av Elisabeth Norebäck

Psykoterapeuten Stella har levd sitt voksne liv med et stort savn, datteren hennes forsvant uten spor fra barnevognen på en hytteferie. Når den unge Isabelle dukker opp i mottakelsen hennes, er hun overbevist om at det er datteren.

Vi skjønner fort at vi kanskje ikke kan stole helt på Stella, kanskje heller ikke på Isabella eller den overbeskyttende moren hennes, for forfatteren leker med perspektiv, synsvinkler, og sannheter mens et ubehag sakte smyger seg frem som høsttåken i Stockholm der de tre kvinnene sirkler rundt hverandre.