Hopp til hovedinnhold

Sommerlesning: Mørk sommer

Sommeren er den lyseste tiden på året, men det betyr ikke at vi ikke kan fordype oss i dystre historier. Under finner du anbefalinger på gode bøker med sterke historier.

Først publisert: 20/06-2019

Hærverk av Tom Kristensen

hA|rverk.jpg 

Hamsun kalte denne romanen “En genistrek og et kjempeverk” når den kom ut i Danmark i 1930. Romanen handler om journalisten Ole Jastrau og skildrer hans alkoholiserte vei mot undergangen. Hærverk har blitt stående som et av de merkeligste og mest betydelige romanverker i nyere skandinavisk litteratur. Et kjempeverk!

Hotell Montebello av Rebekka Wexelsen

hotellmontebello.jpg

Nina finner en kul ved kjevebenet, og en tur til legen blir raskt til innleggelse på Radiumhospitalet. Hun har fått kreft.

Nina starter behandlingen med å lyve til legen, hun sier hun bor et annet sted enn på Majorstua i Oslo. Da blir hun nemlig ikke dagpasient, men får flytte til Hotell Montebello, sykehushotellet. Den brutale behandlingen starter, men Nina trives som pasient, og takler det bra, bedre enn studenttilværelsen.

Hun liker medpasientene, og velmenende gode hjelpere. Så hun fortsetter å lyve til de rundt seg, inkludert venner og familie.

Boka overrasker som en lettlest, humoristisk fortelling tross tematikken, den avvæpner og ufarliggjør noe mange frykter.

Overvintring : en roman om Sylvia Plath av Kate Moses

Overvintring_Fotokreditering-Gyldendal.jpg

Denne romanen gjenskaper Sylvia Plaths (1932-63) siste skjebnesvangre måneder i 1962/63. Ekteskapet hennes er gått over styr, og hun sitter igjen alene med to små barn. Det går mot vinter, hun har flyttet tilbake til London, det er umulig å skaffe telefon til leiligheten, og før barna våkner hver morgen, er hun i ferd med å avslutte arbeidet med den diktsamlingen som skulle komme til å bli hennes mest berømte, Ariel.

Et romanportrett av en intens kunstner stiger frem, men, kanskje mer overraskende, også et av en huslig, fingernem, barnekjær og kreativ kvinne. (forlagsomtale)

Voldens historie av Èdouard Louis

Voldens historie av edouard Louis.png

Edouard er på vei hjem fra sine to nærmeste venner på julaften, når han blir antastet av en ung mann som søker kontakt. Edouard er sliten og vil hjem, men likevel fascinert og det ender opp med at han inviterer mannen opp i leiligheten sin. Et tilsynelatende spennende møte ender i voldtekt og mordforsøk.

Edouard Louis er 22-åringen som tok det litterære Frankrike med storm, og gjennom denne høyst selvbiografiske romanen illustrerer han hvordan samfunnets vold mot enkeltindivider igjen generer vold mot andre mennesker. (forlagsomtale)

Beckomberga : ode til min familie av Sara Stridsberg

Beckomberga ode til min familie av Sara Stridsberg.png

Stridsberg blir ofte omtalt som en av Sveriges beste forfattere og det er ingen dum idé å lese alt hun har skrevet. Beckomberga er en mentalsykehus i utkanten av Stockholm som ble nedlagt på 90-tallet. Med romanen Beckomberga : ode til min familie skriver Stridsberg svært personlig. Romanen tar oss med inn i mørket på en måte som gjør at det like mye handler om lyset. Et lys som kanskje ikke alle ønsker å være i. Vi møter rusmisbrukeren Jimmie Darling og datteren Jackie som etterhvert begynner å tilbringe mer og mer tid på Beckomberga. Og overlegen Edvard Winterson som tar pasientene sine med på fest hver kveld..

Lolita av Vladimir Nabokov

lolita.jpg

Lolita er suksessdebuten til Vladimir Nabokov fra 1955. Den svært kontroversielle romanen handler om en voksen mann og hans beundring, begjær og misbruk av en 12 år gammel jente. Dette er den vanskeligste anbefalingen jeg har skrevet, fordi boken lar en (fiktiv) pedofil forteller skildre alt fra sitt standpunkt. Temaet er så vanskelig og vondt. Samtidig er boken så god, og så vakkert skrevet. Den er lett å lese, og handlingen fengsler deg. Denne motsetningen mellom vakkert språk og en manipulerende forteller er utfordrende, men kanskje det nettopp er denne spenningen som gjør Lolita til et mesterverk.