Hopp til hovedinnhold

Tips til bøker hos Bokhylla.no

Har du gått tom for lesestoff? En stadig større del av Nasjonalbibliotekets samling er tilgjengelig digitalt hos Bokhylla.no. Her er noen av våre bokanbefalinger.

De døde av James Joyce

Det er nok ikke tilfeldig at Ibsens replikk om livsløgnen i Vildanden er den replikken folk flest refererer til. For hva skjer egentlig når livsløgnen avsløres? "De døde" av James Joyce er et godt eksempel på dette. Novellens tidsrom er kort, alt utspilles i løpet av en kveld. Vi er i Dublin, i et stort nyttårsselskap hos søstrene Morkan. Blant gjestene er Gabriel Conroy og hans kone Gretta. Gabriel er preget av dårlig selvfølelse, lav selvtillit og føler seg aldri verdig sin kone, til tross for et langt og stabilt ekteskap. Når festen er over, og de er på vei til sengs, forteller hun en historie om sin døde ungdomskjæreste - en historie som forandrer Gabriels liv for alltid. Hvordan skal han klare å leve videre når de døde fortsetter å plage ham? Novellen er den siste i James Joyce Dubliners og regnes som en av verdens beste noveller. Kan leses igjen og igjen.  

Anbefalt av Marie Amdam.

 

Sommer av Amalie Skram

I novellesamlingen Sommer møter vi forskjellige par som på et eller annet vis er på randen av sammenbrudd. I likhet med ekteskapsromanene LucieConstance RingForrådt og Fru Ines, dreier problemene seg rundt økonomi, utroskap, sjalusi og lengsler. Denne novellesamlingen er en perfekt introduksjon til Skrams forfatterskap, dersom du ikke har lest noe fra før. Her viser hun seg som en skarp observatør, og evner å beskrive både begjær og galskap på en medrivende måte. Novellesamlingen ble først utgitt 1899, men oppleves selv i dag som dirrende og levende, og er en kort og fin liten samling. Anbefales!   

Anbefalt av Marie Amdam.

 

Det angår også deg av Herman Sachnowitz

Herman Sachnowitz blir sammen med sine foreldre og åtte søsken sendt til Auschwitz under andre verdenskrig. Han er den eneste som overlever og som kan fortelle deres historie. Sachnowitz gjør mange interessante refleksjoner over livet og hva et menneske er i stand til å gjøre for å overleve. Grusomhetene i boken er så ufattelige at det er vanskelig å ta innover seg. Det blir likevel spesielt nært fordi Sachnowitz-familien var norsk, og at dette skjedde med blant annet nordmenn i vår del av verden for ikke så veldig lenge siden. Et viktig vitnesbyrd for å minne oss på hva som er verdt å kjempe for, og hva som i ytterste konsekvens kan skje med et samfunn.

Anbefalt av Silje Monsen Solsvik.

 

Med kaldt blod av Truman Capote

Med kaldt blod er en noe krevende bok å komme seg gjennom. Den har tettskrevne sider og lange kapitler og dermed få pusterom. Det er en True crime i romanform om drapet på Clutter-familien på 50-tallet i Kansas. Vi følger familien frem mot drapet, og vi følger gjerningsmenn og politietterforskere, både under etterforskning og under rettssaken. Det er en fascinerende historie som var svært grensesprengende da den ble utgitt. 

Anbefalt av Silje Monsen Solsvik.

 

Keiseren fra Portugalia av Selma Lagerlöf

Jan fra Skrolycka er ikke en mann som gjør seg bemerket eller lar seg lett begeistre. Når han for første gang får datteren sin i armene endrer dette seg, og alt i resten av hans liv dreier seg om hans øyesten, Klara Gulla. Keiseren av Portugalia er en tragisk og rørende historie om en kjærlighet som er så altoppslukende at den blir ødeleggende.

Anbefalt av Silje Monsen Solsvik.

 

Den forsvunne embetsmann av Hans Scherfig

Den forsvunne embetsmann skrev Scherfig i 1938, en skarpsindig bok om to menn som forsvinner i København på 1930-tallet. Tilsynelatende virker det ikke som de to sakene har noen sammenheng. Den ene, Teodor Amsted, er en mønsterborger av en embetsmann. Han har alltid levd et trygt og respektabelt A4-liv. Michael Mogensen heter den andre, og er diametralt motsatt av embetsmannen. Han hører til samfunnets løse fugler, og er uten familie eller arbeid. En av disse har sprengt seg selv til døde på en gressholme på Amager, og spenningen knytter seg til hvem det er. Scherfig skildrer her det borgerlige samfunns idealer, og vanemenneskets klamren til en konvensjonell tilværelse. Men også vanemennesket kan én dag få nok. 

Anbefalt av Vibeke Garrod.

 

Det forsømte forår av Hans Scherfig

Det forsømte forår gjør et dykk ned i gamle dagers danske skolesystem. Denne boka er en klassiker i nordisk litteratur, og er oppbygd som en kollektivroman med kriminalplot. Vi befinner oss omkring et gymnas i 1920-åras København, som styres med jernhånd av den avskyelige lektor Blomme. Han forpester hverdagen til elevene med sitt skrekkregime, helt til han en dag setter sin daglige brystkaramell i halsen og segner om. Er det en av elevene som har gjort kort prosess?

Anbefalt av Vibeke Garrod.

 

Vertinnen av Fjodor Dostojevskij

Hvis Dostojevskij er et nytt bekjentskap for deg, eller du vil lese en av hans kortere romaner, er dette en bok du vil like. Vi befinner oss i St. Petersburg, og vi følger den unge Ordynov. Han er en fattig student, som leter etter en ny hybel. En kveld treffer han på et merkelig par, en skremmende skikkelse ved navn Murin og en vakker kvinne ved navn Katerina. Ordynov får bo hos dem, og forelsker seg hodestups i Katerina. Når Ordynov blir syk med feber blir det vanskelig å skille fantasi fra virkelighet. Holder Murin den vakre Katerina som fange?

Anbefalt av Vibeke Garrod.

 

Syndere i sommersol av Sigurd Hoel

”Du er en selvbedrager og tilhører som sådan den forrige generasjon.” 

Dette er Johans replikk og livsfilosofi. Når han, Randi og de andre vennene reiser til et ferieparadis i skjærgården er planen klar: De skal ha det hyggelig, men først og fremst jobbe med avhandlingene sine; ikke bli distrahert av romantikk, eller gjenta andre feil som foreldregenerasjonen har gjort. Det blir drama og intriger. På et gitt tidspunkt smeller det. Likevel er det en optimistisk og lett undertone som gjennomsyrer historien. Morsomme replikker og treffsikre observasjoner mangler ikke. Heller ikke alvor eller poesi. Anbefales med et smil. 
 

Anbefalt av Ragnhild Sæther.

 

Den gamle mannen og havet av Ernest Hemingway

- Har du lest noe av Hemingway, da?  
- Ja altså … Og så har jeg selvfølgelig lest Den gamle mannen og havet. Det er jo en klassiker, en liten perle!  

Det er lenge siden han har fått fisk. Den 85. dagen er den gamle mannen igjen ute på havet, eller ”la mar” som han kaller det. Noen yngre fiskere sier ”el mar”, men de kjenner nok ikke havet slik han gjør det. Og denne gangen får han napp. Kampen mellom fiskeren og fisken begynner - en kamp på liv og død. Vakkert skrevet, og med en stille dramatikk. Finnes i flere utgaver.


Anbefalt av Ragnhild Sæther.


Anna Karenina av Leo Tolstoj

Anna Karenina er en virkelig mursteinsklassiker, med en av tidenes mest berømte åpningslinjer. Boken er relativt lettlest, fengende, dramatisk, melankolsk og pompøs. Anna Karenina er innom russisk politikk, samfunnskritikk, som kvinnens rolle i datidens samfunn, og ikke minst mellommenneskelige forhold. Det er forelskelse, utroskap, knuste hjerter, lykkelige skjebner og tragiske skjebner i en storslått innpakning. Den har et stort persongalleri, så hjelpemidler kan være nyttig (Wikipedia) for å holde orden på det i starten. Anna Karenina er stor både i størrelse og innhold. Finnes i flere utgaver.

Anbefalt av Silje Monsen Solsvik.