Dischord 40 år!

Vi feirer det legendariske plateselskapet.

Det amerikanske plateselskapet ble startet i desember 1980, da bandet Teen Idles ville gi ut en plate. Bandet var allerede nylig oppløst, men de hadde litt penger fra konserter og ville heller bruke de på en utgivelse som kunne glede flere, enn bare å fordele pengene seg imellom.

Første utgivelse på Dischord ble albumet Minor Disturbance. Resten er historie. Band som Minor Threat, Scream, Jawbox, Nation of Ulysses, Dag Nasty og Fugazi kom til å prege plateselskapet. De fleste band sogner til Washington D.C. og området rundt, og noe som kjennetegner Dischord er engasjementet og kjærligheten til musikken og bandene.

Her er det aldri profitt og ekspansjon som har stått i sentrum, ikke noe "sell out" her i gården. Det meste av overskuddet går tilbake til å skape musikk.

Fugazi har spilt i Norge flere ganger opp gjennom årene, blant annet på Blitz i 1990 sammen med Life… But How To Live It. Hvis du gikk glipp av denne uforglemmelige konserten kan du høre opptak av den her. Eller for bergensere som vil mimre, så spilte de på Kvarteret 10 år senere.

Det ser ikke ut til at Dischord vil gi ut noen 40-års jubileumsutgivelse, men vi kan allikevel nyte denne boksen fra 20-års jubileet, den er absolutt ikke gått ut på dato. Det er også mange låter på disse CDene som ikke finnes i den digitale utgaven. Du kan også lytte til noe av vårt utvalg av musikken på Dischord her.

Vil du lese mer om plateselskapet, så skrev nylig avisa The Guardian en artikkel, ta en kikk!

Foto: Shawn Scallen / Fugazi
Foto: Shawn Scallen / Fugazi