Ivar Bjørnson anbefaler Mayhem

av Ivar Bjørnson — sist endret 2017-04-04T12:53:26+01:00
Ivar Bjørnson er en av de mest markante personlighetene innen norsk ekstrem-metal. Han var en av grunnleggerne av Enslaved, og har også vært involvert i de noe mer eksperimentelle gruppene Trinacria og Jazkammer.
Mayhem

De mysteriis dom sathanas

DSP Anti-Mosh, 1994, Norge


Min anbefaling er De Mysteriis Dom Sathanas av Mayhem som kom ut i 1994. Sammen med Dark Thrones A Blaze in the Northern Sky, er dette selve albumet som definerte den norske black metal-sounden tidlig på 90-tallet. Det Mayhem som finnes på denne platen er et ganske annet enn det som fortsatte etter at låtskriver og gitarist Øystein "Euronymous" Aarseth døde i 1993.

Nå skal jeg ikke snakke mer om hva som skjedde da, eller med Mayhem i ettertid; det finnes det nok av dårlige dokumentarer og spekulative bøker om, for de som er interessert i en feil fremstilling av hendelsene.

Tilbake til De Mysteriis Dom Sathanas: her snakker vi om det komplette black metal-albumet. Produksjonen er revolusjonerende produsert av Euronymous og Pytten i Bergens eget Grieghallen studios. De brukte hele Grieghallen, faktisk: trommene ble bl.a. spilt inn i selve Griegsalen for å få den rette klangen. Gongen på låten Life eternal er en ekte filharmoni-gong spilt inn der. Det er stemning på platen som allerede 2 generasjoner nye black- og ekstrem-metal-generasjoner har prøvd å gjenskape; men nesten ingen har vært i nærheten.

Dagens black metal-scene i Norge er i ferd med å skape en anti-tese til De Mysteriis Dom Sathanas' mørke dynamikk og okkulte energi: Black metal-musikaler, Grand Prix og så videre. Derfor er dette et ekstra viktig album: det er et album som viser hvor norsk black- & ekstrem-metal kommer fra og ikke minst potensialet som meningsbærende sjanger både musikalsk og konseptuelt/ filosofisk.