Trond "Abs" Absalonsen anbefaler Birthday Party

av Trond Absalonsen — sist endret 2017-04-04T14:16:38+02:00
Absen er legendarisk i Bergens rockemiljø, som frontmann og vokalist i band som Swamp Babies, Slut Machine og St. Satan.
The Birthday Party

Junkyard

BMG, 2000 (1982), Australia

Da post-punken fulgte i hælene til punken og ga rom for mer kompleks låtoppbygging og mer eksperimentering, dukket det opp en mengde interessante band.

Det mørkeste og farligste beistet kravlet ut fra under en australsk stein, og kalte seg The Birthday Party. Musikken var et demonisk sammensurium av høyeksplosiv rock, torturert blues og støy.

Junkyard kom ut i 1982 og på senere CD-utgaver har det blitt lagt til en låt før, og en etter LPens opprinnelige spilletid. Den nyere utgivelsen begynner betegnende med låten ”Blast Off” og siden ser de seg ikke tilbake. Nick Cave er i tøyleløst psykotisk godform bak mikrofonen, det gneldres, snerres og skrikes. Hvert ord avleveres med en desperat voldelighet som minner om et fanget rovdyr. Gitarene støyer og hviner i en rytmisk brottsjø – gallopperende galskap satt i system.

Her er låter om bilkrasj : ”Dead Joe” – ”welcome to the carcrash, you can't tell the boys from the girls anymore”... et mesterstykke som utrolig nok alltid får det til å rykke i dansefoten.

Her er jazzete ”Big-Jesus-Trash-Can” komplett med sinnsyk saksofonbruk.

Småseige og urovekkende ”Hamlet (pow pow pow) ” - “I believe our man's in love, Hamlet got a gun-now, he wears a crucifix, pow pow pow.”  Etc. etc. Her er ikke én dårlig låt.

En av grunnene til at The Birthday Party hadde svært få likegyldige låter, er at bandet huset tre formidable låtskrivere. Rowland S Howard (RIP), Mick Harvey og selvfølgelig Nick Cave. På dette albumet er låtfordelingen tredelt. Og når i tillegg bassist Tracy Pew (RIP) var selvutnevnt bullshitdetektor som alt måtte forbi, skulle kvalitetsopplegget være i den skjønneste orden.

Skulle denne anbefalingen falle i smak er det bare å følge de forskjellige bandmedlemmenes videre karriere og oppdage band som : Nick Cave and the Bad Seeds, Crime and the City Solution, These Immortal Souls, som igjen gir forgreininger til Einstürzende Neubauten,Gun Club, Beasts of Bourbon... listen er milelang.

 GOD FORNØYELSE!

 

(Foto: Jørgen Træen)