Hopp til hovedinnhold

Fredsfilmer

av Birgit Westermann sist endret 2023-04-14T13:58:23+02:00
Biblioteket har i samarbeid med IKFF Bergen (Internasjonal kvinneliga for fred og frihet) opprettet en filmsamling med tema fred, konfliktforebygging, nedrustning og miljø. Alle filmene kan lånes på biblioteket.

Tekst: Susanne Urban

Oppdatert: november 2019

 

The Age of Stupid (2009)

Stjerneskuespiller Pete Postlethwaite spiller en mann som bor alene i en ødelagt verden - i 2055. Han ser på eldre opptak av syv virkelige mennesker fra i dag, og spør: hvorfor gjorde vi ikke noe for å stagge klimaforandringene når vi hadde muligheten? Filmen ble laget av mer enn 1000 mennesker og lansert i et solcelledrevet kino i London. 10:10 kampanjen ble startet for å spare 10% CO2 allerede i 2010. Deretter kom "lighter later"-kampanjen. Sjekk selv!


De andre (2012)

I 2009 innførte den norske regjeringen flere innvandringsbegrensende tiltak, bl.a. at enslige asylsøkende skal "returneres" når de fyller 18 år. For noen ungdommer i det norske samfunnet er 18årsdagen den dagen de mister sine rettigheter. Goli fra Kurdistan ble deportert og legger ut på ny flukt. Afghanske Husein ble fysisk lam av frykt da han og broren fikk avslag i Norge. Khallid mottar sitt endelige svar fra UNE på 18årsdagen. - Hva skjer når vi bryter med etiske grunnprinsipper?


As We Forgive (2010)

The subject of As We Forgive speak for a nation still wracked by the grief of a genocide that killed one night in eight Rwandans in 1994. Overwhelmed by an enormous backlog of court cases, the government has returned over 50 000 genocide perpetrators back to the very communities they helped to destroy. Without the hope of full justice, Rwanda has turned to a new solution: Reconciliation. But can survivors truly forgive the killers who destroyed their families?


Atomic Lies / Nuclear Controversies (2002)

Facts and contradictions expressed during the International Conference on the health consequences of the Chernobyl catastrophe, organized in Kiev June 2001. The film reveals the conflict of interests between two United Nations Agencies: the WHO World Health Organization beeing hindered by the IAEA International Atomic Energy Agency to work on and publish on health risks related to radioactivity. Former WHO leader admits that "IAEA commands". Is that acceptable?


The Band's Visit (2007)

Et politi-musikkorps fra Egypt er ivitert til Israel for å spille ved innvielsen av et arabisk kunstsenter. Byråkrati eller uflaks gjør at de strander i en øde liten israelsk by, midt i ørkenen. På humoristisk vis minner filmen oss om at vi som mennesker glemmer hvor mye vi har til felles. Mens verdens ledere bruker sint retorikk, vil det store flertallet av mennesker i verden lære å komme overens med dem vi kan få oss til å kalle "fiender". Action på det indre plan - en prisbelønnet film.



Barndom

Verden sett med barneøyne. Hvordan det ser ut når barn får lov det de er best til: å leke uten hensyn til læreplaner, læringsmål og andre diktater. Filmen bringer oss tett på barna i en naturbarnehage, mens barna er i gang med å skape seg selv. Det er 20 år siden seksårsreformen ble innført. Den har ikke ført til økt  lærdomsutbytte. Filmen er Margreth Olins høringsuttalelse. En film om fredelig barndom og om å skape fred med barndommen…

 

 

 


Bio gegen die grune revolution

Strategier mot klimaforandringer og sult, bl.a. knowhow om økologisk landbruk fra Sveits kommer godt med for eksempel på Cuba og nord for Sahara.


Bogotà Change (2009)

"Superborger" erobrer verden. Antanas Mockus, avsatt professor i filosofi og matematikk blir valgt som ordfører i Columbias hovedstad. Kledd ut som superhelt feier han kappekledd gjennom byen for å rydde, hilse på og skape stemning. Enrique Penalosa overtar stafettpinnen og i løpet av 10 år forvandler disse to visjonære politikerne Bogotà fra verdens farligste by til Latin Amerikas mest interessante metrolpol.



A Bold Peace (2016)

Et land avvikler militæret for å prioritere utdanning og sosial velferd. Ikke en utopi - bare Costa Rica. I sin berømte "Cross of Iron"-tale i 1953 kritiserte president Eisenhower det militærindustrielle komplekset mens han spurte: "Er det ingen annan måte verden kan leve?" I Costa Rica i dag ser vi en annen måte å leve på. Et eksempel til etterfølgelse? En crowdfunded, prisbelønnet film.



Budrus
(2009)

Israelerne er mer redd for palestinsk ikke-vold enn for raketter fra Gaza. Innbyggerne i landsbyen Budrus makter via år med ikke-voldelige aksjoner det ingen hadde trodd å og få noensinne har opplevd: at israelske myndigheter endret fattede vedtak. I ren frykt for at ikke-voldelige metoder skulle spre seg til andre landsbyer truet av ”antiterrormuren” som deler mange landsbyer på Vestbredden. 14-årige jenter viser hvordan være steintøffe ikke-voldskjempere!



Code of Survival or the end of genetic engineering
(2017)

Viser hvordan genteknikk og sprøytemidler i konvensjonell jordbruk utarmer jordsmonnet og fører til resistente ugressarter. Lurer på hvordan en monsterplante ser ut? Du finer slike roundup-resistente i denne filmen – men også nok eksempler på alternativer finnes - i Sekem (Egypt), hos Framk Aunkofer i Sør Tyskland og i Ambotia Himalay,– og de gir gode avlinger. Vandana Shiva og Jane Goodall er
blant medvirkende. En film om fred med jorden.








The Day after Peace
(2008)

Mot alle odds klarer et enkelt menneske å få FN til å etablere en årlig internasjonal dag for våpenstillstand og ikkevold – høstjevndøgnet 21. sept. Klarer han å få kynikerne på sin side og bevise at en slik dag kan redde tusener av liv? Med deltagelse av Kofi Annan, Angelina Jolie, Jude Law, Annie Lennox, Jonny Lee Miller.



Déchets le cauchemar du nucléaire
(2009)



Disturbing the Peace (2016)

Fra krigere til ikke-voldelige freds-aktivister: Israelske elitesoldater og palestinske frihetskjempere, mange med flerfoldige år i fengsel, innser at nok er nok, og gjør opprør mot en historieframstilling som bare ødelegger for alle. En inspirerende dokumentar om å bli aktiv og skape en verden slik vi ønsker den skal være.


Elemental (2012)

Elemental follows three outsiders who are obsessed by nature and driven by a deep desire to change the status quo. Separated by continents, each charater is part of a global story abotu water and climate change that goes beyond the issues to reveal the public triumphs and emotional scars of life on the front line.


Encounter Point (2006)

Et inspirerende portrett av fredsaktivister på begge sider av den israelsk/ plastinske konflikten. Til tross for smertefulle erfaringer slutter både Ali, Robi og andre vi treffer i Encounter Point seg til Bereaved Families Forum som forener både isrealere og palestinere som har mistet familiemedlemmer i konflikten. Noen bestemmer seg likevel for å kjempe sammen for en fredelig fremtid for alle.


Fambul tok (2011)

Historien om å hele et traumatisert samfunn gjennom å sammenføre overgripere og ofre i forsonings-ritualer, såkalte ”Family Talks” uttalt Fambul Tok. Det internasjonale samfunn har mye å lære av konfliktridde Sierra Leone: virkelig rettferdighet ligger i forsoning mellom individer som grunnlag for bærekraftig fred.

”There is no bad bush to throw bad children”.


Fierce Light (2008)

I disse krisetider: er forandring mulig? Prisbelønnet filmmaker Velcrow Ripper drar ut for å oppdage makten som oppstår når spiritualitet og aktivisme møtes. Gandhi kalte det ”soulforce”, Martin Luther King ”Love in action”. Filmen avdekker en nyglobal ”bevegelse av bevegelser”, av positiv, medfølende aktivisme – en menneskelig soloppgang.


A Force More Powerful (2000)

”Når folk bestemmer seg for å være frie, er det ingenting som kan stanse dem.” Desmond Tutu. En dokumentar i 2 deler om en av de minst påaktede historier: hvordan ikkevold overvant undertrykkelse i Sør Afrika. Gandhis mektige eksempel ble etterfulgt av millioner som valgte ikkevold – og vant: eksempler er danskenes motstand mot nazismen på 40-tallet, Solidarnosk i Polen 1980, seieren over Chiles diktator Pinochet i 1983.


Frå Hiroshima (2004)

Fredsmarkering for å minnes 06.august 1945 der bomba ble slept, som sletta ut heile byen.


Gandhi (1982)

Denne lille ydmyke mannen gjorde noe ingen før ham kalrte: han førte en hel nasjon til frihet – og han ga sitt folk håp – og tro på at aktiv ikkevold er sterkere enn alle våpen. Gandhi, en av 1900-tallets mest betydningsfulle mennesker blir skildret med betagende detaljrikdom. Nøkkelscener som da den britiske kolonialhær åpnet ild mot 15 000 ubevæpnete menn, kvinner og barn og den dramatiske saltmarsjen gjør denne Oscarbelønnete filmen til et klassisk drama, like tidløst som Gandhi selv.


The Great Dictator (1940)

USA deltok enda ikke i annen verdenskrig da Chaplin vendte sitt humoristiske arsenal mot Der Führer ved å spille rollen som henholdsvis den Hitler-lignende Adenoid Hynkel og en jødisk barberer som ligner nazien på en prikk. Det myldrer av ordspill, morsomme visuelle effekter når Chaplin spidder fascismen og avbalanserer sitt angrep med intense scener fra en ghetto hvor tyske Sturmtruppen sprer redsel. Stor komikk møter stor filmkunst i Diktatoren.


Greetings from Fukushima (2016)

Tyske Marie, trenger forandring i tilværelsen og reiser til Japan for å muntre opp ofrene etter atomulykken i Fukushima som en del av et hjelpeprogram. I de evakuerte områdene der det ikke er trygt å bo møter hun byens siste gjenværende geisha, som er en av mange innbyggere som ikke flyttet for å unnslippe den radioaktive strålingen. Den unge tyske kvinnen og den aldrende japanske geishaen kunne knapt nok vært mer forskjellige, men finner likevel sammen i sitt felles forsøk på å ta et oppgjør med en trøblete fortid.


Human Flow (2017)

Når verden blir midre, må medmenneskeligheten bli større. Mer enn 65 millioner mennesker verden over er på vandring for å finne et trygt sted å være, etter å ha blitt fordrevet fra hjemmene sine som følge av krig, naturkatastrofer eller personlig forfølgelse. Vi blir tvunget til å ta dette innover oss, konfrontert med de psykologiske effektene av å bli behandlet som et logistisk problem og en økonomisk byrde. Hva skjer når vi deler mennesker i "oss" og "de andre"?


 

 


I en bedre verden (2010)

Legen Anton kjemper for å redde liv i en flyktningeleir i Afrika. Hjemme i Danmark har han et sviktende ekteskap og to barn. Når hans eldste sønn, som blir mobbet på skolen, får en ny venn - en aggressiv gutt hvis mor akkurat har dødd - starter en handlingsrekke som risikerer å få ødeleggende konsekvenser.

Oscar for beste utenlandske film.


I møte med fienden (2017)

Siden hun var seks år, har Deeyah ventet på den tolerante verdenen faren lovte henne. Nå drar hun til USA for å møte mennesker på ytterste høyre fløy ansikt til ansikt.

Nrk.no




 


An Inconvenient Truth (2006)

USA’s tidligere visepresident Al Gore gir oss et engasjerende og tankevekkende bilde av fremtiden på vår planet – og sivilisasjon. En kraftig oppvekker som skjærer gjennom myter og misforståelser. En overbevisende melding om at vi må handle nå dersom vil redde planeten. Hver og en av oss kan endre levemåten og bidra til løsningen.


Into Eternity (2010)

"This hiding place should never be disturbed". I Finland blir verdens første permanente lagrinsplass for høyradioaktivt atomavfall hogget ut i grunnfjellet. Et enormt tunnelsystem er under bygging med rom som må kunne holde ut naturkatastrofer, menneskeskapte katastrofer og samfunnsomveltninger 100 000 år fram i tid. 100 000 år bak i tid var vi neandertalere... Fengende, forunderlig og ekstremt skummelt tar Into Eternity oss på en reise i det ukjente - inn i framtiden.

 

 

 


Iraq in Fragments (2006)

Et verk i 3 deler viser en rekke nære og medfølende portretter: en 11-åring uten far er lærling hos en streng garasje-eier i Bagdad; Sadr-tilhengere deltar i regional-valgene i to Shiitiske byer mens de presser gjennom islamsk rett med gevær; en kurdisk bøndefamilie ønsker USA’s nærveær velkommen, siden det gir dem friheter de før var nektet. Amerikanske James Longley brukte over to år i Irak for å lage denne dokumentaren, oppsiktsvekkende fotografert og poetisk gjengitt.


Making Possible the Impossible (2007)

Fred, Kvinner, Nobelprisen: er fred definert gjennom fravær av krig? Hvordan er fred knyttet til kvinner og hverdagslivet? Filmen viser hvordan fire fredskvinner møter ulike former for vold som er innbakt i hverdagen i Hongkong: synlig eller usynlig, fysisk eller kulturelt betinget. 1000 kvinner, blant dem disse fire, var sammen
nominert til Fredsnobelprisen 2005. Fred er en holdning til livet, fred gjør det umulige mulig.


Mannen som reddet verden (2015)

Dansk dokumentar. Når en alarm indikerer at fem amerikanske atomraketter er fyrt av mot Sovjetunionen, følger et medlem i den sovjetiske hæren magefølelsen sin og motsetter seg ordre. Han overbeviser de væpnede styrkene om at trusselen er falsk alarm og redder dermed verden fra atomkrig. Dette er den utrolige historien om oberstløytnant Stanislav E. Petrov, mannen som i noen kritiske minutter holder verdens skjebne i sine hender.


The Marching Peacemakers (2007)

Vi følger ni kvinner som motiverer, inspirerer og redefinerer fred med deres guts, arbeid og engasjement i den nordindiske delstaten Uttar Pradesh. Filmen fører oss gjennom noen av Indias fattigste strøk, gjennom trange smug og åpne åkre i mørke landsbyer - som blir lyst opp av arbeidet utført av disse fredskvinnene. Slike kvinner er levende fred. www.1000peacewomen.org


More than Honey (2012)

Den sveitsiske filmskaperen Markus Imhoof ser inn i den fascinerende verden av bier, viser små familiebirøktere og industri-honninggårder. En film om forholdet mellom menneskeheten og honningbier, om naturen og om vår fremtid.


Nuclear Nation (2012)

Etter brannen i kjernekraftverket Fukushima Daiichi 11.03.2011 lever innbyggerne nå i eksil. Siden 1960-tallet har de blitt lovet velstand med skattelettelser og store subsidier for å kompensere for tilstedeværelsen av kraftverket. "Plutselig ble alt forandret": hva er den reelle kostnaden av kapitalismen og atomenergi?



 

 


 

Offeret (1986)

På en liten svensk øy lever en gammel forfatter. Han skal snart fylle fødselsdag. Han inviterer venner og kjente til en sammenkomst, men natten i forveien bryter en gedigen atomkatastrofe / atomkrig ut i Europa. Alexander, som er svært religiøs, ber til Gud om at katastrofen skal oppheves. Hvis Herren oppfyller ønsket hans, lover Alexander at han skal ofre seg helt og utslette seg selv psykisk.

 

 

 

 


Outfoxed (2004)

Rupert Murdochs krig mot journalisme. For første gang avslører tidligere ansatte i media-imperiet hvordan de måtte gi reportasjene en ”høyrevri” – eller miste jobben.
Medieimoguler tar kontroll over publikums rett å vite. Medie eksperter viser oss hvilken effekt kanaler som ”Fox News” har på samfunnet, når nyhetene er fullstendig underlagt et enkelt menneske. Yndlingsmottoen ”rettferdig og balansert” blir grundig avkledd.


Paradise Now (2005)

Salid og Khaled er vandrende tidsinnstilte bomber. Med eksplosiver tapet til kroppen slipper de to unge Palestinerne inn i Israel med planer om et selvmordsbombe attentat i Tel Aviv. Kan noen eller noe forandre deres sinn?


Peace Unveiled - 5 dokumentarer

PEACE UNVEILED follows three women in Afghanistan who are risking their lives to make sure that women have a seat at the negotiating table. When the U.S. troop
surge was announced in late 2009, women in Afghanistan knew that the ground was being laid for peace talks with the Taliban.

I CAME TO TESTIFY women who had been imprisoned and raped by Serb-led forces in the Bosnian town of Foca broke history's great silence - and stepped forward to
take the witness stand in an international court of law. Their remarkable courage resulted in a triumphant verdict that led to new international laws about sexual violence in war.

THE WAR WE ARE LIVING in Colombia's pacific southwest two extraordinary Afro-Colombian women are fighting to hold onto their gold-rich lands. They are standing up for a generation of Colombians who have been terrorized and forcibly displaced as a deliberate strategy of war.

WAR REDEFINED, the capstone of Women, War & Peace, challenges the conventional wisdom that war and peace are men's domain through incisive interviews with leading thinkers, Secretaries of State, and seasoned survivors of war and peace-making. Interviewees include Secretary of State Hillary Clinton; Liberian peace activist Leymah Gbowee; Bosnian war crimes investigator Fadila Memisevic; and globalization expert Moises Naim.


Poison Dust


Pray the Devil Back to Hell (2008)

Den inspirerande forteljinga om ei gruppe vanlege kvinner som kom saman for å skapa FRED: Muslimske og kristne, rike og fattige, urbane og landlege - i det krigsherja, men høgt elska landet deira, LIBERIA. Ein ukjend, gripande, spanande og grusam soge, men ikkje minst eit rørande overraskande, og positivt uttrykk for glede og håp."Krafta vi naturleg har inni oss vert uttrykksfullt fanga opp, og vi ser korleis verda kan bli betre, tryggare og fredelegare." Desmond Tutu


Private (2004)

En palestinsk storfamilie bor i en avsidesliggende villa midt mellom en palestinsk småby og en israelsk bosetning. Plutselig en dag annekterer israelske soldater villaen. Familien får beskjed om at de kun får oppholde seg i 1.etg., resten av huset har blitt militært område og det vil gå dem ille om de ikke retter seg etter soldatenes ordre.


Sitrontreet (2008)

Salmas sitrontrær står i fare for å bli hogget ned når den israelske forsvarsministeren flytter inn som nærmeste nabo. Salmas sitrontrær blir snart et syrlig symbol på en vond spiral som daglig avles av palestinske angrep og israelsk segregeringspolitikk.


Stem nei (2012)

Etter internasjonalt press går diktator Augusto Pinochet med på å avholde en folkeavstemning. Skal han bli sittende? Ja eller nei? Både JA og NEI-siden får 15 TV-minutter hver 27 dager i strekk før avstmeningen. Den unge, fremgangsrike reklamemannen René satser på å spre glede framfor opprør mot terror og tortur. Kan man felle et diktatur på samme måte som man selger brus og joggesko?


Tomorrow / Demain / Grip morgendagen (2015)

En løsningsorientert dokumentarfilm om global oppvarming, overbefolkning, hungersnød og andre monumentale utfordringer. Vi besøker pionerer og idealister som viser nye, bærekraftige måter å forholde seg til landbruk, energi, økonomi, demokrati og utdanning på. Ved å sette alle disse positive tiltakene sammen til et alternativt bilde av framtiden, begynner vi å se konturene av en morgendag som ikke bare matcher vår verden av i dag, men som også på mange måter overgår den.



The Ultimate Wish
(2012)

Moving, unforgettable stories by living, corageous, inspirational women who survived the of the world's most momentous radiation crisis: 2011 Fukushima and 1945 Nagasaki. They are interlaced with nuclear experts and archival footage, some shocking, illuminating the largely unrecognized connection between nuclear weapons and nuclear power, and the growing global movements to abolish both.




 

 

 

 


Uranio 238



Village vs. empire
(2016)

En dokumentar om åndelig arbeide i konfrontasjon med militærmakt som tramper på hellig grunn på øya Jeju, rett utenfor sørspissen av Sør Korea. USA og Sør Korea’s enorme base kaster øyparadiset i et storpolitisk spill. Landsbyen Gangjeong starter en 4000 dager lang uavbrutt ikkevoldsprosess for å avverge å bli del av en militær omringing av Kina – og dermed i frontlinjen for framtidige konflikter.


Where Do We Go Now? / Hva gjør vi nå?  (2011)

Provokasjoner som geiter i moskeen og kyllingblod i døpefonten skaper gnisninger i en liten libanesisk landsby hvor kristne og muslimer har bodd side om side i lang tid. Men når splittelsen truer det vesle samfunnet, griper landsbyens kvinner inn. Med kreative ideer forsøker de å avvergen en opptrappende konflikt for enhver pris. "En humørspreder, som klarer den vanskelige balansen mellom humor og alvor."

 

 

 

 



Where to Invade Next (2015)

I've invaded your country to steal you ideas. Utopisk? Nei, helt sant: Det gode liv i Italia; fri universitetsutdannelse i Slovenia; effektivt skolesystem i Finland; arbeidslivsorganisering og historisk bevissthet i Tyskland; kvinners plass på Island; revolusjonens frukter i Tunisia; narkotikalegaliseringen (med en sterk sidekommentar om rase) i Portugal. Samt våre humane norske fengelssystem med sideblikk på 22. juli-terrorismen.

 

 

 



With One Voice
(2009)

Finnes det en dypere sannhet som forener de ulike religionene og som kan gi håp om fred, i en verden herjet av krig og konflikter? Representanter fra flere retninger innen kristendom, buddhisme, islam, hinduisme, jødedom og shamanisme er enige om at det finnes mange veier til sannheten og en vei til fred: "Vi er alle barn av samme Gud, Derfor må vi lære å kjenne hverandre. I stedet for å drepe hverandre, vær glad i hverandre og forstå hverandre.