Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.


Filmoteket.no - filmforslag

Er det vanskelig å bestemme seg for hvilken film du vil bruke tiden din på? Her har vi samlet noen forslag vi mener er verdt å få med seg.

Louder than Bombs

Er jeg virkelig så vanskelig å snakke med?

Krigsfotografen Isabellas død etterlater seg en enkemann og to sønner. Alle tre sliter på ulike måter med å finne sin plass. Enkemannen som ikke klarer å snakke med sønnene om verken konens bortgang eller seg selv. Eldstesønnen, professor og nybakt far, med sine egne usikkerheter og hemmeligheter. Yngstemann som sliter med å passe inn i skolens sosiale arena og for lengst har blitt stemplet som han litt rare av sine jevnaldrende.

Joachim Triers tredje film og hans første engelskspråklige har samme nærmest drømmeaktige nerven som hans to tidligere, Reprise og Oslo 31. august.

Foreslått av Anders K. Iden.


Inequality for All

Inequality for All er en morsom og engasjerende dokumentar som følger politisk økonom, forfatter og professor Robert Reich, og hans innsats for å opplyse om de økende økonomiske forskjellene i dagens USA. Reich, også kjent som arbeidsminister under Bill Clinton, hevder at amerikansk kapitalisme har sviktet middelklassen, og gjort de superrike enda rikere. Dette er ikke bare en trussel mot økonomien, men også mot demokratiet.

En dokumentar om økonomi kan umulig være morsom, tenker du kanskje, men Robert Reich er en formidabel formidler. Dette er makroøkonomi forklart for hvermannsen, av en sylskarp kommentator som ikke er redd for å by på seg selv.

Foreslått av Silje Egge.


Weiner

Dokumentaren Weiner gir et fascinerende innblikk i den, mildt sagt svingende, politiske karrieren til den amerikanske demokraten Anthony Weiner. Som ung, karismatisk og uredd politiker ble han for mange yndlingen i det amerikanske landskapet i 2011. Alt lå til rette for at han skulle spille en betydelig rolle i politikken. Men så skjer skandalen; mange kvinner anklager Weiner for å ha sendt dem uønskede seksuelle bilder. Etter en kort benektelsesperiode, innrømmer (den nygifte) Weiner at det er han som har sendt bildene til kvinnene. Kort tid etter trekker han seg fra politikken, og hans opplagt tvetydige navn knyttes til både skam og latterligjøring. 

To år senere forsøker han seg igjen i politikken, denne gangen som kandidat til borgermester i New York. En lovende start med høye tall på meningsmålingene tyder på at han er tilbake i varmen. Men så skjer det igjen; flere kvinner står fram med anklager om meldinger med seksuelt innhold. Og det av nylig dato.  

Et kamerateam følger han videre, under det som nå virker som et politisk comeback dømt til å mislykkes. 

Anbefalt av Arild Ness.


The Selfish Giant: En himmel av kobber

Clio Barnard skildrer et brutalt og lite optimistisk postindustrielt univers iflettet vakre, poetiske sekvenser av lojalt og varmt vennskap i The Selfish Giant.   
 
Vi møter de 12 år gamle guttene Arbor og Swifty som etter å ha blitt utvist fra skolen får dagene til å ved å selge skrap. Guttene er omgitt av oppgitthet og har ingen fremtidsutsikter og forsøker desperat å finne mening i tilværelsen. De begynner som skraphandlere hos den kyniske, lokale skraphandleren, Kitten. Guttene er ulike som det er mulig. Swifty, mild og rolig. Arbor, hyperaktiv og temperamentsfull. De stiller opp for hverandre. Det er en ubetinget ømhet mellom dem, men båndene er også kompliserte 

Swifty blir favorisert av Kitten fordi han har et særdeles godt håndlag med hester. Han får jobb som kusk under en lokalt hesteveddeløp. Kitten har ikke bruk for Arbor. 

De to guttene viser imponerende skuespillertalenter. Helt genuint 

Filmen er inspirert av fortellingen til Oscar Wilde, men her er hagen omgjort til et inngjerdet skrapområde i Nord-England og hvem er egentlig The Selfish Giant?  

En film som sitter lenge I kroppen. 

Foreslått av Eva Karin Gjuvsland.


The Bookshop

Vi følger Florence Green (Emily Mortimer) som har kjøpt et gammelt og fuktig hus i en liten kystby i England på slutten av 1950-tallet. Hun drømmer om å pusse opp stedet og etablere en bokhandel. Det er en drøm hun blir nødt til å kjempe hardt for. Helt fra starten møter hun motstand fra banken, advokaten og Violet Gamart (Patricia Clarkson) som styrer det meste som skjer i byen og som planlegger å gjøre huset om til et kunstgalleri. Klarer Florence å få innpass blant byens lokalbefolkning og beskytte seg selv og bokhandelen mot presset fra overmakten?  

Det er en karakterdrevet film med gode skuespillerprestasjoner. Tvisten mellom hovedpersonen og Violet Gamart står i kontrast til den idylliske naturen og vennskapet mellom Florence og den ti år gamle jenta, Christine, som ønsker en jobb i bokhandelen. Hennes nesevise kommentarer skaper en humoristisk tone i den ellers meget høflige, britiske befolkningen i kystbyen.  

Basert på Penelope Fitzgeralds roman The Bookshop som ble utgitt første gang i 1978.

Anbefalt av Eli-Anne Jansson.


Love & Friendship

Denne livlige og morsomme komedien er basert på en kortroman av Jane Austen.  
Som i de andre bøkene hennes, dreier også denne seg mye om kjærlighet, og å bli gift.  
 
Vi er i England på 1800-tallet i de bedrestilte klasser. Lady Susan er blitt enke, og må nå finne ut hvordan livet skal gå videre. Datteren Frederica, ja hun selv med, bør nok bli gift. Helst ganske raskt. Det går også noen uheldige rykter om en viss ektemann …   
 
Lady Susan og Sir James Martin er to favoritter i dette universet. Å se dem utfolde seg anbefales herved. God fornøyelse. 
 
Foreslått av Ragnhild Sæther.


Michael Clayton

Michael Clayton, med George Clooney i hovedrollen, er en intens thriller, med tett handling som holder deg fast. 

Clayton, ansatt  i et anerkjent advokatfirma, er en høyt ansett jurist som har funnet sin helt egen nisje. Han er «fikseren» når ting går galt. Og galt går det for hans beste venn, den eminente advokaten, Arthur Edens (Tom Wilkinson), som gjør «et stunt» i retten som får fatale følger. Ikke bare for ham, men også for saken han har jobbet med i årevis. Hvorfor gjorde han det og hva er sannheten i denne saken?  Clayton kan ikke denne gang begrave hemmeligheten, og roe det hele ned. Han må jobbe på høygir for å avsløre hemmeligheten, og det har sin pris. 

2 timer kvalitetstid. 

Foreslått av Eva Karin Gjuvsland.