Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Fra filmsamlingen: The Manchurian Candidate

av Vibeke Garrod sist endret 2017-07-18T13:36:26+02:00
Politisk satire har aldri kjennes mer riktig enn nå, i disse Trump/Putin-tider. Hvordan vite hva som er sannhet hvis du er hjernevasket? Fra bibliotekets filmsamling presenterer vi en ekte konspirasjons-thriller fra den kalde krigen med selveste Frank Sinatra i hovedrollen.
John Frankenheimer

MGM, 1962, USA

Major Bennett Marco (Sinatra) har tjenestegjort i Korea-krigen og plages av krigstraumer og mareritt. En tilbakevendende scene i marerittene er at hans øverstkommanderende, sersjant Raymond Shaw (Laurence Harvey), dreper to av de amerikanske medsoldatene. Og dette foran et helt galleri av kommunistiske militærledere. Kan det ha skjedd en hjernevasking av de amerikanske troppene? Marco får ingen forståelse av militæret, men da det viser seg at en av de andre soldatene har de samme marerittene, og kan gjenkjenne de samme kommunistiske lederne i drømmene, begynner saken å rulle.

 Filmen, som kom i 1962, veksler mellom realisme og surrealisme, drar inn elementer fra dokumentar-genren, vi ser tv-mediet som var på full fart inn i folks stuer, det er svart humor og latterliggjøring av McCarthyismen og den kalde krigens hysteri. Det har vært spekulert i om filmen ble for sterk kost for publikum etter Kennedy-drapet i 1963, og den ble trukket tilbake fra markedet i 24 år av co-produsent Frank Sinatra. Men heldigvis ble den sluppet igjen i 1988, til glede for alle filmelskere.