The Night of the Hunter

av Vibeke Garrod sist endret 2018-10-30T19:42:21+02:00
En seriemorder utgir seg for å være prest, og en tiåring er alene om å oppfatte hans dystre motiver.
Charles Laughton

MGM, 1955, USA

Filmen handler i korte trekk om seriemorderen Harry Powell, som utgir seg for å være prest. Han er religiøs på en forskrudd måte, en misogyn manipulator. Han finner enker og gifter seg med dem, overtar pengene deres og dreper dem. Under et opphold i fengsel får han informasjon om en stor sum penger, som tobarnsfaren Ben Harper har gjemt. Barna hans har lovet å aldri fortelle noen hvor pengene befinner seg. Slik starter jakten. Powell skal finne pengene, og manipulerer seg inn hos enken og familien. Storebror John Harper på 10 år skjønner raskt at denne presten ikke har gode hensikter, men forsnakker seg og avslører at han vet hvor pengene er gjemt. En kveld forsvinner barnas mor sporløst. "Hun rømte sin vei", sier presten. Videre opplever barna en nervepirrende flukt i en båt nedover elven.

Filmen viser scener av virkeligheten gjennom barnas øyne, vi får se ulike dyr på elvebredden, blikk gjennom spindelvev, hvordan båten sakte glir fremover mens barna sover i båten. Langt om lenge treffer de Ms. Cooper, en reddende engel bokstavelig talt, som tar seg av uønskede barn. Dette er et mørkt eventyr med den skumleste “bogeyman” man kan tenke seg. Laughton selv kalte fortellingen en “marerittaktig Gåsemor-fortelling”, som henspeiler på “Mother Goose” - en arketypisk landsens kvinne som er barmhjertigheten selv. Tiåringen John må raskt bli voksen og ta ansvar for seg selv og lillesøsteren, en vanskelig jobb under brutale omstendigheter.

Dette var Laughtons eneste film som regissør. For det meste arbeidet han som skuespiller. Filmen er basert på Davis Grubbs roman med samme navn. Biblioteket har den norske oversettelsen, som heter “Jegeren i mørke” .