Tykwer X 3

Tom Tykwer er en tysk auteur, en filmregissør med et særegent uttrykk.

Tom Tykwer startet tidlig med å lage film, allerede som 11-åring var han hekta og løp rundt med et super 8mm-kamera. Senere ble han med i filmklubb og ble kinomaskinist, et håndverk ytterst få behersker i vår digitale samtid. Han lagde et par kortfilmer, før den første langfilmen Die Tödliche Maria. Filmen gjorde Tykwer kjent i Tyskland, og blant verdens cineaster. Han fikk også flere priser for sin debut. Deretter fulgte Vintersøvnen i 1997, og året etter kom hans store gjennombrudd Løp Lola løp. Nå ble det publikumspris på Sundance-festivalen, og flere andre gjeve filmpriser.

De siste årene er Tykwer mest kjent for den tyske tv-serien Babylon Berlin.


Publisert: 29.07. 2020
Tekst: Vibeke Garrod
Foto: ©Joachim GernDie Tödliche Maria

Maria fikk en vanskelig start helt fra fødselen. Hennes mor døde i barsel, noe den bitre faren bebreider Maria for. Oppveksten preges av farens strenge regime, Maria er en tjener i eget hjem. Da faren blir delvis lam etter et hjerteslag, er det Maria som må ta seg av han. En av farens pokervenner har et godt øye til Maria, og det blir bestemt at hun skal gifte seg med han. Det er ikke mye i livet Maria selv råder over, men hun har sine små hemmeligheter. I et skap på stuen gjemmer hun brev hun skriver til en imaginær fortrolig, der hun forteller om livet sitt. Hun finner også glede i å smugkikke på en mann i nabogården, han kaster lange blikk på henne tilbake. De blir kjent, og har en felles interesse i å samle på ting. Den monotone tilværelsen til Maria i er i ferd med å bli uutholdelig. “Hjelp meg” sier hun til seg selv. Men hvordan?

Denne filmen er spesiell og temmelig dyster. Men samtidig er den laget på en måte som gjør den både underholdende og til tider komisk. Eller, tragikomisk er et bedre ord. Min foreløpige Tykwer-favoritt.


Vintersøvnen

Denne gang tar Tykwer oss med til de tyske alpene, til vinter og et kjølig, frossent landskap. En bilulykke er innledning til dette komplekse dramaet. En liten jente havner i koma og svever i livsfare, hennes far er sikker på at det var en annen bil som forårsaket ulykken. De rundt han er ikke like sikre. Og gjerningsmannen som kjørte bilen, hvordan kan han bare stikke av og fortsette livet som normalt? Vi møter et knippe mennesker i denne filmen, hvor tilfeldighetenes spill er en viktig faktor. 


Løp Lola Løp

Dette ble altså Tom Tykwers virkelig store gjennombrudd da filmen kom i 1998, og vant publikumsprisen ved Sundance filmfestival. En eksplosiv film som raser av gårde i 80 minutter. Lola får beskjed om at hennes kriminelle kjæreste er i en dødelig knipe; får de ikke tak i 100.000 mark vil kjæresten bli drept. Lola har 20 minutter på seg! Vi får se tre ulike scenarioer på hvordan utfallet av Lolas jakt fortoner seg. Bittesmå endringer i handlingen, små tilfeldigheter, gjør at de forskjellige utfallene blir helt annerledes. Dette er en gøyal fiilm, hvor Tykwer bruker spennende virkemidler som animasjon, fotomontasjer og kul musikk for å få oss i stemning.

Jeg synes filmen har holdt seg bra siden 1998, og hadde et gledelig gjensyn her.