av Arild Ness sist endret 2018-09-18T13:25:19+02:00
Brusk - Interval / September 6, 2018. Musikk og tekst av Ståle Krantz Bruland. Produsert av Ståle Krantz Bruland @ XU Apartments. Mikset og mastret av Robert Jønnum @ Underschön.

 

I want a dream, to take me away,

but you won't let me (...)

Emotional beatings Is what I need.

Når bergenseren Ståle Krantz Bruland debuterer med singelen Interval er det altså ikke uten en form for lengsel; en higen etter drømmer, en higen etter det som kunne vært.

Når det er sagt har Bruland ikke vært redd for å ta vågale sprang i livet. Som ung og lovende på starten av 2000-tallet reiste han og to kompiser fra det bergenske regnværet til, ja regnværet i London, under full satsning på rockebandet Cherubs. Noen heftige år med fokus på musikken gav da også resultater, blant annet fikk bandet opptredener på store festivaler som T In The Park og O2 Wireless, avspilling av musikkvideoer på flaggskipene BBC og MTV, samt scenedeling med noen av de kuleste britiske bandene på den tiden - The Libertines, Kaiser Chiefs, Art Brut, Bloc Party m.fl.

Om det bare var hjemlengselen, eller om det bunnet i den naturlige knallharde tvekampen om rampelyset, og medfølgende frustrasjoner det naturligvis medfører, endte i alle fall Cherubs sin London-karriere med plateutgivelse, påfølgende bandoppløsning og tilbakekomst til Hansabyen for de tre kompisene.

Med denne historikken kunne sikkert Bruland stått og brisket seg på byens rockebuler med selvsikre historier om sine fordums suksesser - gjerne med noen påførte overdrivelser for å krydre sagaen om bandets bravader. Og kanskje har han til og med gjort det. Men han har i alle fall ikke sluttet å jobbe hardt for musikken. I Bergen har han de senere årene figurert som komponist i performancegruppen Walk of Shame, vokalist i rockebandet The Hiveminds og tekstforfatter/vokalist i prosjektet Moist Tiger, samt vært eksperimentell lydkusk sammen med sin kone under navnet Kompani XU.

Og med Brusk føles det jo litt som om rockeren og DJen Bruland har inngått kompaniskap med hverandre. Debutsingelen Interval, mikset i Underschön av Robert Jønnum (Ai Phoenix), er nemlig dansbar, svært dansbar. Det elektroniske laget som ligger som bakteppet under hele låten har New Orderske kvaliteter og Brulands mørke stemme antyder kanskje forbilder av typen Interpol og The National. Den selvsikre coolness-faktoren kjennes ut som om den er snytt ut fra en britisk rocker, og samtidig er det også noe dunkelt og sårt der. En spennende debutsingel, rett og slett!


Når den korte låten avsluttes med strofen: Is this the last time we will look into each others eyes in laughter, And in sorrow … er det heldigvis ikkje Bruland som profeterer rundt prosjektets levetid, for nye låter er allerede meldt i horisonten. Og bra er det, for dette vil vi ha mer av!