Hopp til hovedinnhold

God jul, gode filmer




Tante Pose

Tante Pose er en norsk filmklassiker. Opprinnelig en roman av Gabriel Scott, men med denne filmatiseringen kan en med hell låne både bok og film. 
 
Når tante Pose varsler sin ankomst hos sorenskriverens familie blir alle forferdet. Nå er julen ødelagt! Og ganske riktig: Etter noen uheldige episoder er tante Pose så fornærmet at hun nekter å ta til seg vått eller tørt. Nå er gode råd dyre. Det blir en begivenhetsrik juleferie, før en endelig kan puste ut ved filmens slutt. 

Tante Pose er en fornøyelig julefortelling for både store og små; ikke minst takket være damen selv. 
 
Av Ragnhild Sæther.

 



Tre nøtter til Askepott

Eventyret om Askepott finnes i utallige versjoner. Denne kjente og kjære versjonen som har vært fast innslag hver julaften på NRK siden 1996 gjør sin egen vri på historien. 

Vi treffer en mer aktiv Askepott som ikke sitter stille i kjerren, men går selv inn for å fange drømmeprinsens oppmerksomhet. 

 Her til lands har nok den karakteristiske dubbingen til Knut Risan vært bidragsytende til å gi filmen den statusen den har. Ikke bare var han fortellerstemme, han gjorde stemmer for alle karakterene også. 

Av Anders K. Iden.



Hjemme alene

Kevin får ønsket sitt om å få hele familien til å forsvinne når de glemmer å ta ham med på juleferie. Det viser seg snart at det å være alene i et stort hus når innbruddstyver herjer i nabolaget ikke er den beste måten å tilbringe julen på. 

Med et mangfold av sinnrikt konstruerte feller, og et totalt fravær av konsekvenstenkning gjør Kevin det han kan for å holde tyvene ute.  Underveis lærer han en ting eller to om både seg selv og den skumle naboen.

Det eneste problemet med denne filmen er at John Candy er altfor lite med.

av Anders K. Iden.


 



Snømannen

Basert på Raymond Briggs sin bildebok med samme tittel får vi her servert en perle innen animasjon, helt uten dialog, men båret frem av sangen Walking in the air. 

Snømannen våkner til liv og tar med seg gutten som har rullet ham levende på en flytur. De rekker innom både norskekysten og Nordpolen i løpet av natten og treffer både andre snømenn og selveste Julenissen.

En hyllest til både tradisjonell illustrasjon og animasjonsteknikk og en tidløs klassiker.

av Anders K. Iden.




Jul i Mummidalen 

Mummitrollet vil ikke gå i dvale! Han ønsker å utforske vinteren og ikke minst: Julen! 

Denne vinteren er ekstraordinær; Mummitrollet bestemmer seg for å holde seg våken 
for å utforske vinteren i stedet for å ha sin vintersøvn som vanlig. 
Og han finner ut at vinteren er helt annerledes enn han hadde forestilt seg... Og hvem er denne Julen som han hører skal komme? 
(Omtale fra Filmoteket)

Filmen kan du se på Filmoteket.

Les mer om Filmoteket.

 



Karsten og Petras vidunderlige jul

Karsten og Petra gleder seg til jul! Men vil julenissen besøke Petra i år, eller vil han legge gavene utenfor døra, som han pleier? Dette er den tredje barnefilmen om de to bestevennene Karsten og Petra, basert på Tor Åge Bringsværds populære bøker. Denne gangen skal våre venner feire jul, noe begge gleder seg til. 
(Omtale fra Filmoteket)
 

Filmen kan du se på Filmoteket.

Les mer om Filmoteket.



Poirots jul

Hercule Poirot skal feire julen alene, men da radiatoren er ødelagt må han forandre på planene. Han mottar en invitasjon fra den gnitne og ondskapsfulle mangemillionæren Simeon Lee, og reiser til godset hans. Ankomsten hans blir ikke godt mottatt av familien Lee som består av tre sønner, to svigerdøtre og et barnebarn fra Spania. Etter middagen på julaften blir Simeon Lee funnet drept i et låst rom med nøklene på innsiden. Her må Poirot bruke de små grå og sammen med inspektør Japp prøver de å løse mordet. 

Filmen oser av stemning med carols, snø, kråker som kraer og gamle ærverdige bygninger. En klassiker som må sees hvert år. 

Av Anne Marie Morvik.



En julefortelling

Dysfunksjonelt, kynisk, uforutsigbart og glimrende spilt. God jul? Nja 

Noen julefilmer ser en for å slappe av et par timer med god og varm underholdning. Familiesfæren er kanskje i sentrum, humoren er lun og de dramatiske problemene som driver filmen framover vil forhåpentligvis løse seg på en hyggelig, om ikke alltid troverdig, måte.   
 
Slike filmopplevelser har vi heldigvis et fint utvalg å velge fra på biblioteket. Denne franske julefortellingen er imidlertid ikke en av dem. Rett nok er familien i sentrum. Humor og drama får vi også, men varseltrekant: Fare for frostskader. 
 
Av Ragnhild Sæther.





Himmelfall

Hjertevarm og småabsurd juledramedie, spilt inn i Bergen og regissert av Gunnar Vikene.  

Kristoffer Joner er strålende i rollen som Reidar, psykiatrisk pasient med meteorangst og et hjerte av gull, Maria Bonnevie er herlig (og bokstavelig) hardtslående som suicidale Juni, og Kim Bodnia er usedvanlig fin som psykiateren med samlivsproblemer. Rundt dem krinser en rekke fornøyelige karakterer som på hver sitt vis strever med sitt.  

Dette er en film jeg kan se om igjen og om igjen. En ekte juletradisjon altså.  

Av Silje Egge.



Mongoland

Mongoland ble en umiddelbar klassiker for en hel generasjon nordmenn da den kom ut i 2001, og markerer starten på det som gjerne kalles stavangerbølgen i norsk film. Filmen fremstår nesten som en dokumentar om vennegjeng fra Stavanger, og det er ikke langt fra sant. Flere av skuespillerne spiller roller med samme navn som seg selv, og alle er de venner i virkeligheten. Handlingen er likevel oppdiktet. Karakteren Pia (Tjelta) kommer hjem til jul og håper å treffe gamlekjæresten Kristoffer (Joner). Han sies å ha holdt seg for seg selv mens hun har vært borte, men kanskje dukker han opp på den årlige lille julaften-festen? 

Av Silje Egge.