Hopp til hovedinnhold

John Waters X 3

Kongen av kitsch og paven av trash. John Waters har definitivt satt sitt preg på filmhistorien.

Av Vibeke Garrod. Illustrasjonsfoto: Scene fra Polyester (1981).


Pink Flamingos 

Denne filmen skapte furore da den kom i 1972, og ble omtalt som både dum og motbydelig. Uansett ble den John Waters’ gjennombrudd, og står som en av de største kultfilmene i historien. Artisten Divine, som er med i mange av John Waters filmer, spiller “The Filthiest Person Alive”, og er omringet av en rekke sprø personligheter. Filmen leker med dårlig smak, tabu, alle mulige grenseoverskridende temaer du kan tenke deg. Men alt er gjort med humor og sympati for outsiderne vi treffer. Filmen er ikke hverdagskost, den er ganske sjokkerende og man bør nok være over gjennomsnittet interessert i film for å like den. Dere er herved advart!


Polyester 

Her er et familiedrama du ikke har sett maken til. Kjernefamilien fra helvete, med Divine som husmoren Francine Fishpaw. Hennes liv er en misère; sønnen sniffer lim, mannen er utro med sekretæren, og datteren er frekk og promiskuøs. Waters bruker mange av de samme skuespillerne fra sine tidlige undergrunns-filmer, og selv om dette var en film med større budsjett og produsert av et “ordentlig” filmselskap, holder Waters seg innenfor en helsprø satire som elegant blander tragedie og humor. Amerikansk puritanisme blir overkjørt av obskønitet og kitschy trash. 

Uforglemmelig og simpelthen suveren. 


Hairspray 

Dette var John Waters absolutt mest publikumsvennlige film da den kom, ganske annerledes enn de tidligere. Her er masse musikk, dans, gøye kostymer og humor. Mange sprø karakterer, men alt innenfor en viss realistisk ramme. Vi treffer Tracy Turnblad (en ung Ricki Lake, du husker hun kanskje som en av de tidlige talkshow-dronningene fra 1990-tallet?), som elsker å danse og gjerne vil være med i et kjent danse-show på tv. Byen er Baltimore (John Waters’ hjemby og episenter for mange av hans filmer), og tiden er 1960-tallet. På denne tiden var skillet mellom svarte og hvite strengt regulert, og svarte fikk ikke danse sammen med hvite på tv-showet blant annet. Filmen tar opp kampen for likeverd og andre temaer som klasseskiller og inkludering, og den gjør det på en måte som minner om et fargerikt fyrverkeri. Du får også se Sonny Bono og Debbie Harry i rollene som de ambisiøse og ondskapsfulle foreldrene til Tracys rivalinne.

Hairspray kan ses av både barn og voksne, i motsetning til mange av de andre, tidlige filmene til John Waters.