av Nettredaktør sist endret 2020-11-18T12:11:02+01:00
Allerede i 1994 da Built to Spill gav ut andreplaten sin There’s Nothing Wrong with Love, var de nær ved å skyte blink. Men først med tredje platen, tre år senere, slo dette indiebandet fra Boise i Idaho ut i full blomst.

Fysisk skrevet av: Kristin C. Moe Diktert av: Harald Helgesen

Perfect from Now On (Warner Records, 1997) reflekterte et fullmodent band som hadde utviklet sin definitive form.

Platen har en forløsende kraft. Der musikken gjerne kan karakteriseres som jordnær, er den samtidig full av drømmelignende sekvenser som er lett å la seg forsvinne inn i. La det med en gang være sagt at dette er en plate for gitarelskere. Hovedmann og vokalist Doug Martsch er en usedvanlig dyktig og interessant gitarist, men det stopper ikke der. Til tider er det hele tre gitarister i sving. Disse sloss aldri om å spille førstefiolin. Tvert i mot komplimenterer de hverandre, og fletter seg sammen i et teppe av herlig gitarlyd.

DM sin stemme kan tidvis minne om Neil Young, så en referanse kan nok være gode gamle Young sammen med Crazy Horse slik de fortoner seg på de lengste låtene sine som "Down by the River"og "Cortez the Killer". På Perfect from Now On er låtene nemlig lange. Bare 8 låter fordelt på 3 platesider. Side 4 er tom, og vi overlates til stillheten.

Lange låter, ja, men ikke det spor ensformig og langtekkelig. Låtene skifter gjerne tempo og en og samme låt kan ha opp til 3 forskjellige melodimotiv. En oppbygging man kjenner best fra proggen, uten sammenligning for øvrig. Melodiene sprudler over av gode ideer og lange utflytende gitarpartier. Det får aldri lov til å bli heseblesende eller kjedelig. Slik som at på tross av sin gitardominans får vi også utsøkt krydring i form av cello og moog.  Produksjonen er også perfekt takket være den fremragende produsenten Phil Ek. Hør bare på trommelyden.

Det er den gode melodien som står i sentrum på dette mesterverket, til liks med de fleste plater som tåler gjentatt spilling år etter år. Musikken hever seg over spesifikke trender. Og Doug Martsch sine lune, men også tankevekkende, tekster inneholder mye av den samme sjarmen som  er å finne over alt på platen.  Slik sett er dette en helhetlig plate som passer best til å lyttes på sammenhengende, du vet slenge bena på bordet å gi seg tid.

Perfect from Now On er en ambisiøs, men også smule humoristisk tittel. Likevel herlig passende. Platen var så godt som perfekt den gangen den kom ut, og forsvarer sin plass på en fullkommen platekveld den dag i dag.