av Vibeke Garrod sist endret 2022-11-24T15:08:54+01:00
Lørdag 3. desember er det duket for en stor techno-fest på Østre i Bergen. Det er labelen PLOINK som arrangerer det, og vi har tatt en prat med Elisabeth (Miss Mostly) og Thomas (Urv) som står bak.

Elisabeth Nesheim og Thomas Paulsen har lang fartstid i byens techno-miljø, og liker å lage store og små happenings for musikkglade vestlendinger. Vi tok en prat med de to for å finne ut mer om noen ting vi lurer på.

Hva er PLOINK? 

Elisabeth + Thomas: PLOINK startet opp som et techno klubbkonsept i 1996 og har siden 2014 glidd mer og mer over til å bli et plateselskap som gir ut norsk techno på vinyl (ja, selvsalgt digitalt også – vi er på Spotify, YT og alle andre plattformer). Vi arrangerer nå noen utvalgte technokvelder og iblant også en technofestival med samme navn. Konseptet nærmer seg faretruende mot tredveårsjubileum i 2026. Da skal vi finne på noe, ja!

Hvorfor bør bergenserne komme på Østre lørdag 3. desember? 

Thomas+ Elisabeth: Østre er simpelthen et av landets aller beste åsteder for å skape slike techno-omgivelser vi søker. Dette er også en sjanse til å høre
P E T T Ø sin debut i Bergen, han er et svært spennende og oppadstormende navn fra både Argentina og Stavanger (vi er også stolte over å ha et bidrag fra han blant utgivelsene våre). Bergens egen Alicia Rosario fra musikk-kollektivet Konsept X kommer definitivt til å overbevise. For vår egen del, Miss Mostly & Thomas Urv, så forsøker vi jo alltid, i all beskjedenhet, å kun velge de helt spesielle anledningene til å spille plater hjemme i Bergen <3 

Kan man gå på en techno-happening, hvis man ikke liker å danse? 

Thomas: Man bør nok kanskje i hvert fall like eller være nysgjerrig på musikken, men det er nok av folk som foretrekker å vugge rolig, nesten stille mens de lytter. Det er absolutt ingen krav til danseskills og ingen forventninger fra verken oss eller blant publikum.

Elisabeth: Helt enig!

Hvis kvelden stort sett består av dansende og entusiastiske folk, hvordan merker man da at publikum liker en låt spesielt godt? 

Elisabeth: Det er en av de tingene om er så givende. Å følge stemningen på gulvet med mål om å matche låt med det som ligger potent i publikum, og sammen så bygger vi reisen. Og noen ganger så klaffer det så sinnsykt - man hører jubel, ser hender i været, kropper i full bevegelse og masse smil. Det er en fantastisk følelse uavhengig av om du er bak eller foran DJ-boothen.

Thomas: Vi leser hele tiden publikum gjennom settene våre. Målet er å spille sammen med gulvet, altså publikum, ikke for. Som regel er det ikke én låt gulvet liker, men en energi, gjerne satt sammen av flere låter. Et vellykket sett går på å ta med gulvet gjennom flere slike perioder med ulike energier og stemninger. Noen ganger spiller man bare låter som ingen har hørt før, andre ganger legger man inn en og annen klassisk perle som kan samle, eller kanskje resette gulvet før man bygger videre. Det som inspirer meg personlig er fascinasjonen, nysgjerrigheten for hvor improviseringen driver settet. Jeg planlegger aldri rekkefølge på låter jeg skal spille, men forsøker heller å la stemningen på gulvet føre valgene mine for hvilke stemninger og energier vi sammen skal søke mot gjennom settet. Det er alltid spennende å se hvor reisen tar oss.

Får dere mange DJ-requests i løpet av en kveld? 

Thomas: Nei. Publikum vet at slik oppførsel er uverdig og sannsynligvis undergravende for universets fremtid. Som forskjellen mellom band og coverband, du spør ikke Kamelen om han kan spille en Sondre Lerche-låt. Uten sammenligning for øvrig.

Elisabeth: Det har skjedd meg to ganger i løpet av det siste tiåret, så nei. Det som derimot skjer (og som er veldig kjekt) er jo at folk kommer bort  og lurer på hvilken låt som kjører. Det er misjonering på den gode måten :)

Hva kan dere si om VJen (video jockey) denne kvelden? 

Thomas: Jon Sira er en legende i miljøet så vel som i teaterverdenen etter mange år som lysdesigner og VJ. Han er en gammel venn av PLOINK og leverer alltid.

Elisabeth: Ja, Sira har sin helt egen visuelle signatur og timing. Minimalistisk og massiv på samme tid. Og alltid veldig smakfullt. Det er veldig gøy å jobbe sammen med han. 

Hvilken plate er årets heteste julegavetips? 

Thomas: +plattform sitt unike dobbeltalbum på vinyl, 18-192, utgitt på PLOINK i år er nok utvilsomt blant tidenes beste julegavetips. +plattform sitt forrige album på PLOINK vant som kjent Spellemansprisen for beste elektronikaalbum. Vi akter selvsagt å gjenta suksessen ved neste Spellemansprisutdeling.

Takk for praten, lykke til med festen og musikken!

Her kan du se mer om arrangementet til Thomas & Elisabeth!

Vil du lese mer om techno-sjangeren kan du se her.