Hopp til hovedinnhold

Nightmare Alley

av Vibeke Garrod sist endret 2024-07-02T11:17:48+02:00
Edmund Goulding

Nightmare Alley

Eureka, 1947
voksen

Listen to me, I'm no good. I never pretended to be.

Marerittet her er en slags nedadgående spiral, hvor høytsvevende ambisjoner ender i rennesteinen. Hollywood-kjekkas Tyrone Power spiller Stanton Carlisle, en målbevisst ung mann som har store planer for fremtiden. Han jobber på et omreisende tivoli, og stiger i gradene med ulike scams. Det meste går ut på å fremstå som synsk og imponere folk med triks, det uskyldige uttrykket er mentalister. Det hele er juks såklart, og det er nesten litt trist å se hvordan folk lar seg lure i filmen.

Power kler rollen som sjarmerende sjarlatan; han manipulerer og overtaler, men vi vet at han er en stor egoist og egentlig ikke bryr seg. Han treffer etter hvert “psykologen” Dr. Lilith Ritter, spilt av Helen Walker. Hun er en sylskarp femme fatale, så her er det bare å passe på!

Filmen er underholdende og uforutsigbar, med masse flott interiør, eksteriør, fashion og foto. En litt eksotisk film noir, krydret med tivoli, tarotkort og hemmelige koder.

En nyere versjon av filmen kom i 2021, med store navn som Cate Blanchett og Toni Collette, signert regissør Guillermo del Toro.