av Vibeke Garrod sist endret 2021-05-13T08:13:29+02:00
Siste etappe i serien fra musikkbiblioteket, hvor vi utforsker ulike sjangere og tar en prat med folk som har peiling.

Punk, eksisterer det i 2021? Musikksjangeren og kulturen oppstod på midten av 1970-tallet, med kjappe, energiske låter hvor samfunnskritiske tekster og en gi-faen og gjør-det-selv holdning var rådende. Thomas Seltzer har god peiling på punk, de fleste kjenner han som bassist i Turbonegro, et myteomspunnet band med lang historie og stor suksess. Men Seltzer var punk lenge før Turbonegro. Allerede som fjortis starta han sitt første band Akutt Innleggelse og opprettet sitt eget plateselskap Straitjacket records. Resten er historie, la oss finne ut mer!

Når og hvordan oppstod interessen din for punkrock og den subkulturen?

Faren og storebroren min spilte mye bra rock på platespilleren hjemme hos oss, også av den hardere typen, typ Rolling Stones, AC/DC, ZZ Top, Motorhead. Så leste jeg om punk i avisa, og det facsinerte meg voldsomt. Jeg så at det svenske bandet Ebba Grön skulle spille i Oslo, og fikk faren min til å bli med meg på den konserten. Jeg var 11 år gammel, og det jeg opplevde den kvelden har mer enn noe annet preget livet mitt de neste 40 åra.

Energien og kraften blåste hjernen min, som det heter.

Hva likte du så godt med den musikken?

Det er noe med lyden av høye gitarer, dundrende bass og torden og lyn fra trommer jeg aldri blir lei av. Fuzzgitaren i seg selv høres ut som et helt symfoniorkester, og all god rock og punk har noe dramatisk ved seg, som en opera av Richard Wagner laget av og for barn, evt fulle barn proppfulle av anabole steroider.

Hva var den første plata du kjøpte?

En kompis av broren min, Rune Tjernshaugen, var på stranda der vi bodde på Nesodden en varm sommerdag. Han ville bade, og sa til meg at dersom jeg løp hjem til ham og hentet badebuksa hans så skulle jeg få to plater av ham. Jeg fikk Machine Head av Deep Purple og Rainbow Rising av Rainbow, to hardrockklassikere,

Og den siste?

Hehe, det er lenge siden jeg har kjøpt en plate, gitt. De siste punkeplatene jeg kjøpte de siste åra var vel Up in Arms av Bloodclot og noe fra Fucked-Up, et fabelaktig kanadisk band alle må høre må ofte.

Punkrock er en ganske vidtfavnende sjanger, og musikalsk kan man putte mye inn, men det virker som om attitude og ideologi spiller like så mye inn, om noe er punk? Hva tenker du er essensen av punk, som et samlebegrep?

Ja, man har vel alltid likt å tenke at punk er mye mer enn en musikksjanger, men etter snart 50 år er det vel greit å akseptere at det er og blir en veletablert klassisk subsjanger av rock, kjennetegnet av høyt driv, enkle riff og tidvis sinna vokal. Punk vil finnes så lenge noen drittunger som meg samler seg i en kjeller eller på et loft med divverse utstyr, enten gitarer, bass og trommer eller nå for tiden med noen mer nymotens digitale musikk- og innspillingsverktøy og kid’en med mest ADHD får skrike i en mikrofon. (Sleaford Mods er et punkeband uten gitarer og trommer, og anbefales)

Du begynte med skateboard lenge før det ble lovlig i Norge, og tjente penger til instrumentene dine i den legendariske skatesjappa Mean TV i Gamlebyen, hvordan henger punkrock og skateboard sammen?

Skatekultur var selve ungdomskulturen i USA før hiphop’en tok over den tronen, og mens skating vokste i siste hakvdel av 70-tallet fikk mange av skaterne naturlig nok opp øynene og ørene for en musikksjanger som eksploderte i samme perioden, en sjanger som er skreddersydd for fart og spenning på hjul langs fortau og i halfpipe. Mange av de største skatestjernene fra denne tiden, som Tony Alva og Jay Adams var tungt inne i punk, og på begynnelsen av 80-tallet lanserte skatebladet Thrasher med sine samleplater “skaterock” som en egen subsjanger av punk.

Deathpunk, hva menes med det begrepet?

Det var noe vi i Turbonegro fant på som en egen merkelapp. Den er ikke en spesielt treffende. Det er ikke så veldig mye death i musikken vår, og for de fleste vil vel deathpunk som ord frembringe assosiasjoner til kald og mørk musikk á la deathmetal. Men sånn er det ofte, man finner på noe litt teit og upresist og så begynner det etterhvert å leve sitt eget liv uavhengig av hva de som oppfant det hadde som intensjon.

Turbonegros debutskive starter med med et lydklipp fra en pornofilm før første spor Librium Love, og dere fortsetter med sleivspark til raggare, grungere, egen generasjon og dagens kids. Hvorfor er provokasjon viktig i punk?

Vi har alltid elsket å provosere og ikke minst irritere, det er digg. Punkens hovedmetode har - ikke minst i starten - vært å sjokkere. Jeg vet ikke om mange punkeband idag kan sies å være så veldig sjokkerende, men sånn er det jo: som en stein på stranda vil tiden slipe bort kantene.

Humor og ironi er også viktig, som for eksempel låta “I morgen skal eg daue”, kan du si litt om den? 

Vi spilte inn den under en turne i USA på midten av 90-tallet, etter mange år med mas om at “Hvorfor skal norske band synge på engelsk???”. Så da spilte vi inn den, på nynorsk eller det som for oss arrogante Oslojævler kan høres ut som en slags Bergensdialekt.

Fra å være et undergrunnsband som måtte gi ut musikken på eget plateselskap, til etter hvert få stor suksess, et større apparat i ryggen, mer økonomisk frihet og mulighet til å eksperimentere, hva gjør det med kreativiteten og inspirasjonen, på godt og vondt?

Det gir større frihet, ikke minst til å kunne holde på lenge i studio. For mange punkband har det vært et ideal å skulle være spontane og ta alt på sparken og IHVERTFALL ikke bruke mye tid i studio men heller bare skrangle seg gjennom låtene, men sånn er ikke vi. Vi liker å jobbe oss møysommelig gjennom låtene, så de skal bli best mulig, og bruker også mye fokus på at det skal låte så bra som mulig, at lydproduksjonen skal gjøre musikken så levende og sitrende som mulig.

Turbonegro har i sin tid varmet opp for legender som Ramones og Poison Idea, men nå er det andre band som varmer opp for dere. Hvem tenker du bør være support på neste konsert?

Det er mange veldig bra og veldig unge punk-baserte band i Norge for tiden, blant annet Hayeminol https://www.facebook.com/hayeminol , Murder Maids https://www.facebook.com/mmaidsband og Chemtrails Oslo https://www.facebook.com/ChemtrailsOslo, én av dem!

SNACKAST!

Sjangerprat: punk spilleliste


Vil du lese mer? Her er flere i serien Sjangerprat.