Hopp til hovedinnhold
av Trond Blom — sist endret 2023-03-30T13:18:22+01:00
Fire gutter har musikalske kveldsmøter i et lite, grønt hus på Verftet. Lite aner de at det skal bli starten på en suksesshistorie. På få år går de fra å være bergenske løpegutter, til å bli berømte verdensstjerner.
Bergens munnspillorkester


Så står det å lese på hjemmesiden til Bergens Munnspillorkester “Kjuagutta”. Denne gjengen som ikke må forveksles med den som bruker navnet i dag – som riktig nok har fartstid helt fra 1985, som deltok under Norske talenter i fjor og har blitt trykket til brennende Brann-bryst. Ikke et skeivt ord om dem, men dette er originalene, som med utgangspunkt i Værftets Kompani, startet opp i 1938!

Dette er gjengen med 15-17-åringer som øvde i et pissoir på Nordre Nøstekai på slutten av tredvetallet, og som var springbrettet for de kommende superstjernene Kurt Foss & Reidar Bøe, også kjent som Radiofantomene (hvis navn Roar Ruus Finsås – full av respekt – tjuvlånte noen generasjoner seinere). Orkesteret vokste seg raskt stort; det ga ut sin første plate og hadde sin første radioopptreden i løpet av det første året. Det store gjennombruddet kom i 1939 under Bergensrevyen på DNS. I 1942-43 ble det laget en egen kortfilm om gjengen, spilt inn i Jar-filmstudio i Oslo. De opptrådte på Regnbuen og Chat Noir i hovedstaden, og skaffet seg et stort publikum i hele Norden, kanskje spesielt i Danmark. Den 10. september 1941 anmeldte avisen Politiken et show på National-Scala i København under overskriften: Raske bergensgutter paa variete – byens morsomste orkester. Og fra den panegyriske anmeldelsen:

Det er ni raske Knægte fra Bergen, som har faaet Fingre i nogle Mundharmonikaer; først spillede de bare for Sjov, men da det viste sig, hvilke Virtuoser de var, kom de snart via Radioen frem i Rampelyset. Og nu gaar Vejen videre mod Verdensberømmelsen. Heldigvis kan man ikke mærke det paa dem. De er stadig en dejlig Flok Drenge, som ikke tager sig selv alvorligt og synes det hele er vældig Grin.

Musikkavdelingen har fra én av tre gjenlevende kjuagutter, Rangthon Larsen, fått i hende et unikt materiale: 19 sanger – de fleste spilt inn i en kjeller i Kristiansand i 1943, med bl.a. «Don’t sit under the appletree» oversatt til «Sitt ei under ett epletre med kona mi på ditt kne» av Rangthon, samt en DVD med en musikk”video” fra 1939!

Kjuaguttenes kjenningsmelodi Lytt til de muntre toner (også den adoptert av det nye Bergens Munnspillorkester) ble til i pissoaret på Nøstet, komponert av Arthur Pedersen – populært kalt Lille-Caruso – som var med det første året. Teksten skrev han i samarbeid med Rangthon Larsen og Stein Johnson – sistnevnte best kjent som fridrettsutøver og trener, bl.a. for skøytelandslaget på 60-tallet. Han er den andre fra den opprinnelige gjengen som fortsatt lever (i Norge; Pedersen flyttet til Junaiten etter krigen, men Rangthon tror at han også er still going!)

Rangthon selv fyller 87 år den 22. i denne, og er kvikk som bare kjuagutter er det; han forteller oppglødd om årene fra 1948-59, da han spilte gitar og sax i Stjernesalens Orkester – dette bare sånn apropos gjenåpningen der borte i Olav Kyrres gate – ”de kaller det Kvarteret, no”. (Han har forresten 26 år i Divisjonsmusikken bak seg, og 18 år som ”ekstramann” i Harmonien!)

Kjuaguttene på det øverste bildet: Helt til venstre, dirigent Arne Vassenden (Skuteviken), Reidar Bøe (Verftet), Birger Loftås (Verftet), Kurt Bertelsen (Stølen), Leif Nygård (Nøstet) og Rangthon Larsen (Verftet) bak en syngende Kurt Foss (Nygård). Foran: Lars Lervik og Stein Johnson (begge Nøstet).

John Olav Nilsen & Gjengen? Nei, det er Bergens Munnspillorkester, men jeg ser paralleller; ikke siden disse guttas storhetstid har vel noen annen ”gruppe” slått an så til de grader utenfor skarregrensen før John Olav og gjengen hans dukket opp; så skal jo også de til Danmark og gjøre sine hoser grønne!

De raske knægte i midten.

(Alle bilder velvillig utlånt av Rangthon Larsen.)

Originalene: http://www.kjuaguttene.no/

De “nye”:  http://www.frikkmusikk.no/Bergens_Munnspillorkester.aspx

En kortere versjon ble publisert i BAs papirutgave fredag 12. februar, 2010.