av Trond Blom — sist endret 2016-11-23T12:17:00+01:00
Seigemenn og fluepoesi.

Klare linjer
Hetvinyl ; HVLP 101
1981. – 1 LP

Svein Hovland og Øyvind Larsen fra Boss Band + Trond Steinum fra Ragg = Gjennomslag. Gjennomslag var et kortlevd band: startet i 1980, nedlagt to år seinere. I mellomtiden ga det ut to album, begge i ’81 – begge for klassikere å regne i dag. Klare linjer ble utgitt på egen label: Hetvinyl, før et visst gjennomslag må ha funnet sted, for Dyr i drift ble utgitt på den legendariske EMI-etiketten Parlophone. Så var det altså over. Hovland startet Blind Date, mens Steinum gikk til Lumbago.

Gjennomslag debuterte på Hulen i mai 1980, og spilte siden på Aladdin, på Club 7, på fredskonsert i Grieghallens foajé (1200 publikummere), de varmet opp for Toyah Willcox i Chateau Neuf og de var med på Musikkavisen Puls’ samleplate Blodige strenger (1981) med La deg aldri slå (finnes bare der). En stjerne skal bli født fra ukens skatt er med på Sinnssvakt bra – det beste fra Bergen (1996), og Kommunikasjon kom med på Alltid no’ godt fra Bergen (1997).

Geir Rakvaag skrev følgende om Kommunikasjon: (Nye Takter nr. 9, 1981): ”(…) den beste låten norsk ny-rock har prestert til dags dato, bedre enn Cupfinalen, med en utrolig dynamikk i lyden, med en popmelodi som er der, med et utrolig sangbart refreng og et gitarspill som må høres. En utvilsom klassiker (…)” * Tidligere i år tok Fjorden Baby! låten inn i sitt univers på albumet Bergensbølgene.

I fjor var det releaseparty for reutgivelsen av Klare linjer i mp3-format (!); Legal var stappfullt – Gjennomslag – stadig aktuelle!

  • (Cupfinalen – single med oslobandet Blaupunkt, utgitt i juni 1980).

Gjennomslag1

Gjennomslag2

Gjennomslag3

Gjennomslag4

Gjennomslag5