av Trond Blom — sist endret 2016-11-23T12:17:00+01:00
Slå ut håret med Skatter og rariteter nr. 50!

Hår - Opptak fra Den Nationale Scene
Bergen, Norge
Desember 1970
Polydor, 2382 006
1971, 1 LP

Vi verner oss mot forurensning av luft, vann og matvarer. Vi må verne oss mot moralsk forsøpling også. Dette sa Kristelig Folkepartis gruppefører under et bystyremøte 1. november 1970, og det gjaldt DNS’ planer om å sette opp musikalen Hair en måned seinere. (BT, 2. nov., 1970). KrF ville skjære ned teatertilskuddet, Predikantenes Broderkrets mente musikken var demonisk, Bergen og Omegn Presteforening nedsatte et 3-manns utvalg som fikk i oppdrag å skrive en uttalelse som kritisk vurderte livsfilosofien bak Hair, lærerne var uenige i om dette var passende for elever i 10. klasse, bergenserne pepret leserbrevspaltene med for- og i mot-meldinger, kristenfolket demonstrerte på Torget på premieredagen. Det er ikke mer enn 40 år siden, dette… Det var riktignok bebudet en nakenscene, men at til og med Aftenposten dagen etter premieren meldte at Hår strider mot all moral og anstendighet, er vanskelig å fatte i dag.

Det hører med til historien at nakenscenen – som visst nok handlet om noen bryster i dus belysning – ble mottatt med trampeklapp, og at alle forestillingene i Sven Hennings regi, gikk for fulle hus.

Over til platen: tekstene ble oversatt av Helge Hagerup og Galt McDermots musikk ble fremført av halve Saft (resten var med i Stammen), men med Trygve Thue på bass denne gang, for orkesterleder og gitarist var ingen ringere enn Terje Rypdal, som gir denne innspillingen et langt mer rocka preg enn originalens.

Publisert i BAs papirutgave fredag 18. juni, 2010.

Hår2

Hår3


Hår4

Hår5

Hår6


Hår7


Hår8

Hår9

Hår10


Hår11