av Trond Blom — sist endret 2016-11-23T12:17:00+01:00
Urpønk fra Bergen.

Ingenting for Norge
Dødsbra plater
1982. – 1 LP

Jeg starter denne ukens skatt med å kopiere etikettene: ”Side Å. NB!: Først kommer Norrrske Budeier med tre låter, første låten heter Barn, så kommer Levende og til slutt har vi Å være. Nemlig!!! … og etter NB kommer Fader War med hele fem låter. De begynner med en som heter Bare en jævel som følges av Levende begravd. Så kommer Religiøs terror og Kan du se de. Så avslutter de med På fest hos Jesus. Så hør etter for faen!!” Side 2 er navnløs, og etiketten mer nøktern: ”Allahrm: 1 Vegspringar 2 Gi mig penger 3 Gigolo. Terror: I Intro – Krigshoder II Police terror III Du klarer det hvis du vil.

Kopiering av den enkle grunn at hele stilen er så i ett med pønkens holdning, med fanzinestilen og gatespråket. Det er en tidskoloritt der både bandnavn og låttitler viser engasjement og standpunkt, både til språk og politikk, og på den andre siden – opprør mot autoriteter; slik var den norske urpønken, det har vi haugevis med eksempler på, fra Trondheim og Oslo, men ikke så mange fra Bergen! Ved siden av TAV! er dette ett av få vitnesbyrd om hva som skjedde her på begynnelsen av 80-tallet – i Banevei-tiden.

LPen er skatt og raritet så det holder, og går for 1500 kr. på platemesser. Musikkavdelingen fikk den (+ tilbud om fem andre), etter at jeg i et lite intervju i en kommunal avis, ga uttrykk for at akkurat Ingenting for Norge var en plate vi mer enn gjerne skulle hatt i lokalsamlingen. Det gikk ikke mange dager før vi hadde den i hende. (Donatoren hadde fortid fra bandet Klegg, så mye kan jeg si.)

Bergens mest profilerte og engasjerte pønker fra denne tiden, Battie, bassist i Norske Budeier, har bodd i Trondheim i en årrekke, der hun har drevet sitt eget Betty Big Boom Band fra siste halvdel av 80-tallet. Hun kommer til Hulen i morgen! Den Store Pønkefesten Vol 4! Der skal hun gjøre noe gammelt på nytt, sammen med Teenage Kicks.

ingenting for norge side1

 

ingenting for norge side2