av Trond Blom — sist endret 2016-11-23T13:17:00+02:00
De har forlotte Bergen for bestandig.

Bergens-sanger med Rolf Berntzen og Lothar Lindtner
Lyderhorn, LY 3001
1977. – 1 LP

Men minnene om dem består, ikke minst gjennom denne platen – en fest fra første til siste rille! Mer bergensk blir det ikke; flere har laget og utgitt bergenssanger og –viser, men, det ser vi – ikke minst på Musikkavdelingen – at det er denne innspillingen som gjelder. Heldigvis ble den, 20 år etter at den kom ut på LP, gjenutgitt på CD, slik at nye, og platespillerløse generasjoner kunne bli kjent med denne sangskatten, og to av de ypperste og mest unike begavelsene av bergenske scenekunstnere. Her er alle de skjønne små (og store-) tøsene, Anne Malene, Ingeborg, Oline Pedersen, den svikefulle Lina, Anne Madam og selvsagt hon som het Felle. Her er det Sorgfull elskov, fabelaktig fremført av Lotharen, og andre bittersøte kjærlighetshistorier. I patriotiske ordelag slås det fast: Mitt hjerte slår for Bergen by og, selvsagt: Niagarafossen, London og Paris – ka e det mot Bergen – Nordens Paradis! Den tidige og karakteristiske regletradisjonen er også med:

I Jonnemann sitt hus, fallera,
der bor en liten mus, fallera,
som røker på sigar, fallera,
og ligner på sin far, fallera.

Som vanlig var på denne tiden, er det (nesten hele) Saft som står for musikalsk backing. Ukens skatt ble dessuten utgitt på Lyderhorn – en herlig etikett – og har nummeret LY 3001. LY 3003 var med i Skatter og rariteter tidligere i år, nemlig Norma Baleans Så godt at man ikke er ung (der ukens sjarmante herrer også deltok); hvilken plate har nummeret LY 3002? (Dette er ingen quiz, vi vet ikke svaret.)

Til slutt en oppfordring til ungdommen: hvorfor ikke bytte ut det slappe ”Ke det går i” med det langt friskere ”Hei, ve du gå, hurra, min venn!”?

Norma Balean-skatten

Publisert i BAs papirutgave fredag 23. april, 2010.

Kjenner dokker madam Felle 2