Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Trond Blom — sist endret 2016-11-23T13:17:01+02:00
I skyggen av Gryta hennar mor.

Bua hans Salamon/Jenta og balderblomen
Philips – 353 309 PF, 1966
1 single

En av over 20 singler fra Salhuskvintetten Olkabilamo – en som kom i skyggen av slagere som «Gryta hennar mor», «Singel og sand» og «Da ska’ bli andre boller når papen kjem heim».

Historien om Salhuskvintetten starter på slutten av 1940-tallet, da Monrad Holm Johnsen samlet en gjeng til en lokal revyoppsetning.

Først av NRK-lokal, så av lytterne her vest. Talentspeider og innspillingssjef Rolv Wesenlund hos Philips fikk nyss om kvintetten, og dro til Bergen. Vips var de popstjerner! Etter sigende solgte Salhuskvintetten mer enn Beatles i løpet av 1960-tallet – i Salhus.

Gruppen hadde sin siste offisielle opptreden i i oktober 1973, i TV-programmet Husker du? Likevel dukket de opp igjen hos Syng med oss i 1986, etter det vi vet var dette deres aller siste opptreden.

Musikkavdelingen har bare lykkes i få tak i tre av kvintettens singler, men skulle gjerne hatt alle!

Respons:

En hærlig gjeng den Salhuskvintetten , var masse fine melodier de kom med – mener det og var de som kom med en som het " Nordsjøkatedralen". Det var en av de fineste jeg minnes fra den tiden. (Atle Lamela, lørdag 4. juli kl 16)

Salhuskvintetten har et hjerte i min kropp. “Onkel Monrad " (Holm Johnsen) var min far sin kamerat gjennom idretten/friidretten i Hordaland i mange år. Min far Nils Nilsen (Fana Idrettslag). Jeg husker på hans/fars 50-årsdag – i juni 1964 – stod Monrad og gutta hans og sang "Singel og sand/Gryta hennas mor” har hjemme i stuen på Skjold. Som 11-åring den gang var det en opplevelse. Etter den gang har de levd i mitt hjerte. Derfor takk også til Bjørn Jensen som har forårsaket “Salhusvinskvetten”. Humoren er absolutt den samme, som jeg minnes “onkel Monrad”. Mvh Tor Henning Nilsen, Skjold. (Toddy Neslin fredag 3. juli kl 18.)

Publisert i BAs papir- og nettutgave fredag 3. juli, 2009.