Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Trond Blom — sist endret 2016-11-23T13:16:59+02:00
Ungdommens populære orkester The Jokers spiller de siste slagerne!
Så sto det å lese i en avisannonse, da dansebandet The Jokers skulle spille på Maskeradeball på Melkeplassen, nyttårsaften 1958. Slagerne dro de ellers på plasser som Vikinghallen, Kjøbmannen, Håndverkeren, Ingeniørforeningen, Fløyrestauranten og på Kleppestøfergen!

The Jokers var ett av de fem første bandene til å spille inn en Bergen Beat-single – under Rolv Wesenlunds kyndige ledelse – på Scala i Hagerupsveien. Sammen med Sverre Faaberg og The Young Ones, Tornado, Torill Ødegaard og The Quartermasters samt Helge Nilsen og The Stringers spilte de, i løpet av et par dager i midten av mars 1964, inn de ettertraktede singlene med det karakteristiske ”stempelet”. Wesenlund var inspirert av the Mersey-beat, og fant sitt Liverpool i Bergen. Skjønt det handlet ikke om stil eller ”sound” – der Helge og Rune lød som Everly Brothers og Sverre Faaberg var rocka, sto The Jokers for en humoristisk gladpop på klingende bergensk; i Rock & sprell mellom syv fjell (2009) oppsummerte Jan Arild Larsen slik: ”Ikke det at Bergen Beat var en spesiell beat eller rytme – det var et samlebegrep, en markedsføringsgimmick – en identitetsmerkelapp”.

The Jokers oppsto i 1958, og frem til 1966 besto gruppen av Håkon Haugen, Audun Tveito, Svein Johnsen og Bjørn Sjøstrøm. Gruppen kom med to singler med Bergen Beat-stempelet, i tillegg til singlen "Sol går i hav"/"Jeg er sen", som kom ut i 1965.

Fra juni 1964 til august 1967 ble det gitt ut i alt 55 låter, fordelt på et – for oss – ukjent antall singler og EPer med Bergen Beat-stempelet. Foruten de to CDene i Norsk rocks skattkammer-serien, der alle Bergen Beat-utgivelsene er med, har biblioteket bare de to Jokers-singlene, og selgere på platemesser bare smiler overbærende til oss når vi er ute og leiter etter flere.

Publisert i BAs papirutgave fredag 3. september, 2010.