Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Trond Blom — sist endret 2016-11-23T13:16:59+02:00
Et drøyt år etter den forrige kommer Skatter og rariteter nr. 61; kall det gjerne en juleskatt-spesial - og for første gang med lydfiler! Med dette vil S&R samtidig gjenoppstå, men ikke som en ukentlig hendelse - tvert i mot - helt sporadisk, og ikke i BA, men bare på bergenbibliotek.no. Det er tid for Vendetta!

Vendetta
Lobotomi / Herrens pris
Beirut Plater ; (B001)
1981

Platen ble donert biblioteket av vokalist og bassist Peter Hansteen, og følgende historikk og fakta har vi fått fra gitarist og låtskriver Sam Fossbakk:

Bandet startet i 1978, omtrent samtidig med etableringen av Bergen Rock Klubb. Første besetning var Tollef Hovig og Sam Fossbakk gitar, Peter Hansteen bass og Per Ivan Odland trommer. Etterhvert tok Atle Garmann over trommene og Geir Aagedal kom inn på keyboard.

Bandet spilte på BRKs arrangementer i Hulen, på Studentsenteret og i Nygårdsparken (1. mai, 1980). Høydaren i karrieren var spilling på Ulvensletta-festivalen, hvor også Jan Eggum og Stavangerensemblet spilte. Av en eller annen grunn var Vendetta utkledd som vekselvis vampyrer (hoggtenner/kapper) og damer (nettingstrømper/høye hæler). Bergens Arbeiderblad skrev dagen etter at Stavangerensemblet først spilte konsert med kostymer, deretter til dans om kvelden.

Vendetta fikk et punkestempel i Bergen, noe bandet i flg. Nye Takter (9/1980) ikke likte: Sjøllagd rock, med norske samfunnskritiske tekster! Nye Takters utsendte til øvingslokalet prøver seg med følgende beskrivelse: Gruppa har funnet formen og særpreget. En form for new wave med fragmenter av engelsk hard-rock, blues og funk.

Bandet ble oppløst etter et års tid da Sam Fossbakk begynte i Elektrisk Regn.  Han var med på den klassiske platen Steinbyen. Da neste plate, Kropp uten sjel, ble innspilt i 1984 var det uten ham, men noen år seinere var han med igjen, på 12-tommers EPen Hilsen El-Regn (1987). Siden har han vært å høre bl.a. sammen med The Oscillator, og nå nylig som assosiert medlem av The Last Hurrah!! på deres versjon av The great gig in the sky, på MOJO-utgivelsen Return to the dark side of the moon - Pink Floyd's classic 1975 album re-booted (2011), men aller sist: albumet Are you empirical med bandet Professor Tip Top, der Fossbakk står bak alle låtene, mens H.P. Gundersen har vært medprodusent og bidragsyter på tekstsiden.

Om resten av bandet vet vi dette: at Atle Garmann er fotograf, at Aagedal spiller sjakk og at Hansteen er svært aktiv i BLUG: Bergen (BSD and) Linux User Group og at han i år ga ut boken The book of PF: a no-nonsens guide to the OpenBSD firewall.

Vendetta: Lobotomi og Herrens pris by bergenbibliotek

 

Vendetta-vinyl

 

 

Vendetta-bakside

 

Klikk på bildet for større versjon.