Best of '13: Spillåret oppsummert
Året nærmer seg slutten, og klisjéen forteller at man på denne tiden ofte setter seg ned og vier tiden til refleksjon og stille ettertanke. Jeg antar dette også medfører mye kjedsomhet. Hvordan kan man ellers forklare alle listene som publiseres på disse tider? 'Årets 13 beste moteantrekk', 'Syv kjendis-skandaler du forhåpentligvis ikke gikk glipp av', 'Tone Damli Aaberges beste sanger', 'Jan Thomas' syttitre beste sminketips' og så videre.
Heldigvis har dere oss. Spillgruppen. Alles beste venner. Vi er her for å redde dere fra trivielt tullsnakk som flyter over i aviser og ukeblader. Takket være oss er det nå tid for en liste som virkelig har noe å si - favorittene fra spillåret 2013, sett med våre litt ufokuserte og lett skjelende øyne.
Lasses lekne lekkerbiskner
Nr. 5: Path of Exile
Spillet med hva Diablo 3 manglet for å nå opp til sine forgjengere - mørk og trøstesløs stemning, potensiale for avansert karakterbygging, og tilnærmet uendelige gjenspillingsmuligheter. Path of Exile er veldig likt Diablo 2 i både funksjon og form, men har mye mer spilldybde, noe som lover talløse timer med trykk-trykk-trykking fremover.
Dette er forresten gratis å spille på Steam!
Nr. 4: Defense of the Ancients 2
Ingen type spill har mer oppsplittet og fiendtlig brukergruppe enn MOBA-sjangeren, så hva kan man si om et spill så elsket og så hatet? Mens yngstebror League of Legends er lettere å sette i gang med og har rike onkler som øser ut med penger, og lillebror Heroes of Newerth har bedre spillpacing og klarere visuelt design, er storebror DOTA2 fremdeles det mest helhetlig gjennomførte alternativet i sin sjanger.
Og forresten - dette er også gratis å spille på Steam!
Nr. 3: Bioshock Infinite
Ulikt de fleste andre first-person shooters, er det ikke selve gameplay-elementet som er det viktigste i denne serien. Bioshock har istedet presentert fantastiske utopier og latt spilleren oppleve dem i deres siste, desperate krampetrekk. I Infinite flyter fortellingen bedre enn hos sine forgjengere takket være interaksjonen mellom spillerens jeg-person Booker og hans kompanjong Elizabeth. Selv om historien er forutsigbar til tider, er spillet vel verd de 25 timene jeg brukte fra begynnelse til slutt.
Nr. 2: XCOM: Enemy Within
Fjorårets store overraskelse var XCOM: Enemy Unknown. Jeg har lenge vært fan av originalen fra tidlig nittitall, og hadde temmelig labre forhåpninger til nyversjonen. Gleden var dermed stor da Enemy Unknown viste seg å være et solid rundebasert taktisk strategispill med mye av hva som gjorde originalen god. Enemy Within forsterker svake elementer i fjorårets utvidelse, og har blåst nytt liv i spillet for meg.
Nr. 1: Baldur's Gate II: Enhanced Edition
Ja, du leste rett - årets beste spill for 2013 er et spill utgitt i 2000. Er dette kanskje et signal om at jeg holder på å gå ut på dato? Uansett, gjenutgivelsen av klassikeren fra 2000 har latt meg gjenoppleve noe av det ypperste innen digital fortellerkunst, selv om spillmekanikken fremdeles er den samme primitive digitaladapteringen av 2nd Edition D&D.
Janettes jafs-tastiske jaffakaker
Nr 5. The Elder Scrolls V: Skyrim
Joda, jeg er klar over at dette spillet kom ut i 2011. Men de stadige modifikasjonene, som Bethesda selv så vel som vanlige spillere med mye tid lager, og utgivelsen av tilleggspakken The Elder Scrolls V: Skyrim - Dragonborn, gir Skyrim en plass på min liste. Jeg koser meg fortsatt med dette enorme universet, og gleder meg til å se The Elder Scrolls Online som kommer senere i vår!
Nr. 4 Mario Party 9
Når Mario byr opp til spill, blir det som oftest fest. Og det blir det denne gangen også!
Mario Party er som et brettspill, der man triller terninger og beveger seg på et brett. Spillet er laget for at man skal spille flere sammen, og det er det som er jo nettopp dette som er gøy! Det er en enorm tilfredsstillelse å stå igjen ved spillets slutt med flest stjerner, mens de andre med/motspillerne står slukøret igjen og forlanger omkamp :)
Nr. 3 Beyond: Two Souls
Dette spillet fikk jo mildt sagt blandede anmeldelser da det kom ut. Debatten om hvorvidt spillet har nok gameplay til å kalles et spill, og om grensen mellom film og spill er for vag, har rast på internett!
For min del er det nettopp dette grenselandet som fascinerer. Jeg blir engasjert og underholdt av historien om Jodie og hennes "følgesvenn" Aiden, og det plager meg ikke nevneverdig at historien til tider forteller seg selv. Den fantastiske grafikken, teknologien, og ikke minst skuespillet (som blant annet Ellen Page og Willem Defoe står for) gjør at enhver spill-nerd burde teste ut dette spillet!
Nr. 2 Ni No Kuni: Wrath of the White Witch
Fryd og glede! Det er egentlig alt jeg har å si om dette spillet :) Og så kan du lese mer om det i Pers pikante pistasjeposteier.
Nr. 1 Fez
I 2013 kunne man endelig gå til anskaffelse av indie-spillet Fez til pc!
Fez er et plattformspill i pixlete 2D format, men du kan rotere verden og se ting i et nytt perspektiv. Og det kan trengs. Du skal nemlig hjelpe Gomez å samle kuber for å gjenopprette balanse i universet. Men det er ikke alltid en lett sak å få tak i disse kubene, og ofte må man "snu om" på verden flere ganger for å se løsningen. Stemningen i dette spillet er bare helt fantastisk! Og man blir rett og slett glad i den rare lille figuren med den røde fez-hatten. Sjekk gjerne ut filmen Indie Game: The Movie og få et innblikk i hvordan karrieren som en indie-utvikler kan utarte seg.
Pers pikante pistasjeposteier
Per: Entusiastisk indie-gamer, og tror at gode spill kan forandre verden
Nr 5. Uplifted
Stor fan av spill med gode hensikter, som kan endre menneskers tankesett gjennom positive spillopplevelser. Dette enkle plattform-spillet er laget for gi unge mennsker et bedre selvbilde. Ved å hjelpe Happene å bekjempe de grusomme Viroidsene som har gått i Happenes land, kan du selv bli hjulpet til å tenke de gode tankene. Herlig følelse, både estetikken og lyddesignet. Bli happy med Happene!
Spillet er helt gratis til din androide eller iDings, både for smarttelefoner og nettbrett.
Nr. 4. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch
Ni No Kuni er det første spillet til animasjonsselskapet Studio Ghibli, som står bak kjente filmer som Chihiro og heksene og Min nabo Totoro. Og de svikter ikke på spillfronten heller. Fra første stund blir jeg grepet av estetikken, og ikke minst den sårbare lille gutten Oliver.
Oliver bor i den koselige og harmløse byen Motorville sammen med sin mor. Vi aner fred og ingen fare da vi plutselig får et innblikk i en parallell verden. Vi forstår at Oliver er utvalgt, at han kommer til å få det tøft, men at vi får være med ham på en reise utenom det vanlige.
Et eventyrlig spill, for liten og stor, men aller helst for liten og stor sammen!
Nr. 3. The Last of Us
Når man sitter alene, i et mørkt rom, og griner foran skjermen, da kan man lure på hva som skjer. Er jeg blitt så gammel og følsom at jeg sipper av et dataspill? Riktig nok har jeg fått barn - er det en grunn? Men nei, det har ikke noe med alderdom å gjøre, eller at man er blitt foreldre, det har med kvalitet å gjøre. Introen til The Last of Us er den mest rørende spillopplevelsen jeg har hatt, og jeg tror simpelthen at det er umulig å ikke bli rørt av dette spillet. Og det stopper ikke med introen. Dette er et gjennomført post-apokalyptisk (eller apokalyptisk) spill. Zombier, eller infiserte, lurer i kulissene, og som med alle gode zombie-historier er det de menneskelige relasjonene i historien som gjør det så bra. Interaksjon med karakterne i spillet er mangfoldig. Alt fra sipping (som sagt) til lange snik-og-ambush-sekvenser.
I 2014 hyller vi dette spillet med egen The Last of Us-kveld. Vi spiller spillet på storskjerm, og diskuterer det sammen med norsklæreren Tobias Staaby, som bruker spillet i undervisningen.
Nr 2. Teslagrad
Endelig! Vi har ventet i årevis, men ventingen var verdt det. Teslagrad er det bergensbaserte spillselskapet Rain Games sitt mye forhåndsomtalte puzzle/plattform-spill. Og hjelp så bra det er! Fantastisk estetikk, utrolig bra historie (til tross for at den er ordløs), og utfordringer som står i kø. Her må problemløseren i deg hentes frem, og jeg kommer til å bruke masse av min tid i 2014 på dette spillet. Gjør det samme, du også.
Skal man være stolt av å være bergenser i 2013, da er Teslagrad den beste grunnen!
Nr. 1. Papers, please
Ja, hvem skal få lov til å komme inn i landet, og hvem skal avvises? Handlingen foregår i totalitærstaten Arstotzka. Du har rollen som grensevakt. Du skal bestemme hvem som får godkjent passet sitt. Hjemme sitter familien din. De har lite med mat, lite med varme. Men jo mer korrekt du utfører jobben din, jo mer penger får du og familien din å rutte med. Så slipp ikke inn for mange! Men kanskje du vil spe på den pressede økonomien din med noen bestikkelser fra de lugubre karene som ønsker innpass?
Dette er utvilsomt årets spill. Pixlete grafik, pek-og-klikk-spill. Du kan ikke komme lenger fra de store, kommersielle spillene, men valgene dine er så avgjørende for andres skjebner. Dette er virkeligheten, virkeligheten er brutal, og virkeligheten i papers, please er så godt formidlet. Sjekk det ut på steam!