Nye folkemusikk-CDer på Musikkavdelingen

av Trond Blom — sist endret 2016-11-25T13:51:40+02:00
Blant annet en praktfull longbox fra Kapp Verde-øyene Santiago, Fogo, Brava, Maio, Santo Antão, São Vicente, São Nicolau, Sal og Boa Vista.

Cap-Vert : un archipel de musiques = Cape Verde ; an archipelago of music

Boksen inneholder to CDer og et 44 siders fargeillustrert omslagshefte med info på fransk, engelsk og portugisisk. Kapp Verde ligger i Atlanterhavet, vest for Senegal, og ble kolonialisert av portugiserne midt på 1400-tallet (uavhengig i 1975). Miksen av lokaliteten like utenfor Afrika og den europeiske påvirkningen gjør seg sterkt gjeldende i musikken, og den varierer i særpreg fra øy til øy; her er arbeidssanger med suggererende rytmikk side om side med smektende trekkspill og virtuost gitarspill, skjønnsang avløses av autentisk svarsang. En sjelden eksotisk diamant i avdelingens etnohylle!

Le rythme de la parole : conversations musicales ; Iran, Inde du Sud, Mali = The rhythm of speech ; musical conversations. II (2005)

Nok en såkalt longbox med 2 CDer og et like vakkert og innholdsrikt omslagshefte som i Kapp Verde-boksen. Her er det i tillegg vedlagt en DVD med et 20 minutters dokumentarinnslag, pluss et par live-opptak. Den iranske perkusjonisten Keyvan Chemirani har samlet et lag fra Iran, India og det afrikanske landet Mali – til sammen 17 musikere spiller på daf, zarb, ney, târ,guimbarde, fiolin, kora, balafon m.m., i tillegg er det karakteristisk stemmebruk både fra den persiske, indiske og afrikanske sangtradisjon. Etnisk fusjonsmusikk, men uten at noen av delene består av vestlige rytmer – uvanlig og spennende!

Gjenklang : vår musikalske arv ; folkemusikk gjennom 100 år (2006)Gjennklang

En formidabel Heilo-utgivelse: 4 CDer, folkemusikk fra 1910-2005, opptak fra gamle phonografruller, lakkplater, NRK-opptak osv – helt frem til vår egen digitale samtid. Det er slåtter, gangarer, springarer, bruremarsjer, kulokker, ruller og reinlendere spilt på alt fra hardingfele, langeleik, munnharpe, munnspill og seljefløyte til orgel, torader og piano. Det er tradisjonsmusikk fra de fleste fylkene i landet, og fire flotte omslagshefter forteller om hvert spor: hvem som spiller, fødsels- og evt. dødsår, opprinnelsessted og –fylke, innspillingsår og –medium; i alt 138 spor, og enda flere utøvere!

Nusrat Fateh Ali Khan: Les plus grands concerts

Nusrat Fateh Ali Khan:Les plus grands concerts (2001)

Longbox inneholdende 3 CDer med den pakistanske verdensstjernen og quawwali-sangeren (Ustad) Nusrat Fateh Ali Khan, samt et 31 siders omslagshefte som bl.a. inneholder biografiske riss på fransk og engelsk. De tre platene har deltitlene Live at Royal Albert Hall, The final performance I og The final performance II, og ”hits” som Ali da malang, Kina sona og Akhan udeek diyan er med både en og to ganger.

Nusrat ble født i Faisalabad, Punjab i 1948. Han besøkte Norge ved flere anledninger, før han døde i 1997.

Les danses du mondeLes danses du monde (1998)

Dobbel-CD med dansemusikk fra fem verdensdeler, presentert i longbox med nydelig omslagshefte på 87 s., inneholdende historikk og bilder samt mange danseinstruksjoner.

Den franske labelen Le chant du monde står som utgiver, og all info står på fransk – musikken taler imidlertid sitt helt eget språk, heldigvis, og det kan alle forstå enten tonene kommer fra Salomonøyene, Papua Ny-Guinea eller Burkina Faso; kom og lån – gå hjem og dans!

Sist oppdatert 28.03.07