av Lasse Jørgensen sist endret 2017-05-29T17:27:35+02:00
Millioner bruker Twitch daglig, men hva er det egentlig? Spillgruppen gir deg en rask innføring.

Spotify, Youtube, Netflix og lignende har drastisk endret hvordan vi bruker medieinnhold. Der vi før var avhengig av video- og DVD-spiller eller tidsplanlegging for å få med oss favorittprogrammet på tv, strømmer vi nå i stor grad det vi vil ha, når vi vil ha det. Med innholdet tilgjengelig når vi vil ha det, blir også utvalget større, og vi eksperimenterer mer - vi kan tillate oss å se på program som er litt smalere enn før, siden utvalget ikke lengre begrenses av sendetid og innholdet i bestselgerhyllen.

I dag er video on demand-strømming via YouTube og direktesendt strømming fra Twitch.tv spesielt populære strømmetilbud.

Homo Americanus, minutt for minutt
Begynnelsen av brukerstyrt, direktesendt strømming var både smalt og eksperimentelt.

I 2007 monterte amerikaneren Justin Kan et kamera i hatten sin, og seere kunne, døgnet rundt, følge hans daglige eventyr som direktesendt video på nettsiden Justin.tv. Konseptet falt i god jord hos mange nettbrukere, og nettstedet utviklet seg raskt til å bli en plattform for brukerstyrt live-strømming av egne liv og virke. Publikumsinteresse for den alminnelige menigmanns liv dabbet snart av, men populariteten rundt strømming av spillrelatert innhold økte jevnt, og i 2011 ble Twitch.tv opprettet med denne brukergruppen i fokus. I dag er Twitch en av verdens største strømmetjenester på nett, med over 100 millioner unike brukere hver måned.

Spill for meg
Spill som publikumsfavoritt er verken smalt eller nytt, noe som vises av sportsfans verden rundt. Dataspill som tv-underholdning er noe nyere, og hadde sitt populære opphav i Sør-Korea, hvor World Cyber Games’ suksess i år 2000 fikk koreanske sportskanaler til å satse på dataspill. E-sport ble introdusert som nytt fjernsynstilbud for koreanske tv-tittere, og pro-gamers, profesjonelle dataspillere lønnet av store selskaper (som SK Telecom og Samsung), ble de nye publikumsidolene i sin del av østre Asia. I vesten hadde publikumsinteresse for e-sport fremvekst noen år etter, da i hovedsak inspirert av koreansk suksess, og mange aspirerende amatører bygget opp store følgerskarer på sine strømmekanaler.

Parallelt med ambisiøse strømmere med verdensmesterskapambisjoner, vokste det også frem interesse for mer hverdagslig spillinnhold, og seere flokket seg rundt strømmere som presenterte et mer avslappet, personlig og interaktivt tilbud. Konseptet variety stream ble født - en sammensmelting av reality tv-aktig utlevering av selvet, samtale mellom seer og sender, og følelsen av å kunne delta i en spill-opplevelse sammen med en venn eller venneflokk.

Strømming som inntektskilde
I dag faller størstedelen av innhold på Twitch innenfor rammene for variety streaming, og produseres for det meste som fritidssyssel av brukerne selv. For et fåtall er strømming også inntektskilde, da først og fremst gjennom Twitch’ partner-program, men også via tredjeparts-kilder, for eksempel sponsoravtaler med kommersielle aktører, og seerbidrag via betalingstjenester som paypal og patreon. Størstedelen av disse bruker strøm-relatert inntekt som supplement til andre inntektskilder, men et mindretall er fulltids-strømmere hvor inntekter fra strømming dekker de daglige utgifter, om enn i hovedsak kun til spartansk livsførsel.

Spilling til tross, strømming er hardt og mentalt utslitende arbeid. Vellykkede fulltids-strømmere balanserer roller som spiller, underholder, essay-monologist, samtalepartner og chat-moderator i arbeidsdager som ofte strekker seg forbi 8 timer foran kamera, pluss et ikke ubetydelig antall timer til forberedelse-, administrasjon- og redigeringsarbeid før og etter sendetid.

Seer eller sender?
Å lage innhold for strømming er ikke for alle, men alle som vil, kan strømme. Brukerkonto, og med det egen kanal på Twitch.tv, er gratis, og programvare for opptak og direktesending av video fra datamaskin finnes også i gratis utgave, da med Open Broadcast Software som det mest hyppig brukte alternativ. På Twitch.tv finnes mange gode oppstartsguider, og de fleste strømrelaterte chat-forum er positivt innstilt til å hjelpe nye strømmere i gang.

Hvis du ønsker å være seer heller enn utleverende tv-glis, er det ingenting å skamme seg over. Kun et mindretall av Twitch’ brukere står for innholdet som tilgjengeliggjøres som VOD-innhold og direktesendt strøm, og det store flertall storkoser seg ved å chatte sammen mens man ser på andres sendinger.

Vi strømmer også!
Vi i spillgruppen har lenge syslet med tanken om å snike oss til litt strømmetid midt i arbeidsdagen, og i 14:00-14:30-tiden onsdag 31. mai braker det løs for første gang, med pinlig lav spillkompetanse, dårlig humor og horribel produksjonsverdi. Dette må du såklart få med deg - enten direktesendt på bibliotekets Twitch-kanal, eller på YouTube i ettertid.

Legg gjerne igjen KappaRoss og StinkyCheese i chatten!

Redigert 29.mai: Planene endres og strøm 31. mai ser dessverre ut til å utgå for denne gang. Følg oss på twitch og sosiale medier, og få beskjed når vi er klar!