Hopp til hovedinnhold
av Lasse Jørgensen sist endret 2022-09-16T09:26:27+01:00
Lei av Vri Åtten, Yatzy og junior-Geni? Går alle pengene dine til husleie, øl, nudler og SIB istedenfor Outland eller andre spillforretninger? Urommet har en schwær samling fete brett- og kortspill – kom på besøk og spill!

 

Lasse_64

 

Lasse: Alltid på utkikk etter den dyptgående og altoppslukende spillopplevelsen

 

Dominion

Kortspill, 2-6 spillere (best med 3 til 4) , 15-30 minutter per spill

Dominion faller under sjangeren 'deckbuilder'-kortspill, hvor man begynner med få kort i stokken, og så utvider ens strategiske muligheter ved å tilegne seg flere kort i løpet av spillet. Hvordan man velger å bygge opp kortstokken sin, er dermed sentralt i hvordan man spiller spillet – poengkort har sjeldent noe annet funksjon enn å gi poeng mot seier, og hvis man fyller stokken med ubrukelige kort som trekkes runde etter runde, kommer man raskt bak de andre spillerne i gjennomføringsevne.

Dette spillet er raskt og krever lite spillforberedelser – enten velger man et anbefalt utvalg av kort, ellers trekker man ti tilfeldige og kjører i gang med det. Spillet avsluttes når bunken med det største eiendomskortet er kjøpt opp, eller totalt tre bunker av 10 kort har blitt tømt, noe som ofte skjer i løpet av femten minutter for rutinerte spillere.

Med hurtige runder, masse tilleggssett som gir tilgang til flere kort og strategier, og en lettvint måte å variere spillet på, er Dominion et enkelt og gøy spill med utømmelig gjenspillingspotensiale. Da det er kortbasert og har veldig lite av brikker og lignende, er det også enkelt å transportere for hytteturer og spillkvelder med venner. En av mine absolutte favoritter!

 

(Settlers of) Catan

Brettspill, 2-4 spillere (best med 3 eller 4), 30 – 60 minutter per spill

Du har akkurat oppdaget og kolonisert den ressursrike øya Catan, men du er ikke alene – fei vekk alle rivaler gjennom handel og tyveri, og bli sittende igjen med enemakt til verdiene!

Catan spilles med brett, brikker og terninger, og er enkelt å sette seg inn i. Målet er å være spilleren som når ti poeng først, og disse poengene skaffes gjennom å bygge handelssentre og monumenter, og ved å nå milepæler. Runden starter alltid med å trille to terninger, og hvis spillere har handelssentre som grenser til en rute med samme tall som antallet øyne på terningene, blir det utbetaling av ressurser. Disse ressursene kan byttes med andre spillere, veksles til andre ressurser, eller jakte på poeng mot seier.

Men pass terningene. Triller du syv, kommer banditten på besøk, og da er det slutt på moroa! Ja, ok, ok, hvis du triller ham frem, får du flytte ham og stjele fra en motspiller, men han er en grådig tyv. Hvis du sitter med mer enn syv kort på hånden, stikker han like greit av med halvparten av alt du eier.

Makan til slask!

 

Carcassonne

Brettspill, 2-5 spillere (best med 3), 15-45 minutter per spill

Spillet som er en byplanleggers verste mareritt. Hver spiller trekker en kartbrikke hver runde, og denne skal legges ved siden av en eksisterende brikke, for slik å lage et evig utvidende spillbrett. Ved å strategisk plassere håndlangere på veier, i byer og på jorder, får du poeng. Når alle er tom for kartbrikker, er spillet slutt, og den siste poengtellingen gjøres for å avgjøre vinneren. Enkelt, ikke sant?

Egentlig ikke.

Man har begrenset med håndlangere, så man må plassere disse med omhu. Er de først plassert på kartet, blir de der til man har fullført plassen de er i – veier må ha en begynnelse og slutt, byer må være fullstendig forskanset, og kirker må være omkranset av andre kartbrikker. Hvis dine motstandere er slemme og utspekulerte (noe mine som oftest er, de snikete slaurene), legger de ofte rare omveier på handelsrutene og mystiske forgreninger på bymurene, noe som gjør at dine stakkars håndlangere er låst på plass, uten å gi poeng.

Carcassonne er en flott blanding av taktisk tankegang og sabotasje, og fungerer flott sammen med livlige folk på vors eller studentfest. Raskt og gøy, og ikke så alt for mange brikker og poeng å holde styr på.

 

Othello

Brettspill, 2 spillere, 15-30 minutter per spill

Klassisk brettspill som er er enkelt å lære. Spillet spilles på et 8x8 brett og med to-sidede brikker av svart og hvitt. Hver spiller plasserer en brikke i sin tur, og spillet slutter når alle 64 rutene er fylt opp av brikker. Vinneren er den med flest brikker av sin farge (jada, jada, jeg vet at svart og hvit ikke er farger). Enkelt nok?

Heldigvis er det litt mer action enn bare plassering av brikker til man blir grønn i fjeset. Man kan nemlig snu brikkene til fienden til sin farge, for slik å stjele poengene deres. Når man plasserer en brikke, blir alle motstanderbrikker i rette linjer og diagonaler mellom din plasserte brikke og dine allerede plasserte brikker, snudd til din farge. Strategisk plassering av brikker og forutseenhet for hva din motstander ønsker å gjøre, er dermed sentralt i hvordan man spiller Othello.

Spillet er veldig enkelt å lære og å sette seg inn i, og å ta en omgang er raskt gjort, med ingen oppsettingstid og bare minimalt med oppryddingstid. Veldig greit å drepe en halvtime med innimellom, for eksempel når man venter på en venn eller på bussen.