Biblioteket har brettspill og kortspill i alle former og fasonger, fra de enkle til de svært komplekse, som egner seg for spillere i alle aldre. Utvalget forsøker å treffe alle spillertyper, enten du ønsker korte og enkle spillopplevelser, klassiske spill som sjakk og go, lettbente familie- og partyspill med venner, eller komplekse opplevelser som kan ta timer til dager å gjennomføre.
Brettspill og kortspill har utlånstid på fire uker. En full oversikt over våre tilgjengelige spill finner du her.
Har du forslag til spill vi burde ta inn? Ta kontakt via kontaktskjema.
Litt usikker på hvilke spill du vil spille først? Vi anbefaler noen av våre favoritter:
Betrayal at House on the Hill (2004)
Hva skjer når en gruppe mennesker blir fanget i et skummelt spøkelseshus? Jo, én blir en forræder, selvfølgelig! Et brettspill hvor ingen vet hva historien kommer til å bli, hvor tilfeldighetene og terningene bestemmer hvilken retning historien vil ta. Får du et omen-kort, men triller lavt på terningen – gratulerer, du er forræderen! Du må nå ta et lite hefte og forlate rommet.
Slapp av, du får lov til å komme tilbake, men ikke før du har lest din del av historien, og de andre har lest sin. Forræderen og resten har nå lest samme historie, men forskjellige sider av den, og begge sider blir sittende igjen med egne målsetninger for resten av spillet. Du vet hva du skal gjøre, resten vet hva de skal gjøre, men ingen vet hva de andre ønsker å oppnå. Nå er det et kappløp om hvem som utfører sitt oppdrag først!
Samarbeidsspill med en twist, hvor man plutselig kan ende opp som sine venners nemesis!
Brettspill, tematisk. Middels kompleksitet. For 3 til 6 spillere, anbefales fra 12 år og oppover. Ca. 1 time spilletid, beregn gjerne litt mer med nye spillere.
Boss Monster (2013)
Kjapt og enkelt kortspill for to til fire spillere, hvor du tar rollen som et fælt sjefsmonster hvis mål er å lure eventyrere inn i slottet ditt – for så å kverke dem. Drapsmaskineriet begynner beskjedent, men utvides snart med slu feller, mektige trylleformularer, og bugnende skattekamre som åte for grådige helter. Bare ikke bli for overmodig - hvis slottet ditt ikke er dødelig nok, kommer de hersens eventyrerne til å gi deg noen saftige blåveiser.
Spillet har et lett gjenkjennelig åttitalls-uttrykk, og mange navn og illustrasjoner er hyllest til større og mindre konsollspill fra denne tidsperioden. Boss Monster er et skattkammer av nostalgi for oss antikke fossiler, men gøy og engasjerende også for yngre spillere.
Kortspill, familie. Lav kompleksitet. For 2 til 4 spillere, anbefales fra 12 år. 15 – 30 minutters spilletid.
Dominion (2008)
Sett føttene i adelens fløyelssko og ta steget ut på slottsbalkongen. Alt hva dine øyne hviler på, er ditt rike! … men skulle du ikke gjerne hatt mer?
Som adelsmann i Dominion er målet å raske til seg så mye land du klarer før spillets slutt. Du begynner beskjedent med en kortstokk bestående av dine eiendeler. Etter hvert som du klarer å omsette pengene til håndlangere, eiendommer og festligheter, åpnes spillet opp, og du får mulighet til å gjennomføre mer omfattende og utspekulerte handlingskjeder. Etter noen runder hardt arbeid, intriger og sabotasje kommer sannheten for en dag – har du investert dårlig og ender opp på historiens skraphaug, eller kan du nyte utsikten over alle dine nye provinser som landets nye hersker?
En typisk runde Dominion spilles med 10 (gjerne tilfeldig valgte) kategorier av kort, alle med egne særegenheter og synergier. Forskjellige kort-kombinasjoner muliggjør vidt forskjellige strategier, og da grunnsettet kommer med 25 forskjellige kategorier, vil hver spilte runde være annerledes fra forrige, noe som holder spillet friskt og variert.
Kortspill, strategi. Middels kompleksitet. For 2 til 4 spillere, anbefales fra 12 år. 20 – 40 minutters spilletid.
Dungeon Mayhem (2018)
Lyst til å spille Dungeons & Dragons, men har ikke tid? Eller er du litt usikker om det er noe for deg i det hele tatt? Da er Dungeon Mayhem et fint sted å begynne. Du kan velge mellom fire karakterer: en barbar, en paladin, en tyv og en trollmann. Hver karakter har sine spesielle kort. Noen er angrepskort, noen er forsvar og noen lar deg gjøre andre ting som å helbrede deg. Blir du den siste eventyreren som står etter kamplarmen stilner?
Dungeon Mayhem er en del av Dungeons & Dragons-universet, og selv om spillet ikke er et rollespill, kan det kanskje fungere som en lavterskels tilnærming for å stilne rollespill-kløen din, eller til å friste nysgjerrige spillere inn i hobbyen.
Kortspill, familie. Lav kompleksitet. For 2 til 4 eventyrere, fra 8 år og opp. Ca. 10 minutters spilletid.
Magic: The Gathering (1993- )
Magic: The Gathering, det eldste samlekortspillet i moderne forstand. Enkelt å lære, men vanskelig å mestre.
Spillets hovedmål er å ta livet av motstanderen din ved å fjerne deres 20 livspoeng. Dette gjør du ved å mane frem monstre og ta i bruk trylleformularer som trekkes tilfeldig fra kortstokken din. Før spill må du bygge kortstokken til din spillestil, og her er det mye strategi involvert. Du må tenke på hvert eneste kort du putter i kortstokken - hvordan skal du bruke dette kortet? Kan du kombinere det med et annet kort? Vil dette kunne forpurre spillemåten min motstander ønsker å følge?
Magic: The Gathering er et samlekortspill med fantastisk dybde, men kan også spilles av noviser som kun ellers behersker enkle spill. Bibliotekets utvalg av Magic: The Gathering består av ferdiglagede stokker klar til spilling, og egner seg dermed både for nybegynnere og rutinerte spillere.
Kortspill, kan tilpasses. Lav til høy kompleksitet. Spilles vanligvis med 2 spillere, fra 10 år og opp. 15 – 30 minutters spilletid.
Scythe (2016)
Har du hørt om dieselpunk? Scythes tema og kunststil er en flott introduksjon til sjangeren, en retrofuturistisk virkelighetsvisjon som er dekket av et lag med diesel, skitnere enn steampunk og mer retro enn cyberpunk.
I Scythe befinner man seg i en kamp mellom 5 grupper som alle er ute etter naturressurser for å bli mektigst og best likt. Fordel ressursene innad i gruppen – kanskje ønsker du å smøre krigsmaskineriet slik at du er klar til kamp, men hvordan vil bøndene reagere på dette? Det er mange måter å vinne på, og de krever alle kløkt på forskjellige måter.
Anbefales for de som liker å fordype seg i systemer, eller dem som ønsker et utrolig estetisk vakkert (eller, i det minste unikt) spill.
Brettspill, strategi. Høy kompleksitet. For 1 til 5 spillere, anbefales for voksne. 2 – 4 timer spilletid.
Wingspan (2019)
Fugler! Fugler overalt!
I Wingspan er målet å samle flest fugler. For å lure en fugl inn i ditt reservatet, må du samle sammen riktig lokkemat, som så plasseres ut på rett sted. Reservatet ditt består heldigvis av skogholt, åpen mark og våtmarksområder, så her har du flust med muligheter. Avhengig av hvilke fugler som allerede bor her, vil det påvirke hvilke muligheter stokken din gir deg tilgang til.
Wingspan er et spill i ‘deckbuilder’ / stokkbygger-sjangeren som har masse gøye mekanikker og et helt utrolig stort utvalg av fugler man kan spille, slik at spillet blir annerledes hver gang man spiller, og det er ingen fastsatt strategi som vil være “best” hver gang. Utrolig gøy moro for hele familien, gitt at familien er 12+ år og kan engelsk. Et såkalt ‘must’ for alle fugleelskere!
Brettspill, familie. Middels kompleksitet. For 1 til 5 spillere, anbefales fra 12 år og opp. 1 – 2 timer spilletid.