Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Lasse Jørgensen sist endret 2019-10-31T17:09:25+01:00
Bidragsytere: Grimmalkin, Helene, pia
Rufsete og kjølig vær er som skapt for innekos med venner og spill.

Sommeren er over for nå, og vi har kaldere og mørkere kvelder i vente. Usikker på hva du skal fylle tiden med, nå som nettene blir lange og kulden setter inn?  Spillgruppen har tryllet frem en liten liste med anbefalinger om gode brettspill som egner seg nå i mørketiden.

PIA

PIA: Nostalgisk spillentusiast med fullstendig mangel på konkurranseinstinkt

Språkspillet ¡New Amigos! (fransk/norsk utgave)

Trenger du å friske opp fransken fra ungdomstiden? Da er ¡New Amigos! (fransk/norsk) noe for deg! Det passer også godt til deg som kan fransk og vil lære litt norsk på en koselig måte.

Dette er et spill med enkel spillmekanikk, der hovedutfordringen er språket. Det som er så genialt med dette spillet er at du kan tilpasse nivået etter din språkerfaring. Hver spiller velger mellom følgende nivåer/baner: begynner (gul), viderekommen (oransje) eller ekspert (rød). Når du har valgt nivå og funnet din bane, kan spillet starte. Et spill består av tre runder, og i de to første rundene er målet å samle språkkort. Dette gjør du ved å oversette ord, uttrykk og setninger til ditt eget språk (hjemmerunde), og deretter til fremmedspråket (reiserunde). Når du har samlet 7 kort i begge rundene, er du klar for finalen. Her må du oversette alle språkkortene dine til fremmedspråket. Klarer du det, har du vunnet. Det finnes også andre kort enn språkkort, blant annet quizkort og rollespillkort, og dessuten en ravn og en joker, som skaper variasjon i spillet. Selv opplevde undertegnede en haug av morsomme situasjoner (les: latterkramper) underveis, og kanskje vil du også se på ditt eget språk med nye øyne etter å ha spilt ¡New Amigos! ?

TIPS: På biblioteket kan du låne Språkspillet ¡New Amigos! på flere språk, blant annet arabisk/norsk, tysk/norsk og spansk/norsk (+ flere), og det arrangeres også ¡New Amigos!-språkkafé på Hovedbiblioteket (Læringssenteret) på lørdager kl. 13.30.

Kingdomino

Kingdomino er et flisleggingsspill der hver krone teller! I dette spillet skal du leve deg inn i rollen som småkonge og lage det mest verdifulle landskapet rundt slottet ditt. Spillets mål er å ende opp med et kongerike på 5x5 felter (hvis du ikke spiller variasjonen “Den store duellen”, der 7x7 felter er målet). Hvilke områder du klarer å bygge opp, samt antall kroner som befinner seg i hvert område, har betydning for hvor mange poeng du hanker inn. Her gjelder det altså å samle på kronene, eller være en strateg med tanke på valg av landområder. Du vinner dersom du har flest poeng, men er dere mange med samme poengsum, finnes det flere måter å få kåret en vinner på. Og... For en spiller uten konkurranseinstinkt (som undertegnede) er det en gledessak at det faktisk står i reglene at det er mulig å dele seieren!

Spillet er beregnet for 2-4 personer over 8 år, men kan med litt tålmodighet (og kanskje også litt forenkling?) også spilles av yngre spillere. Det er et supert spill for den som skal lære seg multiplikasjon - i poengberegningen er det nemlig ganging som gjelder. Supert er det også for lange togturer med familien, siden det er både lett og kompakt - og ikke minst kjempemoro! Kingdomino vant Spiel des Jahres 2017, og for den ivrige flislegger er det fint å nevne at det finnes en frittstående utvidelse - Queendomino - av det prisvinnende spillet.

HELENE

HELENE: Lever for rollespill og åpne verdner. "Er der magi? Jeg liker magi."

Bang!

Når det begynner å bli mørkt og kaldt ute, hva er vel bedre enn å dra til the Wild West, hvor de lovløse prøver å ta over byen, sheriffen prøver å bli kvitt de lovløse, mens en forræder lusker blant dem alle og vil bli konge på haugen.

Alle som spiller får et tilfeldig rollekort. Du blir enten sheriffen, assistent, lovløs eller forræder. Den eneste som viser rollekortet sitt er sheriffen, mens resten av rollene er hemmelige. Assistentene prøver å holde sheriffen i live, mens de lovløse prøver å ta ned sheriffen - og forræderen prøver å være den siste overlevende.

Et spill hvor det handler om litt flaks, korttrekk, kuler og krutt. Medium vanskelig spill å lære, det er mange kort å holde styr på. Men enkelt når du først har kommet inn i det.

Det står på boksen fra 8 år, men jeg vil si det er best fra 10 år. Det tar 20 til 40 minutter å spille, men det kan fort bikke 60 minutter.

Dungeon Mayhem

Lyst til å spille Dungeons & Dragons, men har ikke tid? Eller er du litt usikker om det er noe for deg i det hele tatt? Da er Dungeon Mayhem et fint sted å starte. Du kan velge mellom fire karakterer: en barbar, en paladin, en tyv og en trollmann. Hver karakter har sine spesielle kort. Noen er angrepskort, noen er forsvar og noen lar deg gjøre andre ting som å helbrede deg.

Et enkelt spill å lære seg, for 2 til 4 eventyrere fra 8 år og oppover. Tar cirka 10 min å spille gjennom.

GRIMMALKIN

GRIM: Liker best konkurransespill med gode venner. "Vi leker ikke spill."

Koselig høstspilling? Hah! Konkurransen og knivingen slutter ikke bare fordi solen går ned tidligere og står opp senere. Tvert imot! Bare hør med mine tjommier Michael Myers, Freddy Krueger og Jason Voorhees. La meg fortelle deg om de beste knepene du kan gjøre mot de som er gjerrige med knask!

Game of Thrones (second edition)

Vi vet alle hvilket hus som er best i Game of Thrones: House Lannister! Endelig kan du spille som dem, og ta over din rettmessige plass på jerntronen. Posisjoner dine tropper riktig, allier deg med de rette parter, og etter 2-3 timer vet dere hvem som er den rettmessige tronarvingen. 

Avansert, tar lang tid. For dem på videregående og over.

Coup

Etter å ha slaktet din vei gjennom Westeros for å endelig få jerntronen, hva med å lyge til vennene dine? Rett opp i ansiktet? Coup er ett av de bedre lygespillene på markedet fremdeles. Med runder som ikke trenger å ta mer enn 3-4 minutter om man ikke prøver å gå for dypt inn i hvordan dobbeltspillet fungerer. 

Enkelt, tar kort tid. For dem på ungdomsskolen og over.

Arboretum

Det er mer enn nok av lurendreieri man kan finne på i dette nokså uskyldige spillet om å lage en skogpark. Når man plasserer ut sine fine trær, må man alltids tenke på om noen av motspillerne dine sitter på tre nummer 8. For i så fall får du ingen poeng for noen av trærne dine. 

Enkelt, tar medium tid. For dem på ungdomsskolen og over.