av Lasse Jørgensen sist endret 2022-06-24T10:41:32+02:00
Alt fra sydenparadiser til underbevissthetens fengsel.

Spillenes verden er fylt av uendelig med fantastiske steder å besøke, fra de spennende og eksotiske, til de skremmende og farlige. Hvor ville spillteamet ha reist i sin spillferie? Og hvilke steder ville de helst ha unngått? 


Lenes ferietips

VIL REISE TIL: Mightywide River i Pokémon Snap (Nintendo 64, Wii: 1999)

Ting jeg liker på ferier: se nye ting, gjøre nye ting, og alt som har med dyr å gjøre. Ting jeg ikke liker med ferier: støyende, treige folkemengder, gnagsår og høye temperaturer. Fotosafari hvor jeg flyter ned en elv i min egen personlige farkost og bare trenger å fokusere på å ta fine bilder (til Instagram) er virkelig min drømmeferie. Når fotosubjektene i tillegg er Pokémon er min indre niåring lykkelig! I farkosten har man også fluff-fruits man kan spise om man blir sulten og muligheten for å kjøre fortere hvis det går treigt. De eneste ulempene jeg kan tenke meg er at man sikkert må være rik for å ha råd, og at når man er helt alene er sjansene aldri null for at man ville blitt spist av enten Feraligatr, Gyarados eller Ursaring, men tenker det ville være verdt det.

Søk på Pokémon-relatert materiale her.

Søk på materiale om fotografi her.

 

VIL IKKE REISE TIL: Caelid fra Elden Ring (Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series: 2022)

Jeg liker ofte å feriere i andre landskap enn det jeg er omringet av hjemme, men Caelid i Elden Ring drar det litt for langt. Under en blodrød himmel dør alt langsomt av en slags råte, og mellom ruiner og visne trær vandrer gigantiske fuglemonstre og noe som ser ut som en naturstridig kombinasjon av en t-rex og en hund med rabies. Disse er selvsagt utrolig aggressive, og det å løpe for livet er ikke blant mine topp ti ferieaktiviteter. Hvis jeg da først havnet på det som tydeligvis er en treningsferie, vil jeg gjerne slappe av med is etterpå, men den gang ei! Ikke en eneste kjøpmann i hele Caelid selger noe som kan spises eller drikkes. Svett, dehydrert og hangry kommer man endelig frem til det nærmeste man kommer en turistattraksjon: festivalen i Redmane castle. Langt fra festlig er det derimot, for festivalen går ut på at man sammen med masse andre mennesker prøver å drepe en sinnsyk halvgud med så stor kontroll over tyngdekraften at han har stanset stjernene. Det er litt morsomt at denne enorme halvguden rir en bitteliten, utsultet hest, men ikke morsomt nok til at det er verdt å bli truffet av en meteoritt (som han kaller ned fra himmelen).

Søk på andre spill innen souls-sjangeren her.

Søk på bøker om sopp her, og bøker om tyngdekraften her.


Lasses ferietips

VIL REISE TIL: The Honey Bee Inn fra Final Fantasy VII Remake (Playstation 4: 2020; Windows, PlayStation 5: 2021)

Final Fantasy-universet har mange spennende steder å besøke, og kanskje mest spennende er Final Fantasy VII. Reisemålet denne sommeren er the Honey Bee Inn i storbyen Midgar. Nei, ikke “ungkarshuset” fra originalen, med slibrig nøkkelhull-basert voyeurisme og en mer eller mindre frivillig massasje- og boblebadsopplevelse med markedets bodybuilder-miljø. Det er et mirakel at denne delen av spillet kom gjennom sensuren på 90-tallet.

Nei, vi snakker her om nyutgavens Honey Bee Inn, den burleske danseklubben eid og ledet av dansemester (og mafia-don) Andrea Rhodea, med et sceneshow så legendarisk at billettene må bookes flere år i forveien.

Det har vært mange forventninger til hvordan the Honey Bee Inn ville behandles i FF7R, spesielt med tanke på tilknyttede etiske utfordringer i originalutgaven. Resultatet er heldigvis over all forventning, og førsteutkastets problematiske situasjonsfremstilling er som visket vekk av et heidundrende drag-show og dansefest med skyhøy knipsefaktor. Omskrivingen vitner om selvransakelse fra utviklerens side, og et ønske om å endre noe som originalt sett var ekkelt, nedlatende og stigmatiserende, til å være mye mer varmt og inkluderende.

Søk på Final Fantasy-relatert materiale her.

Søk på materiale om dans her, og bøker om organisert kriminalitet her.

 

VIL IKKE REISE TIL: Desert Land fra Super Mario Bros. 3 (Famicom: 1988; PlayChoice-10: 1989; NES: 1990-91)

Upraktisk nok havner sommerferien som oftest på årets varmeste dager. Som nordmann født med ski i kjeften, kvikklønsj på bena og brunost i blodårene, blir det raskt ubehagelig når temperaturen bikker 25 grader. Du kan da tenke deg at andre verden i Super Mario Bros. 3 på ingen måte er et yndet feriemål. Utmattende hete, tørre sanddyner, piggete kaktuser, og ikke en eneste dråpe vann i sikte - Desert Land er nådeløst.

Men det er ikke solstikk eller hetetokt man må være mest på vakt for her. I ørkenen er det solen som er selve fienden, og i Marios ørkenverden er solen alt annet enn en passiv, himmelsk tyrann. 

Solen kommer for å ta deg av dage. Personlig.

Nei, gi meg heller Water Land og endeløse bademuligheter, eller Sky Land med frisk bris og uendelig utsikt. Desert Land vil for meg alltid være den siste Mario-verdenen jeg noen gang kommer til å ønske å besøke. Alt i hovedsak på grunn av en sinna og alt for nærgående sol. 

Søk på Super Mario-relatert materiale her.

Søk på bøker om ørkener her.

 


Janettes ferietips

VIL REISE TIL: Hele Hellas i Assassin’s Creed Odyssey (Windows, PlayStation 4, Xbox One, Switch, Stadia: 2018)

Hva med å tilbringe sommerferien med øyhopping i Hellas? Det er mer eller mindre det spillet Assassin’s Creed Odyssey går ut på, å seile fra øy til øy og utføre ulike oppdrag. Hvite strender, knallblått hav og en mer eller mindre alltid tilstedeværende sol. Nå bør man kanskje være litt forsiktig med å dykke altfor dypt når man tar seg en svømmetur, for det er stadig vekk en sulten hai eller to der ute. Og så er det et aldri så lite minus med alle slangene som lurer i gresset. Men det fine været, muligheten for å snakke med noen av de gamle greske filosofene og sjansen for en liten sommerflørt, veier mer enn nok opp.

Lån Assassin's Creed Odyssey her.

Søk på Assassin's Creed-relatert materiale her.

Søk på reiseskildringer- og -håndbøker om Hellas og Kreta og bøker om Gresk historie her.

 

VIL OGSÅ REISE TIL: Western Ghats i IndiaUncharted: The Lost Legacy (PlayStation 4: 2017; Windows, PlayStation 5: 2022)

Spillserien Uncharted handler i det store og det hele om å reise til eksotiske steder for å dra på skattejakt. Likevel hadde jeg aldri trodd at å spille Uncharted: The Lost Legacy skulle gi liv til en drøm om å dra til India. Spesifikt til Western Ghats, en fjellkjede som strekker seg langs sør-vest kysten av India. I Lost Legacy drar vi rundt i den delen av Western Ghats som ligger i delstaten Karnataka, og himmel og hav så utrolig vakkert det er! Storslåtte fjell og høyder, uberørt skog, enorme fossefall, gjemte og glemte templer og et yrende dyre- og planteliv. Og jeg er mer enn villig til å tilbringe en mye etterlengtet sommerferie der, i majestetisk natur på jakt etter eldgamle templer.

Søk på Uncharted-relatert materiale her.

Søk på reiseskildringer fra India og bøker om indisk historie her.

 

VIL IKKE REISE TIL: Hele verden i Don't Starve (Android, iOS, Linux, PlayStation 3, 4, Vita, Wii U, Xbox One, Switch:2013)

I Don’t Starve befinner du deg i et meget underlig univers. Ved første øyekast kan det se spennende og interessant ut, men det tar ikke lang tid før man skjønner at dette stedet også er livsfarlig. Farer lurer over absolutt alt! Du må sanke mat for å ikke sulte i hjel og her kan du overhodet ikke være kresen. Gulerøtter og bær er som delikatesser å regne mot edderkoppkjøtt og visne blomster. Så må du samle sammen forskjellige materialer for å kunne lage diverse redskaper. Blant annet trenger man en øks for å hogge ned trær, ettersom man da kan lage et bål.

For bål må man ha! Nattens mørke er nemlig en av de farligste fiendene i Don’t Starve. Ellers er det monstre over alt; gigantiske edderkopper, tentakler som stikker opp av bakken, øyeplanter (…) med mer. Jeg kunne aldri tenkt meg å dra til verdenen der Don’t Starve utspiller seg, og i alle fall ikke i sommerferien! Ferie er jo tid for å slappe av og samle gode opplevelser, ikke for å kjempe hvert sekund for overlevelse. 

Lån Don't Starve her.

Søk på materiale knyttet til friluftsliv her.


Helenes ferietips

VIL REISE TIL: Ferelden i Dragon Age-serien (Fra 2009 til 2014)

Ferelden har det meste, det er et svært kongerike som kan by på noe for enhver, enten du liker store byer, små landsbygder eller vill åpen natur. Hva mer kan en ønske seg? La oss bare glemme at de fleste av “Blightene” starter i Ferelden, og nyt heller den friske luften og den vakre naturen. Vi kan dra innom byene for å handle litt, ha en skikkelig byferie, eller vi kan slå opp telt i skogen ved en elv og fiske. Rett og slett sommeridyll.  

Søk på Dragon Age-relatert materiale her.

 

VIL IKKE REISE TIL: The Deep Roads i Dragon Age: Origins (Windows, PlayStation 3, Xbox 360, OS X: 2009)

Deep Roads i Thedas er underjordiske tunneler som en gang tilhørte dvergenes imperium, og fungerte som motorvei mellom deres forskjellige byer og tettsteder. En gang var nok dette et flott sted å reise rundt, men i dag er det ikke et sted jeg hadde ønsket å være under noen omstendigheter. Mørke, falleferdige tuneller stappfulle av Darkspawns - og hvor de nok kom originalt ifra også. For all del, du kan møte på Darkspawns i Ferelden og alle andre steder i Thedas, men oppsøke dem der de bor? Jeg er på ferie, ikke eventyr!  

Søk på andre fortellinger som også omhandler dverger som gravde for dypt og for grådig.

Søk på materiale om tunneler her.

Søk på materiale om gruvedrift og bergverk her.


Grimmalkins ferietips

VIL REISE TIL: Super Mario 64 (Nintendo 64: 1996-97; iQue: 2003) / Sunshine (Gamecube: 2002)  / Galaxy (Wii: 2007; Android: 2018)

Trykker man på hoppeknappen tre ganger raskt etter hverandre, så roper Mario en lyd som kun representerer henrykkelse og entusiasme. Et YAHOO som er hørt verden rundt, et uttrykk for bekymringsfri glede og frihet. Jeg vil dit Mario er, hoppe i trass mot tyngekraften, løpe og svømme og leke uten bekymringer. I en verden hvor gresset er grønt, vannet er klart og man sklir ned lange isløyper på rumpen, der kan ingenting gå gale. Og om noe går gale, så er løsningen på alle problemer å hoppe på en goomba, eller knuse noen murstein for å få tilbake helsen sin. Magisk bekledning finner man også i Mario sin verden, med flyvehatter kan man ta til skyene for å fly, og en heldekkende rustning som gjør deg usårlig mot skade og også lar deg puste under vann. Og hva med Bowser? Vel, han er mer en underholdende utfordring enn en reell trussel, som jeg kan velge å unngå så lenge jeg vil, uten konsekvenser.

Søk på Super Mario-relatert materiale her.

Søk på parkour og annen ekstremsport her

 

VIL IKKE REISE TIL: Lake View Hotel i Silent Hill 2 (PlayStation 2, Xbox, Windows: 2001) 

Tåken i Silent Hill ligger rundt Lake View Hotel som et teppe, og man får lite ut av utsikten til innsjøen som hotellet får sitt navn fra. Når man stiger inn på Lake View, kan man ikke si at stemningen lettes heller. Fra det fuktige uteklimaet til et fuktig inneklima, hvor man kan lukte hvor mye mugg det er i veggene før man ser det. Etter en kort stund begynner lyden av en ustemt spilledåse å høres fra foajeen, mens den lille ungen Laura setter feller for deg og ler av deg fra skyggene. Våger man seg til å utforske hotellet, vil dører teleportere deg til forskjellige etasjer hvor monstre løper etter deg. Når du tror marerittet er over, finner du ut at det er underbevisstheten din som har skapt alle disse fæle tingene, og at alt er en representasjon av det indre underbevisste livet som man går gjennom. Det høres ikke ut som en ferie for min del! 

Glad i skumle hotell? Hva med filmen 'The Shining' av Stanley Kubrick, med Jack Nicholson i hovedrollen, eller boken av Stephen King?

Søk på drømmer og det underbevisste her.