Hopp til hovedinnhold
av Lasse Jørgensen sist endret 2024-06-19T12:13:17+02:00
Bidragsytere: marius, guro, Benjamin, Grimmalkin, janettek, leneo
Spill som burde bli TV-serier, og omvendt.

Spillfans fikk en positiv overraskelse da Fallout TV-serien kom ut våren 2024, som sammen med The Witcher TV-serien (2019- ) har demonstrert at det går an å lage skikkelig god TV-underholdning av spillfortellinger. I spillteamet har tankene kvernet: hvilke spill ønsker vi gjerne skal ta reisen fra spill til TV-skjerm? Og for den saks skyld, hvilke TV-serier ville vi likt å se som spill?

 

LASSE

Serie som spill: 

Rome (TV-serie, 2005-2007)Rome

I det britiske TV-dramaet Rome følger vi legionær Titus Pullo og hans overordnede Lucius Vorenus og deres alminnelige liv i skyggen av kjempene Julius Caesar og Marcus Aurelius mot slutten av den romerske republikken. Serien skildrer en del soldatliv, men mer fascinerende for meg er dagliglivet i Roma, og hvilke muligheter og opplevelser som står i vente for to veteraner fra forskjellige samfunnsklasser. Joda, det finnes allerede nok av spill som skildrer romertiden, men da som oftest med storstrategi (Total War: Rome, Civilization) eller action (Ryse: Son of Rome) i fokus. Som spiller vil jeg derimot ha elsket å kunne spasere rundt i historiske Roma, å utforske det romerske samfunn og hverdagsliv på bakkenivå, å bli virvlet inn i hendelsene rundt republikkens fall, og å bli underholdt av kortere actionfokuserte segmenter i løpet av opplevelsen. Gjerne med detaljrikdom ala. Assassins Creed, men med mye sterkere fokus på personlige relasjoner. Kanskje som første / tredje-persons the Sims satt til romertiden?

TIPS: Les Conn Igguldens romanserie om Gaius Julius Caesar (Første bok, andre bok, tredje bok, fjerde bok, femte bok

 

Spill som serie:

Warhammer: Vermintide & Warhammer 40.000: DarktideWarhammer: Vermintide

I Fatsharks Tide-spill sendes du og dine ulike kompanjonger sabotasjeoppdrag bak fiendens linjer, i fordømte og fantastiske omgivelser i tilsvarende sånn sirka år 1300 i Vermintide, og i klaustrofobiske stålby-komplekser langt, langt frem i fremtiden i Darktide. Spesielt tre aspekter ved denne opplevelsen syns jeg føles vel egnet til tv-serie. Viktigst er hovedpersonene, hvor tilfeldighet og nødvendighet mer enn frivillighet har gjort dem til allierte – her har man uendelig med situasjonskomikk og drama å ta av. Sleng ved nye, spennende lokasjoner og utfordringer for hver episode, samt en videre sesongfortelling knyttet til lugubre arbeidsgivere og dommedagsfremskyndende verdenspolitikk, så har man alt som trengs for århundrets binge-verdige serieopplevelse - litt Band of Brothers, litt Firefly. Og ja, la absolutt Josh Whedon sitte i regissørsetet!

TIPS: Lån rollespill-bøker satt til Warhammer Fantasy-fiksjonsuniverset. Se serien Band of Brothers.

 

BENJAMIN

Et spill i en serie som spill: 

Trelegemeproblemet (TV-serie, 2024)Cixin Liu: Trelegemeproblemet

Siden det nettopp har blitt tv-serie av boken til Cixin Liu er det nok riktig tidspunkt å si at jeg har utrolig lyst til å spille spillet “Trelegemeproblemet” som "tv-serien" (frem til nylig ville jeg sagt “boken”) handler om. For å ikke spoile for mye for de som har verken sett serien eller lest boken, så kan jeg kort si at spillet er en virtuell simulering av ulike sivilisasjoner og deres kamp for overlevelse der fiendene er klimaet rundt dem, og det eneste som kan redde dem er kunnskap.    

TIPS: Les boken Trelegemeproblemet av Cixin Liu. Les Terra Victoris av Asbjørn Rydland.

 

Spill som serie:

HEROES OF MIGHT & MAGIC IIIHeroes of Might & Magic 3: Complete edition

Et av mine favorittspill fra barndommen (som jeg fortsatt spiller) er Heroes of Might & Magic 3. I tillegg til dette elsker jeg fantasy-serier og filmer, så for meg hadde det vært en drøm i oppfyllelse om noen hadde skrevet en serie satt i dette universet. Hvordan ser Rampart ut i live-action? Hva med Necropolis? Conflux? Eneste kravet fra meg er at de må bruke nyinnspilte versjoner av det opprinnelige lydsporet i serien! 

TIPS: Les romaner og sakprosa med mytologi som tema (for barn / for voksen). Lån opera på musikk-CD her.

 

GURO

TV-serie som burde bli spel: 

Delicious in Dungeon (tv-serie, 2024) Delicious in Dungeon : Ryoko Kui

Den netflix-aktuelle Delicious in Dungeon bles liv i dei knivskarpe illustrasjonane frå mangaen med flotte fargar og uimotståelege monstermåltid. Men kva om me tar det endå eit steg lenger, og lar folket lage maten sjølv i ein speladaptasjon? Etter å ha spelt det meir nøkterne Chef Life og direkte lidd gjennom Pokémon Violet sitt skuffande sandwich-minigame, skulle eg veldig gjerne ha sett eit artig, fargerikt og bra matlagingsspel omgitt av farlege fabeldyr. Kanskje kunne det ha lånt nokre triks frå Darkest Dungeon, både visuelt og gameplay-messig? Tatt oss med på ei reise med Laios og kompanjongane, djupare ned i dungeonen i knallharde turbaserte kampar, for så å avveksle med litt matlaging og snakkrasteplassane? Kanskje ei krysning av Cooking Mama og Darkest Dungeon, krydra med litt relasjonsdrama á la Fire Emblem, ikkje har så mykje kommersielt potensiale, men... som dei seier over dammen: a girl can dream! 

TIPS: Les manga-serien Delicious in Dungeon av Ryoko Kui. Les Dungeons & Dragons-kokeboken Heroes' Feast.

 

Spel som burde bli film/tv-serie: 

Later Alligator (spel til PC, Mac, Linux og Nintendo Switch, 2019) Later Alligator

Dette spelet er nok det einaste spelet eg ville ha kalla ein humoristisk alligator-noir. Du er ein privatdetektiv som blir leigd inn av den særs ottefulle alligatoren Pat for å komme til botnars i ein plan som uroar han djupt – det familien hans kallar the event” (hendinga). Har Pat rett i at hans død er nært føreståande, eller har alligatorane andre planar? Ei festleg ramme som kunne blitt ein veldig unik og interessant tv-serie. Kanskje vi får sjå meir av byen, eller vite meir om nokre av dei over 100 eksentriske alligatorane som gøymer seg i spelhistoria. Her er det mykje å ta av! Midt i blinken for oss som ikkje er så gira på point-and-click, men elsker idéen å få vere med å nøste opp i eit sprudlande “alligatorkomplott”. 

TIPS: Les kriminalfortellinger om politi og detektiver (for barn / for voksen). 

 

MARIUS

Tv-serie/film som burde bli spill:  

Kaiju no. 8 (anime) Kaiju no. 8 : Naoya Matsumoto

En verden hvor Kaiju har overtatt Japan, der japanerne har opprettet egne spesialstyrker for å bekjempe Kaijuene. Dritkul animasjon og sterke karakter, hvor hovedpersonen er en mann i 30-årene som har prøvd å bli en del av spesialstyrkene lenge og er på sitt siste forsøk i starten av serien. Tvisten er at han skades i et angrep mens han er på jobb som vaskepersonale etter ett kaijuangrep. Han våkner på sykehuset og blir forvandlet til en Kaiju! Han selv kan skifte mellom menneskelig form og Kaiju- noe som må holdes hemmelig, da han kan bli drept av spesialstyrkene hvis ikke han skjuler seg. Utrolig kult konsept og med en bakhistorie som omhandler han og hans barndomsveninne som nå er kaptein for spesialstyrkene. Anbefales veldig for alle som digger Bleach, Godzilla, og Jujutsu Kaisen 

TIPS: Lån manga-serien Kaiju no. 8 av Naoya Matsumoto. Spill brettspillet King of Tokyo.

 

Spill som burde bli film/tv-serie:  

Stardew Valley, cuz duh- uber cozy! Stardew Valley

Dette hadde gjort seg som en tv-serie med episoder, hvor du følger bonden som får arvet en gård av sin bestefar, og hans eventyr med de søte innbyggerne. Tenk deg noe animert med pixel-art bare storskjermen, en match made in heaven! En kan fiske, hakke stein i gruvene, gi gaver til de andre innbyggerne, utforske Jojamart-sidequesten, møte trollmannen og mye mer. Jeg ser det for meg allerede og tror det hadde vært lett å selge inn ;)

TIPS: Les bøker om landbruk. Les romaner med kjærlighet som tema.

 

LENE

Serie -> spill: Great British Bake Off (2010 - ) The Great British Bake-off

Her er det en umiddelbar "ta alle pengene mine" hvis dette hadde kommet, uansett hvilken form det hadde tatt. Noen forslag:  

  • Et spill hvor du dyrker ingredienser i en hjemmekoselig kjøkkenhage, som du tar med deg i teltet og baker med. Resultatet og dommen du får fra dommerne avhenger både av kvaliteten på ingrediensene, men også på hvor bra du gjør minigames eller quick-time hendelser.  
  • En lignende variant, men en der du slåss med monstre i en grotte for å sanke ingrediensene. Dommerne vil på slutten av hver bedømming åpne en butikk hvor du kan kjøpe oppgraderinger og bedre våpen til grotten for poengene du fikk for bakverkene dine.  
  • En datingsimulator hvor du bygger relasjon med Paul Hollywood/ Mary Berry (beklager, Prue Leith, det er ikke personlig) gjennom å bake ting i konkurransen som appellerer til deres preferanser. Gjerne med scener hvor du drikker te med dem og må ta kloke dialogvalg for å komme videre til neste relasjonsnivå (á la Fire Emblem: Three houses).  
  • Et roguelike-spill hvor du gjør bakemesterskapet-konkurransen i hver omgang av spillet, men der du velger mellom tre tilfeldig genererte karakterer med ulike styrker og svakheter (kanskje til og med forskjellige klasser?). Hver omgang av konkurransen gir poeng som kan legges ned i diverse oppgraderinger som langsomt fører deg nærmere og nærmere bakemesterskap-seieren. 

TIPS: Spill kokkespillet Chef Life på PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox Series / Nintendo Switch. Lån kokebøker (for barn / for voksen).

 

Spill -> serie: Bloodborne (2015) Bloodborne: Game of the Year edition

Bloodborne er et vakkert mareritt med nydelige katedraler, groteske monstre, klaustrofobiske smug og nifse lyder som får det til å kaldt nedover ryggen. Som et bakteppe i en tv-serie hadde estetikken virkelig fått skinne, nytbar både av spillere som var for opptatt med å ikke til å merke den, og de spillerne som aldri prøvde spillet fordi de hørte at det var vanskelig. Handlingen foregår i løpet av en enkelt natt, og hver episode kunne vært en time av denne kvelden. Historien med spilleravataren som våkner i et laboratorie er også et glimrende utgangspunkt hvor både hovedperson og tv-seere er like naive hvordan verden fungerer og hva som lurer rundt neste sving

TIPS: Les skrekk-fortellinger (for barn / for voksne). Les bøker av og om Howard Phillips Lovecraft.

 

JANETTE 

Film til spill:

Kill Bill (2003/04) Kill Bill. Volume 1

Ok, tid for tilståelse. I spill der man selv kan gi navn til karakteren man spiller, er Beatrix det navnet jeg oftest bruker. Og det er altså etter hovedkarakteren i Kill Bill filmene Beatrix Kiddo, som, om du spør meg, er en av de kuleste filmkarakterene noensinne. Tenk for en drøm å faktisk kunne spille den originale Beatrix?! Reise rundt i Pussy Wagon på et vanvittig hevntokt, med intense tutorials ledet av Pai Mei, episke boss-kamper mot tidvis (nesten) uoverkommelige motstandere, alt akkompangnert av et heftig soundtrack! Sign me up! Faktisk var det et Kill Bill-spill under planlegging for noen år tilbake, men som alt annet som er for godt til å være sant, ble også dette dessverre skrinlagt. Om du lurer på hvordan et 8-bit Kill Bill ville sett ut, sjekk ut denne:

TIPS: Se Kill Bill-filmene. Kill Bill vol. 1. Kill Bill vol. 2. Les bøker av og om filmregissør Quentin Tarantino.

 

Spill til film:

My Friend Pedro (2019) My Friend Pedro

My Friend Pedro er et shoot ‘em up spill, som har en tendens til å dukke opp i tankene mine når jeg tenker på rare spill jeg har vært borti. Man spiller altså en maskert person som mer eller mindre gjør alt vennen Pedro sier hen skal gjøre. Gå her, skyt der. Oh, nevnte jeg at Pedro er en banan?! Ja, derav rart spill. Men historien går dypere og hadde absolutt vært en film verdig! Og når jeg sjekket litt opp i det, viser det seg at det er planer om en tv-serie. Nå kom denne nyheten i 2020 og jeg kan ikke finne noe nyere informasjon om det, så jeg kommer ikke til å holde pusten mens jeg venter... 

Honourable mentions: Skulle gjerne sett en storslagen tv-serie av Mass Effect (2007-2021) eller en mini-serie av Life is Strange (2015). 

TIPS: Les bøker om schizofreni (romaner / sakprosa, psykologi). Lån spillbøker og tegneserier satt til Mass Effect-universet.

 

GRIMMALKIN

C-C-C-COMBOOOO BREEAAAAKEEERRRR!!! 

Er det egentlig mulig å forene spill og andre medier? Jeg tror kanskje det nærmeste vi kommer er Grøsserne-bøkene fra 90 tallet, eller Black Mirror Bandersnatch-filmen på Netflix, med sånne “choose your own adventure” kapitler, “bla opp på side 42 om du velger å åpne døren” eller “bla opp på side 96 om du velger å løpe vekk!”. Selv om de fleste av oss kanskje leste alle versjonene, så var i det minste vår første gjennomlesing av boken ganske sikkert forskjellig fra det dine klassekamerater leste. På den måten kan man lese samme bok, men ha forskjellige opplevelser av hvordan historien utfoldet seg. Dette er vel også blant de første bøkene man kan “fullføre” på en måte som minner om hvordan man spiller spill. “Jeg har fått alle sluttene” sier man gjerne, eller “100% platinum trophy” blir man belønnet med når man har gjort alt man kan gjøre i ett spill.  

En annen ting som er unikt med spill er jo gjerne dette med å faktisk kunne klare en utfordring. Ikke for å være en souls-doomer som mener at spill skal være utilgjengelig for spillere, tvert imot. Vi har alle våre utfordringer, og det som er lett for en spiller kan være vanskelig for en annen. Men alle ønsker å få følelsen av å ha klart noe når de spiller et spill. Dette er ikke en følelse jeg tror er mulig gjennom linærmedia som film/tv eller en bok. Man kan vel alltids si at “Jeg har klart å lese meg gjennom James Joyce Ulysses” eller “På sporet av den tapte tid av Marcel Proust”, men det er en annen form for utfordring. Utfordringen der ligger ikke i om man klarer å lese bokstavene og ordene til man er ferdig med sidene, men om man forstår det hele. Linærmediet sin styrke gjelder vel mer om man forstår noe, ikke at det ikke er tolkningspotensiale i spill, men mange store spill har et ganske begrenset tolkningspotensiale annet enn “bad guy bad, good guy good”, om de i det hele tatt har en historie å fortelle. Hva er historien til Fortnite? Hva prøver Roblox å si til oss om det menneskelige?  

I den grad spill har blitt fortolket som filmer og TV-serier, så er det historien vi får gjenfortalt på skjermen, og med noen få hederlige unntak, så er det ikke selve “spillingen” som blir gjenskapt. The Last of Us er et godt eksempel på en spillserie som har blitt gjenskapt som TV-serie og har hatt stor suksess – og for å påpeke det, de forbedret historien spesielt med tanke på episode 3 sin kjærlighetshistorie. Fallout TV-serien har blitt godt mottatt. Og jeg setter pris på at historier fra spill også får skinne i andre medier, men det er noe veldig annerledes å faktisk “spille” dem.  

Spørsmålet jeg er mer interessert i er vel kanskje: “Hvilken historie eller setting skulle du ønske at du kunne oppleve gjennom spillmediet?” Her er det mye mer spennende muligheter føler jeg. Jeg tror det er mange historier som kan fortelles i spillmediet, men spillmediet har en tendens til å la spilleren vokse seg sterkere og sterkere, få flere og flere egenskaper og krefter for å til slutt være sterk nok til å ta “sistebossen”. Film og TV har en tendens til å fortelle disse historiene omvendt, hvor man begynner med en helt som er fullt utrustet og kjepphøy, men underveis i utfordringene mister helten mer og mer muligheter til å vinne, hvor vi helt på slutten til slutt ser en sliten og skadet helt som vinner så vidt over sin motstander. Og jeg tror det kunne vært veldig spennende å spille ett spill som lar deg begynne som veldig sterk og med alle egenskaper. Men for hver “boss”, så må man velge hvilken ting man mister, for å vise hvilken skade man har tatt. Sånn at når man har spilt gjennom ett helt spill og har gått gjennom masse utfordringer, så blir påkjenningen karakteren din hatt representert av dine mer begrensede muligheter.  

100 Bullets. Book One.Jeg tror det jeg helst hadde hatt lyst til å spille gjennom, hadde vært inspirert av tegneserien 100 Bullets av Brian Azzarello. Det er et krim-drama full av konspirasjoner og mysterier som må nøstes opp i, samt en klype action med disse 100 kulene som blir nevnt i tittelen. Man følger mange forskjellige karakterer i denne historien, hvor hver av dem blir kontaktet av en mystisk mann i dress gir deg en koffert med harde beviser på hvem som er skyld i å ha ødelagt livet ditt på en eller annen måte, sammen med disse bevisene ligger det også 100 kuler man kan bruke på hvilken som helst måte man ønsker. Om politiet eller noen form for offisiell etterforskning finner en av disse kulene (eller hylsene), så blir etterforskningen øyeblikkelig nedlagt, så hver av hovedpersonene har i prinsippet ett slags carte blanche til å gjøre hva de vil her. Går man dit disse bevisene man har fått peker for å utøve sin egen personlige versjon av “rettferdighet”? Eller blir man lurt til å gjøre noen andres skitne arbeid? Eller har man andre bekymringer i nåtiden man kan bruke disse kulene for å fikse? Eller har man tilgitt og gått videre med livet sitt uten at man føler at man trenger å utføre videre hevn? Det kunne lett ha vært et spill som var delt opp i mange forskjellige “episoder” eller historier, som alle kunne ha blitt spilt ut vilt forskjellig fra spiller til spiller. Utfra hvilke spor man klarer å avduke, så vil forskjellige karakterer klare å finne ut hvor langt denne konspirasjonen går og om de ønsker å hjelpe den eller å avvikle hele systemet. Et spennende konsept med mange valgmuligheter. 

TIPS: Les Ulysses av James Joyce. Les første bind av På sporet av den tapte tid av Marcel Proust.