Takenoko

av Janette Karin Kolbrek sist endret 2019-04-17T10:14:10+01:00
Takenoko er et japansk uttrykk og betyr bambusskudd, og det er dette brettspillet Takenoko går ut på; få bambusskudd til å spire og vokse.
Antoine Bauza

Takenoko

Studio Bombyx; Matagot, 2011

Etter mange års konflikt mellom Kina og Japan, har freden endelig senket seg over de to landene. Som et symbol på fred og vennskap, gir Kina en kjempepanda i gave til Japan. Pandaens kosthold består nesten utelukkende av friske bambusskudd, og den "vesle" karen er alltid sulten. Den japanske keiserens gartner er allerede travelt opptatt med å vedlikeholde keiserens hage, så egne folk fra hoffet (spillerne), blir utnevnt til å hjelpe med dyrkingen av en bambushage.

Spillet starter med at man trekker tre målsettingskort hver, hvilket betyr at spillerne har ulike oppgaver de må oppnå. En sekskantet brikke med en vanndam er utgangspunktet for hagen, og spillerne skal legge sekskantede åkerlapper rundt den. Hver spiller starter sin tur med å trille en vær-terning, som avgjør hvilke værforhold det er under spillerens tur. Alle de ulike værforholdene gir spilleren en bonus. For at bambus skal kunne spire på åkerlappene, må de ha tilgang på vann. Åkerlappene som ligger utenfor vanndammen, må derfor få vanntilførsel på annet vis. Det kan komme gjennom vannkanaler som man legger ut fra vanndammen, eller gjennom små oppgraderingsbrikker som kan legges på åkerlappene. Gartneren, som er en egen liten figur, kan hjelpe til med å gro bambus på åkerlappene, mens pandaen, også den som en liten figur, kan spise bambus fra motstandernes åkerlapper. Målsettingskortene gir poeng og man kan velge, som en av to handlinger per tur, å trekke ekstra målsettingskort. Spillet avsluttes når en av spillerne har fullført 7-9 målsettinger, avhengig av antall spillere. Da legger man sammen alle poengene fra de fullførte målsettingskortene, og spilleren med mest poeng vinner.

Da Takenoko kom ut i 2011, vant det en rekke priser. Spillet ble designet av Antoine Bauza for Studio Bombyx og Matagot. Det kan spilles av 2 til 4 spillere, tar omlag én time å gjennomføre og passer fra 8 år og oppover.

Takenoko anbefales på det varmeste! Det er morsomt, gjennomført og estetisk. Spillmekanikkene er ikke altfor avanserte, men det kan være lurt å bruke instruksjonshefte aktivt ved første gjennomspilling. De ulike elementene, som åkerlappene, terningen, panda- og gartnerfiguren, er av høy kvalitet og rett og slett veldig pene. Spillets bakgrunnshistorie er også nydelig illustrert med en tegneserie i instruksjonsheftet.