Vikingspillet Hnefatafl

av Lasse Jørgensen sist endret 2019-03-25T12:56:20+01:00
Kongen er omringet av fiender! Klarer hans hird å holde motstanderne på avstand mens han unnslipper?

Hnefatafl

History Craft, 1987, Storbritannia
voksen

Lenge før klassikerne sjakk og backgammon nådde nord-Europa spilte vi ‘tafl’, vikingenes brettspill. Så ensbetydende med brettspill var Hnefatafl at det først var da førstnevnte spill ble innført at man trengte distinksjon mellom forskjellige typer brettspill – og navnet ‘hnefatafl’ ble dermed født.

Spillet er en klassisk heltefortelling: Kongen og hans hird, representert av 13 hvite brikker, har falt i bakhold og må kjempe seg fri. De 24 svarte brikkene er kongens fiender, hvis mål er å fange kongen før han klarer å unnslippe.

Hver spiller kan flytte en brikke per tur. Brikken, både konge og soldat, kan bevege seg i rett linje enten vannrett eller loddrett, men ikke diagonalt, og kan heller ikke passere andre brikker. Kongens startsted kan kun brukes av kongen – soldatbrikker kan fritt passere denne ruten hvis den er ledig, men de kan ikke stoppe.

Man kan slå ut fiendens soldater ved å ‘flankere’ dem. Dette betyr å låse en fiendesoldat inn mellom to av ens egne brikker, enten på langs eller tvers. For utslåelse teller kongens borg som en av motstandernes soldater. Utslåing skjer kun på egen tur, og kun hvis man selv flytter brikken i posisjon for utslag – man kan trygt flytte egen brikke mellom to motstandere i egen tur, uten å bli slått ut. Kongen er stor og sterk, og må omringes på alle fire sider slik at han ikke lengre kan beveges for å endelig bli tatt til fange.

Forvirret? Som med alle forklaringer, høres reglene veldig abstrakte ut til man forsøker dem i praksis. Ikke vær redd – spillet er superlett når man setter seg ned med det, og man faller raskt inn i hvordan man spiller.

Hnefatafl krever lite oppsett og rydding. En runde tar som oftest 15 – 20 minutter. Spillet har enkle regler, og egner seg for to spillere fra 7 år og opp.