av Lasse Jørgensen sist endret 2023-10-16T14:50:33+01:00
Bidragsytere: leneo, Helene, Helle
Boktips til klassene i Dungeons & Dragons (del 1)

(Nesten) hele spillteamet er dypt begravet i Baldur’s Gate 3, spillet som er basert på 5. versjon av rollespillet Dungeons & Dragons. Her kan man spille som tolv forskjellige klasser, og siden Outland allerede har tipset om bøker man må lese om ut fra hvilken karakter man prøver å bli kjæreste med, tenkte vi å tipse om bøker som passer til de forskjellige klassene.

Her er første del (så ikke tipseartikkelen blir for lang). 

 

Barbarian -

Legends & Lattes : Travis Baldree (2022)

Barbarer lever som regel veldig voldelige og hektiske liv, men hva gjør de når de pensjonerer seg? I Legends & Lattes møter vi orken Viv som er sliten etter flere tiår med slåssing. Nå vil hun starte på nytt i byen Thune, og hun bestemmer seg for å åpne den en kafe for å servere kaffe. Til tross for at ingen i byen har hørt om kaffe før. Med hjelp fra kollegaene Liv og Thimble får vi se hvordan kafeen, og vennskapet deres, vokser. Hvordan skal Viv håndtere problemer hun møter på, nå som hun ikke bare kan svinge sverdet sitt?  

En koselig fantasy-bok som viser hvordan livet kan være når man er ferdig med eventyr og oppdrag. Når man skal starte på nytt, og venne seg av med de voldelige vanene sine. Og om hvordan en ork, en tiefling og en rotte-liknende skapning kan samarbeide for å skape noe fint. Anbefaler ikke å lese denne boken hvis man er sulten, da den er fylt med fantastiske beskrivelser av både bakverk og kaffe som får magen til å rumle!

LÅN BOKEN PÅ BIBLIOTEKET.

 

Bard -

Name of the Wind : Patrick Rothfuss (2007)

Det soleklare valget for en bard må være Vindens navn, hvor du kan lese disse setningene:

"Jeg har snakket med guder, elsket kvinner og skrevet sanger som får trubadurene til å gråte. Du har kanskje hørt om meg."

Boken kan anses som en slags fantasimemoar, da premisset er at helten Kvothe forteller hele livshistorien sin til en skribent i løpet av tre dager. Hver av disse dagene er en bok i en trilogi. Bardstypisk nok er Kvothes liv gjennomsyret av musikk, da han ble trent opp som skuespiller, sanger og lutespiller i hans familie med omreisende utøvere. Hvis du kan tåle et langsomt tempo og en upålitelig forteller vil du like denne velformulerte, karakterdrevne romanen med masser av magi og tragedie.

LÅN BOKEN PÅ BIBLIOTEKET.

 

Cleric -

Matrix : Lauren Groff (2022)

Et nedslitt kloster preget av sykdom og vanstyre får sin nye priorinne levert på døren. Marie er 17 år, et uekte kongebarn som er litt for lik farsslekten, og dessuten “velsignet med uskjønnhet”. Hun er ikke forberedt på sin nye rolle, men bestemmer seg for å styre klosteret inn i velstand. Litt som en cleric i D&D bruker religion som våpen i kamp, er religion også Maries middel til makt.

Klosteret er i denne boken ikke et fengsel for uønskede kvinner, men en feministisk, separatistisk utopi hvor nonnene har bygd veggen for å stenge menn ute. Når mennene kommer for å ta tilbake makten, leder Marie nonnene i kamp i typisk cleric-stil: med religiøse kamprop og stumpe våpen. 

LÅN BOKEN PÅ BIBLIOTEKET.

 

Rogue -

The Blacktongue Thief : Christopher Buehlman (2022)

En tyv må lære seg mange ferdigheter for å klare seg i jobben, som å dirke låser, klatre vegger, falle uten å skade seg og lyve uten å bli tatt. Denne utdanningen er tidkrevende og kostbar, og Kinch skylder Takers Guild en klekkelig sum. For å klare å nedbetale gjelden, tar han et tidssensitivt oppdrag hvor han må bli med den jernharde krigsveteranen Galva, og de blir en usannsynlig duo. Alt skjer i en mesterlig bygget verden, med menneskespisende goblins og krigsravner på størrelse med hjorter, hvor alle sørger over tapet av hestene, som nesten alle har dødd av sykdom.

The Blacktongue Thief fortelles med lett og lystig språk, i raskt tempo, med masse action, galgenhumor og glimt i øyet.

LÅN BOKEN PÅ BIBLIOTEKET.

 

Warlock -

Gideon: the Ninth : Tamsyn Muir (2019)

Keiserguden i denne verdenen kaller inn et par fra hver av de ni planetene til en dødelig prøve som kan gi paret en drastisk kraftøkning. Det niende hus sendes deres necromancer-geni Harrow og hennes uvillige sverdkavaler Gideon. De har brukt hele livet på å slåss mot hverandre, og Gideon har forsøkt å flykte fra planeten siden hun var liten. Nå må de forsøke å samarbeide for å klare prøven, mens stadig flere av deltakerne dukker opp drept.

Magikerne i Gideon: the ninth er riktignok necromancers, men reanimerte skjelett, svartkledde magikere og en urovekkende krimgåte i et hjemsøkt palass i verdensrommet gir heftige warlock-vibber. Mengden flørting og sarkasme i boken, samt den lekne skrivemåten gir også mening for en klasse med høy karisma.

LÅN BOKEN PÅ BIBLIOTEKET.

 

Wizard -

The Colour of Magic : Terry Pratchett (1983)

Velkommen til Skiveverdenen, en flat verden som hviler på toppen av fire elefanter som igjen står på toppen av en skilpadde som reiser gjennom verdensrommet. Hvor hekser er hekser, og trollmenn er trollmenn. Og gudene triller terninger om hvordan livet ditt skal bli.  

Vi befinner oss i Ankh-Morpork, hvor vi treffer på en av disse trollmennene, Rensvind (man er vel fortsatt en trollmann selv om man ikke fullførte universitetet?). Det Rensvind ikke vet, er at livet hans kommer aldri til å bli det samme når han mot sin vilje blir guide for Skiveverdenen sin første turist, To-blomst. Plutselig befinner Rensvind og To-blomst seg midt et helsprøtt eventyr Rensvind ikke meldte seg frivillig til! Alt for å unngå en krig. 

La historien om Rensvind være en advarsel for alle som vil ta på seg rollen som trollmann; det er lurt å kunne mer enn én trylleformel  

LÅN BOKEN PÅ BIBLIOTEKET.