Hopp til hovedinnhold

Vi viser League of Legends World Championship på storskjerm

Fem tirsdager i oktober og november viser biblioteket kamper fra verdensmesterskapet i strategispillet League of Legends. Ta med en venn til UROM og kom og nyt verdens beste e-sportspillere i aksjon.

Tekst: Benjamin Mekki Widerøe. Publisert: 4. oktober 2024.

Veldig kort fortalt: Hva er League of Legends?

League of Legends er en form for strategispill der taktikk, reaksjonsevner og «mechanics» (det beste norske ordet for dette er nok «fingerferdighet») er nøkkelen til seier.

To lag med fem spillere kjemper om å ødelegge hverandres base, som i League of Legends heter en «Nexus» (lysende blå krystall nede til venstre og rød krystall oppe til høyre). Spillerne ser karakteren sin ovenfra og styrer karakteren med datamusen. Alle karakterer kan angripe vanlig («auto attack») og bruke evner («abilities») med QWER-tastene. I tillegg tjener man gull i løpet av spillet, som brukes til å kjøpe gjenstander som gjør karakteren sterkere. Det er 168 forskjellige karakterer i spillet, alle med forskjellige evner og muligheter. 

 

Kamper som vises på biblioteket

Tirsdag 8. oktober kl 16-20 i UROM: Reprise av kampene mandag 7. oktober. Første dag med elimineringsrunder

Tirsdag 15. oktober kl 16-20 i UROM: Reprise av kampene fra søndag 13. oktober. Siste runde med elimineringer

Tirsdag 22. oktober kl 16-20 i UROM: Reprise av kvartfinaler

Tirsdag 29. oktober kl 16-20 i UROM: Reprise av semifinaler

Tirsdag 5. november kl 16-20 i UROM: Reprise av finalen! 


Sånn ser kartet ut i League of Legends

Å kalle noe for verdens største esport er en utrolig enkel måte å få sinte gamere på nakken, så det ville jeg aldri funnet på. Det er derimot umulig å snakke om verdens største esporter uten å nevne League of Legends. Fra spillets vaklete begynnelse i 2009 har Riot Games klart å utvikle et spill som har tålt tidens tann, og de har klart å opprettholde en stor esport-scene som bringer inn millioner av seere hvert år. Høydepunktet hvert år er verdensmesterskaper, på folkemunne kalt for «Worlds». Denne turneringen får det høyeste seertallet av alle turneringene, og hadde et historisk høydepunkt i 2021 med 73,8 millioner seere.

Worlds bringer inn spillere og lag fra hele verden, fra både små og store regioner. Her skal det nevnes at «små» regioner ikke nødvendigvis er små land eller land med få folk, men heller land med mindre etablerte esport-scener som ikke styres like direkte av Riot Games som de store regionene. I denne teksten ønsker jeg å gi dere en kort introduksjon til de forskjellige regionene og hva man kan forvente fra dem. Spillets gang vil ikke bli forklart, men hvis du er helt ukjent med spillet og ønsker en innføring kan du for eksempel søke det opp på YouTube.

Lagene


LCK (Sør-Korea): 

  • Hanwha Life Esports 
  • Gen.G 
  • DPlus Kia 
  • T1 (Regjerende verdensmester) 

Helt fra Sør Korea fikk sin egen server og ble en del av League of Legends, har de dominert scenen. Allerede før spillet kom til landet hadde de en veletablert infrastruktur i spillet Starcraft (og Starcraft 2), og da League of Legends kom tok det over mye av spillerbasen og publikumet som allerede var der.

Fra sesong 3 (2013) var Sør Korea alene på topp i alle internasjonale turneringer, mens alle andre regioner måtte nøye seg med å feire seire mot andre regioner og holde hodet høyt etter å ha slått koreanerne i en og annen kamp. Det var faktisk ikke før i 2018 at et lag som ikke var fra Sør Korea vant turneringen, og laget som stod for tre av seks verdensmesterskap-titler er regionens fjerde lag, T1 (tidligere SKT T1). 

LPL (Kina)

  • BiliBili  
  • Top Esports 
  • LNG Esports 
  • Weibo Gaming (Fjorårets finalist) 

LPL har vært en region som har vokst fra år til år, både i størrelse og i kvalitet. Regionen har puttet mer og mer penger i lagene sine, og har virkelig prioritert å bygge gode helhetlige lag. Siden 2018 har Kina og Sør Korea knivet om topplasseringene, og de aller fleste som følger regionene vil være enig i at årets vinner vil være et lag fra LPL eller LCK. 

 

LEC (Europa) 

  •     G2
  •     Fnatic
  •     Mad Lions Koi
For oss i Europa er naturligvis lagene som sendes «home town heroes». Årets turnering er også i Europa, så lagene er på hjemmebane og slipper å kjempe seg gjennom jetlag i løpet av turneringen.  

Topplaget fra LEC er Europas mestvinnende og mest dominante organisasjon noensinne, G2 Esports.  

Andrelaget Fnatic er en av League of Legends eldste organisasjoner, og er det eneste laget vest for Kina som har vunnet et verdensmesterskap! Mange anser ikke det første verdensmesterskapet som et «ordentlig» mesterskap, siden kun lag fra Europa og Nord-Amerika fikk delta. Til tross for spartanske, skitne forhold og dårlig budsjett ble mesterskapet avholdt, og Fnatic ble verdensmestere. Laget deltar i sitt 11. verdensmesterskap, som sier noe om hvor stabile de har vært i toppen av europeisk League of Legends.

Ingen rasjonelle mennesker forventer at de vil vinne turneringen (litt som at ingen tror Norge vil vinne VM i fotball) Benjamin

Mad Lions Koi er en organisasjon som er mest kjent for å snuble når det kommer til internasjonale turneringer. Tidligere har de tapt allerede i «Play ins» (altså før turneringen egentlig er begynt), og har vært kjent for å «choke» (spille dårligere enn man vet at de kan) med en gang de står på en internasjonal scene. I år har de derimot allerede kommet seg gjennom Play ins og er klar for selve turneringen. De har ikke vært heldige med motstanderne sine, og skal møte Kinas topplag allerede i første kamp.

Laget er fullt av spillere som spiller sin første profesjonelle sesong på toppnivå, så potensialet er høyt.

Generelt sett er forventningen til europeiske lag at de vil slå lag fra LCS og mindre regioner, men det er ikke gitt at de vil å slå de kinesiske og koreanske lagene. Ingen rasjonelle mennesker forventer at de vil vinne turneringen (litt som at ingen tror Norge vil vinne VM i fotball), men som alltid så lever håpet.

LCS (Nord Amerika) 

  • FlyQuest 
  • Team Liquid
  • 100 Thieves

LCS er av mange sett på som den dårligste store regionen i League of Legends. Til tross for et par år der de har kjempet seg langt, så er forventningen at de kanskje vil vinne en kamp eller to. Kanskje klarer de å slå lag fra LEC, men sannsynligvis vil alle lagene ryke ut før semifinalene.  

Nord Amerikas tredje lag, 100 Thieves, satte standarden allerede i Play Ins ved å bli slått ut av PCS laget PSG. Trist for fans av LCS, men absolutt ikke noe sjokk.

En LCS-seier mot et lag fra LCK eller LPL vil være sjokkerende, mens et tap mot en av de mindre regionene vil være som forventet (det skjer hvert år). Like fullt lever alltid håpet hos fansen, og publikum går alltid i taket når de skjønner at det «umulige» skjer!

PS: En klassisk kommentar i live-chatten når et lag fra NA (North America) taper er «NA – Near Airport».


CBLOL (Brasil)

  • Pain Gaming

Brasil er vår første «lille» region, og CBLOL har sitt siste år som egen uavhengig liga. Fra neste år vil de bli satt sammen med LLA til en felles region for alle i Sør Amerika. Pain Gaming kriget seg gjennom Play Ins ved å slå sine «kontinentmenn» i Rainbow 7, og er klar for å representere hele Sør Amerika på den store scenen.

 

LLA (Sør Amerika unntatt Brasil)

  • Rainbow 7

LLA er en veldig voksende region, men siden de ble slått ut av verdensmesterskapet allerede i Play Ins, så vil jeg ikke bruke mer tid på dem enn å si at de virkelig kjempet til siste sekund før de ble slått ut av Pain Gaming. Turneringen er brutal, så hvis man ikke er på sitt beste den dagen man spiller så må man ta et tidligere fly hjem enn man ønsket.

 

VCS (Vietnam)

  • GAM Esports
  • Viking Esports 

Vietnam har alltid vært en av de beste små regionene. Under Sør-Koreas dominans var de kjent som «The Korean Killers», da de ofte hadde de eneste lagene som jevnlig klarte å slå de koreanske kjempene. Kun GAM Esports kom seg gjennom Play Ins, men GAM Esports har vært med i verdensmesterskapet flere ganger og har gjort det svært bra, så du skal ikke se bort ifra at de klarer å slå flere lag i «selve» turneringen! 


PCS (Sørøst-Asia inkl. Japan)

  • PSG 
  • SoftBank Hawks Gaming 

Den siste regionen vi skal til er PCS, og det siste laget som kom seg gjennom Play Ins, PSG. Ja, dette er altså laget til Paris Saint Germain, den franske (njaa kanskje de ikke er helt franske lenger?) storklubben. De har flere veteraner som har deltatt i flere verdensmesterskap og har vist at de klarer å roe nervene på den største scenen. PSG er et lag som på sitt beste kan slå nesten hvem som helst. Det er lenge siden de sist spilte mot de andre topplagene i verden, så vi venter i spenning på å se hva de klarer å få til i årets turnering. 


Oppsummert så forventer alle at vinnerlaget er et av lagene fra LCK eller LPL. Det er derimot ingenting som er sikkert i en turnering som dette. Lag fra LEC, GAM og PSG har vist at de kan slå selv giganter, og vinneren er aldri den man tror.

Selv krysser jeg fingrene for at det er G2 som står på scenen under finalen foran 20.000 tilskuere i O2 Arena i London 2. november! 

 


Kamper som vises på biblioteket


Tirsdag 8. oktober kl 16-20 i UROM: Reprise av kampene mandag 7. oktober.  

Første dag med elimineringsrunder. To kamper med BO3 (best av tre). Lagene som spiller er ikke satt enda, men det vil være lagene som ligger sist etter tre runder med BO1 og som kjemper om å holde seg i turneringen. 

Tirsdag 15. oktober kl 16-20 i UROM: Reprise av kampene fra søndag 13. oktober. 

Siste runde med elimineringer. Det vil gå tre BO3 kamper, og vi lar opptaket gå så lenge biblioteket er åpent og ser hvor mange kamper vi rekker å se. 

Tirsdag 22. oktober kl 16-20 i UROM: Reprise av kvartfinaler 

Vi vet ikke hvem som vil komme til kvartfinalen, men vi vil prioritere enten den kvartfinalen som har et europeisk lag i seg (om det blir noen), eller den mest «spennende» (turneringsfavoritter, underdogs e.l.) 

Tirsdag 29. oktober kl 16-20 i UROM: Reprise av semifinaler 

Vi vet ikke hvem som vil komme til semifinalen, men vi vil prioritere enten den semifinalen som har et europeisk lag i seg (om det blir noen), eller den mest «spennende» (turneringsfavoritter, underdogs e.l.) 

Tirsdag 5. november kl 16-20 i UROM: Reprise av finalen! 

Turneringens siste kamp! Det er garantert at spenningen vil være på topp når verdens to beste lag møtes for å avgjøre hvem som skal bli verdensmester! 

 

Hvis du ønsker å se en full oversikt over turneringen og kampene, sjekk ut lolesports.com/ .