Hopp til hovedinnhold

Lær språk på nett

Ønsker du å lære deg norsk eller et annet språk på nettet? Her finner du en oversikt over nettressurser, programmer og apper du kan benytte deg av.

Gratis læreverk på internett fra NTNU

Disse språkkursene fra NTNU er komplette og inneholder leksjoner med tekst, lyd, ordlister, grammatikkforklaring og oppgaver.
Ett av kursene, LearnNoW, har også forklaring og ordlister på engelsk, polsk, spansk, arabisk, tigrinja og ukrainsk.
Ingen passord, ingen reklame.

ntnu.edu/learnnow - A1/A2, om en fransk familie. Forklaring på mange språk.
ntnu.edu/now - A1/A2, om fire studenter. Vi har den også som bok. Du kan låne den på hovedbiblioteket eller bestille den fra et bydelsbibliotek.
ntnu.edu/learnnowyouth - A1/A2/B1, om unge flyktninger
ntnu.edu/learnnow2 - B1, helsenorsk
ntnu.edu/now2 - B1, om studenter

 

Læreverk på nett av Odd Egil Johnsen, Norges Arktiske Universitet UiT. A1/A2. Forklaringer og ordlister på engelsk. Komplett læreverk med tekst, lyd, ordlister, grammatikkforklaring og oppgaver.

Du må lage brukernavn og passord. Ingen reklame.


Norskkurs: Veien inn og Bli klar til norskprøven - gratis

Lærer du norsk? Biblioteket kan låne ut noen pinkoder til kursene Veien inn og Bli klar til norskprøven.

Ta kontakt med biblioteket for å få pinkode.

Kurset lånes ut i 60 dager. 


Tekster på lett norsk

Her er noen gratis sider som har tekster på lett norsk:

lesnorsk.no - Lette tekster på nivå A1, A2 og noen få på B1 og B2, skrevet av Sissel Ofstad
norsksonen.com/blogg - Lette tekster skrevet av Annelén Takita Stenbakken
bnorsk.no - Tekster, vokabular, bilder, grammatikkforklaringer og lenker til oppgaver. Av Birger Aurlien Flak.
sagbladet.elevavis.no - Tekster skrevet av elever på voksenopplæringen i Lillestrøm. Tekstene er rettet, men av og til er det noen små feil.


Aviser på norsk

klartale.no har nyheter på lett norsk. Passer for A2/B1. Tekstene kan bli lest opp av kunstig intelligens.
Du kan lese avisa på internett, og du kan også låne den på biblioteket.

Utrop.no er en avis med spesielt fokus på det flerkulturelle Norge. De har noen lettlest-artikler, men ikke med lyd, og bare noen få artikler per måned.
Du kan lese avisa på internett, og du kan også låne den på biblioteket.


Grammatikk

grammatikk.com - denne siden er laget av en som jobber på NTNU, og den har artikler om mange forskjellige viktige tema innenfor grammatikk. Ingen oppgaver.

lingu.com/lingupedia - denne siden er utviklet av Lingu, en privat språkskole. Her finner du mange artikler om grammatikk og videoer om uttale.

Vi har også bøker om norsk grammatikk som du kan låne på biblioteket.


Uttale

uttale.no
Denne siden om uttale er utviklet av NTNU og har flere videoer om uttale. Her kan du øve på I-Y, I-E, U-Y, Æ-Ø, Ø-Å, korte og lange vokaler, diftonger, kj-sj, P-B, L-R, og østnorsk uttale av retroflekser (rn, rl, rt, rd, for eksempel i barn, ærlig, vårt, verden).

https://testcalst.hf.ntnu.no/account/settings
CALST
Dette verktøyet er utviklet av NTNU. Det har veldig mange gode øvelser. Her velger du hvilket språk du kan fra før og hvilken norsk dialekt du vil lære, og da kan du øve på ting som pleier å være vanskelig for de som har dette morsmålet, og få eksempler fra dialekten du vil lære.

For eksempel kan du velge at du kan arabisk, og at du vil lære bergensdialekten. Da får du øve på ting som pleier å være vanskelig for de som kan arabisk fra før, for eksempel forskjellen mellom p og b, og du hører bergensk dialekt i oppgavene.


Ordbøker

ordnett.no - denne ordboken er kvalitetssikret og med betaling, men det er gratis tilgang når du er på biblioteket. Biblioteket har tilgang til ordbøkene mellom norsk og engelsk, fransk, spansk, tysk og italiensk. Den har både bokmål og nynorsk.

ordbokene.no - denne ordboken er kvalitetssikret og har bare norsk, men det som er nyttig er at du kan finne riktige bøyningsformer ved å trykke på "vis bøyning".

Lexin ordbok
- denne ordboken er gratis og har oversettelse til engelsk og mange andre språk. Hvis du velger for eksempel bokmål-tigrinja, kan du søke på ord både på norsk og tigrinja. Hvis du skriver et ord på norsk, kommer forklaring på norsk, oversettelse til engelsk og forklaring på engelsk, bøyning, og noen ganger oversettelse til tigrinja. Du får også ord og uttrykk som inneholder søkeordet.


Bildeordbøker

Lexin bildetema. Her kan du lære ord ved hjelp av bilder, lyd og tekst. Passer for A1-A2.

Visnakker.no Her kan du også lære ord ved hjelp av bilder og lyd (ingen tekst). Denne siden er utviklet av Voksenopplæringen i Oslo. Passer for A1.

 


Apper

Duolingo
Det som er bra med denne appen er at du lærer ord inne i en setning, og at det er med lyd. Du får oppgaver der du skal oversette setninger, skrive setningen du hører, sette inn et ord som mangler, eller velge et svar som passer. Du får poeng og kan konkurrere med andre. Du må lage en konto med passord.

Du må kunne engelsk. Det er ganske mye reklame.

New Amigos
Appen ligner på spillet New Amigos. Du trekker et kort og leser og hører noen ord. Du prøver å oversette, og hvis det ikke er riktig får du kortet på nytt litt senere. Det er med lyd. Du må lage en konto med passord. Du kan spille alene eller sammen med andre mennesker som bruker appen.

Ingen reklame. Du trenger ikke å kunne engelsk.


Blogger om norsk språk

Lingu er en privat bedrift som tilbyr norskkurs. På norskbloggen skriver de om mange forskjellige tema relatert til å lære norsk.

Blogg om norsk språk, skrevet av Cecilie Lønn. Vi har flere lærebøker av Cecilie Lønn til utlån på biblioteket.

 


Videoer på YouTube

Norsklærer Karense har over 1000 videoer på YouTube. Hennes kanal er veldig populær blant de som vil lære norsk. Det er ikke teksting på norsk eller engelsk, men hun snakker sakte og tydelig. Det er en del reklameavbrudd i filmene. Videoene fungerer som reklame for hennes norskskole NoTe.

Norwegian Teacher Karin har også mange videoer på YouTube. Noen av videoene har norsk teksting. Karin jobber i forlaget Aschehoug, og noen av filmene har innhold som er relatert til norskbøker utgitt av Ascehoug, for eksempel God i Norsk.


Podkaster

Lær norsk nå av Marius Stangeland. Denne podkasten har tekst, så du kan sjekke etterpå om du har forstått riktig. Talen er sakte og tydelig.

Norsklærer Karense har også en egen podkast.

 Lingu er en privat bedrift som tilbyr norskkurs. De har også en podkast med mange interessante temaer.


Grammatikkoppgaver på nett

Mange læreverk har grammatikkoppgaver på nett. Her kan du teste deg selv og se med en gang om det er riktig.


Her er noen læreverk som har oppgaver på internett:



Du kan ikke lese selve bøkene på internett, men du kan låne dem på biblioteket.


Kunstig intelligens

Google Translate
Mange kjenner til denne oversettelsessiden. Her kan du oversette ord, setninger og tekster fra ett språk til et annet. For mange språk kan du også få teksten lest opp. Oversettelsen er ikke alltid helt riktig, men ofte er det ganske bra.
Tips:

Finn tekster på internett på norsk og oversett til ditt eget språk. Finn ut hvilke ord som betyr hva ved å dele opp teksten i mindre biter med linjeskift. Skriv opp ordene du vil lære på et ark eller en bok for deg selv.
Finn tekster på internett (lette tekster eller læreboktekster), og oversett til ditt språk. Prøv å muntlig oversette teksten tilbake til norsk, og sjekk på skjermen for å se om det ble riktig.


ChatGPT 3.5
Du må lage brukernavn og passord eller logge inn med epost. Chat GPT er en språkmodell som raskt kan svare på spørsmål som du skriver. Jo mer spesifikt spørsmål, jo bedre svar.
Tips til forespørsler:

Kan du rette denne teksten for meg og forklare feilene? (sett inn din tekst)
Kan du forklare dette ordet/uttrykket for meg? (sett inn ordet/uttrykket du lurer på)
Kan du lage en tekst/dialog på enkel norsk med disse ordene? (sett inn f.eks. 20 ord som du ønsker å øve på)
Kan du lage en tekst/dialog fra en blomsterbutikk/klesbutikk/matbutikk på nivå A1, ca. 200 ord?
Kan du lage 10 oppgaver til meg om verb i preteritum?

Husk at ChatGPT aldri kan erstatte en lærer eller en kvalitetssikret lærebok. Ofte er det riktig og bra, men du kan også få feil eller ufullstendige svar.