Hopp til hovedinnhold

Krig

av Helene Sahlsten-Jensen sist endret 2021-09-10T10:27:30+01:00
Krig som emne favner vidt, fra første verdenskrig til krigen i Afghanistan, til krigsbarn og krigsreportasjer. Vi har samlet skjønnlitteratur, sakprosa og film der krig er en fellesnevner.

John Boyne: Gutten i den stripete pyjamasen
To unge gutter på hver sin side av gjerdet til en konsentrasjonsleir, den ene er fange, den andre er fri. Den frie gutten er svært ensom, og et vennskap mellom de to oppstår langs gjerdet. Den frie gutten vet lite om det som egentlig foregår i krigen, han er beskyttet og isolert av sin familie. Hans far har en høy stilling i militæret, men hva faren gjør aner han ikke. Etter hvert går den grusomme virkeligheten opp for ham.

Anne Frank: Anne Franks dagbok
Den jødiske jenta skrev en av verdens mest kjente dagbøker under 2. verdenskrig. Hun måtte skjule seg for nazistene og skrev dagbok for å takle den vonde tiden de gikk gjennom. I to år levde de skjult, men ble sendt i konsentrasjonsleir, og det var kun Anne Franks far som overlevde. Han fikk senere boken utgitt, og den er blitt stående som en klassiker innen krigsskildringer.

Marianne Kaurin: Nærmere høst
26. november 1942 ble 532 jøder deportert fra Oslo til Auschwitz, alle sammen hadde de drømmer, håp og et liv som ble frarøvet dem.

Nærmere høst er en sterk historie om hva som skjedde med norske jøder under krigen. Det er også en vakker fortelling om håp, drømmer og mot. Om å miste og å våge. Boken gir et bilde på hvordan hverdagen var, og hvor utenkelig og urettferdig det var at denne hverdagen ble frarøvet så mange. Den skildrer også hvordan enkeltpersoners innsats utgjorde en forskjell for mange menneskers skjebne, både på godt og vondt. En velskrevet og rørende debutbok av Marianne Kaurin.