Brev-og dagbokromaner

av Helene Madsen sist endret 2018-04-04T10:35:31+02:00

 

Zulmir Becevic: Svenhammeds journaler
Svenhammed har fått halvparten av navnet sitt fra faren og halvparten fra Sven på sosialen. Med bena i to kulturer føler han seg utafor, men vi finner også vennskap og kjærlighet. (Cappelen Damm)

Stephen Chbosky: Fordelene ved å være veggpryd 
Charlie er god til å skrive, han skriver lange brev om livet sitt. Han gruer seg til high school, og ungdomstiden er en berg- og dalbane. Han treffer to eldre ungdommer, Samantha og Patrick, og får en liten etterlengtet oppvåkning. 

Camilla Collett: Amtmannens døtre
Fornuft eller følelser? Ekteskap og kvinnerollen diskuteres. Huslæreren og amtmannens datter er forelsket men kan ikke gifte seg. Regnes som en av de første samfunnskritiske romanene i Norge.

Jonas Hassen Khemiri: Et øye rødt
Svensk roman som på norsk er oversatt til "kebabnorsk". Den 15-årige Halim bor med sin far, hans mor er død. Faren prøver å være en integrert mønsterborger, noe som Halim setter spørsmålstegn ved.

Linnea Myhre: Evig søndag
Myhre ble norgeskjent med bloggen sin "Alt du tror er feil" og fikk tilnavnet "sinnablogger" ettersom hun skrev med svært skarp penn. Hennes første roman går inn i materien rundt depresjon og spiseforstyrrelser.                              

Mary Shelley: Frankenstein
Klassiker som regnes som en av de første science fiction-romanene. Victor Frankenstein er vitenskapsmannen som blir besatt av ideen av å skape liv. Han skaper et fintfølende vesen, men det hele kommer ut av kontroll...

Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll og Mr. Hyde
En annen klassiker som tar opp dobbeltheten i mennesket og det gode versus det onde. Jekyll er en høyt ansett lege som i hemmelighet eksperimenterer med sin egen personlighet. Han inkarnerer de mørkeste og verste sidene ved sin personlighet i en mann som han kaller Mr. Hyde. Kan dette ende godt?