Etiske problemstillinger
Katarina von Bredow: Det er mitt liv!
I 2008 ble Det er mitt liv! utgitt. Den handler om Jessica som blir gravid. Hun er 15 år. Den første gangen hun har sex bruker verken hun eller Arvid prevensjon. Så viser det seg at det umulige skjer. Hun er gravid. (Foreningen !les)
Henrik Ibsen: En folkefiende
”Den stærkeste mand i verden, det er han, som står mest alene”. Dette stykket handler om doktor Stockmann, som finner ut at byens kurbad er forgiftet. Som lege anser Stockmann det som sin plikt å informere byens borgere om dette, men mange av investorene har et helt annet syn på saken.
Unni Lindell: Anna + Didrik = baby
Anna er fjorten år. En søt, uskyldig jente på sommerferie med en litt sidrumpa far, en grei lillebror og en velmenende mor. Der møter hun kjekke Didrik på femten, som bare vil «kose litt». Når skolen begynner kommer kvalmen, mensen uteblir, og den blå streken på graviditetstesten lyser mot henne. (Dagbladet)
Mikael Niemi: Bomb dem!
En 16-årig navnløs ung mann er sint på alt og alle. Han mener samfunnet er inndelt i "drittene" og "idiotene", og slik vil det alltid være. Drittene styrer, mens idiotene ikke har noen muligheter for å bli sett eller hevde seg. Etter et mislykket forsøk på kontakt med skolens peneste jente, legger han om taktikken. Han skal vise alle at han kan skyte hardt, og pennen skal være hans pistol!
Patrick Næss: Monsteret kommer
Den unge gutten Conor sliter. Hans mor er alvorlig syk, faren har flyttet utenlands med ny kone, og Conor blir plaget på skolen av medelever. Han sliter også med mareritt og vonde tanker, som manifesterer seg i et monster. Dette monsteret forteller Conor ulike historier, som alle inneholder etiske problemstillinger. Og monsteret er ute etter én eneste ting: sannhet. Boka er en nydelig og sterk fortelling om det å miste noen. Og å være sterk nok til å takle en realitet som man aller helst ønsker å fortrenge.
Jodi Picoult: Min søsters vokter
Anna er ikke syk, men hun kunne like gjerne vært det. I løpet av sitt trettenårige liv har hun gjennomgått utallige operasjoner. Hun er nemlig blitt satt til verden for at hennes beinmarg skal redde den eldre søsteren, Kate, fra leukemien hun lider av. Men nå har Anna for første gang begynt å stille spørsmål ved hvem hun egentlig er, og hvem hun ønsker å være. Er hun noe mer enn sin søsters livredder? (Cappelen Damm)
Inga Sætre: Fallteknikk
(tegneserieroman)
Det handler om Rakel som går siste året på videregående, og vi møter henne idet hun flytter inn på hybel og skal begynne å klare seg selv. I løpet av handlingen får hun utfordret forholdet sitt til både foreldrene, bestevenninnen og bandkameraten. Vendepunktet i fortellingen handler om hvordan det er å oppleve en uønsket graviditet når du ikke er noen ”berte”, men en jente som spiller i band og er kritisk til det aller meste. Sætre gir en vellykket skildring av hvordan livet til tøffe tenåringsjenter ofte utspiller seg, og hvordan de opplever motgang og dårlig selvtillit. (Barnebokkritikk)
Simon Stranger: Verdensredderne
Emilie er 17 år og opptatt av gutter og mote. Inne i en klesbutikk treffer hun på en gutt som fester klistremerker med slagord over noen t-skjorter. Slagord om urettferdighet. Om utnytting av arbeidere i den tredje verden. På den andre siden av jorden lever Reena, en 12 år gammel jente som har sydd akkurat disse t-skjortene, på en fabrikk i Bangladesh. (Cappelen Damm)