Filmatiserte romaner
Filmatiserte romaner
Ingvar Ambjørnsen: Døden på Oslo S
"Klokka var halv ti. Vi gikk nedover mot sentrum igjen. Det var ikke nødvendig for oss å avtale noe som helst nå. Proffen visste hva jeg ville. og jeg visste hva Proffen ville. Vi ville finne Lena. Vi måtte finne Lena. Om det så skulle ta oss hele natta, så måtte vi spore henne opp." Narkotika og prostitusjon er nattsvart realisme for Lena. Pelle og Proffen engasjerer seg - og har noe å stille opp med. (Cappelen Damm)
André Bjerke: De dødes tjern
Bjerke skrev krim under pseudonymet Bernhard Borge, og hans kanskje mest kjente er "De dødes tjern". Her står psykologien og vitenskapen opp mot mystikk og overtro. Blåtjern er et vann med mange historier, blant annet et mord og en forsvunnet mann. Mannen går igjen, og de som oppholder seg ved tjernet blir dratt mot det og dets hemmeligheter.
Lars Saabye Christensen: Herman
Boka om den unge gutten som mister håret er blitt en klassiker, og vant kritikerprisen da den kom i 1988.
Lars Saabye Christensen: Halvbroren
Et stort verk fra Saabye Christensen, som spenner over mange år og har et stort persongalleri. Vi følger en familie i Oslo i kjølvannet etter 2. verdenskrig. To halvbrødre, Barnum og Fred, har et nært vennskap til tross for deres mange ulikheter. En tv-serie i 8 deler basert på boka ble laget i 2011.
Suzanne Collins: Dødslekene
Dødslekene er første bok i en trilogi om et fremtidssamfunn i staten "Panem". Vi følger den unge jenta Katniss Everdeen, som er fra et av distriktene i Panem. Hvert år avholdes "Dødslekene" hvor utvalgte gutter og jenter fra distriktene må kjempe mot hverandre og drepe hverandre til det kun står én igjen.
Eeg, Harald Rosenløw Eeg: Yatzy
Dag Vidar får en ny start, på et nytt sted, i en ny familie. Han får til og med et nytt kamera. Alt ser lyst ut. Men jo lenger han kommer i filmen om sitt nye liv, jo nærmere er han å avsløre hva som skjedde i det forrige. "Yatzy" handler om å være 15 år og tåle alt - unntatt seg selv. I 2004 fikk Harald Rosenløw Eeg Brageprisen for denne boka.
John Ajvide Lindqvist: La den rette komme inn
Oskar er en ensom gutt som blir plaget på skolen. En dag flytter det en ny jente inn i blokka der han bor. Eli heter hun, og spesiell er hun. De blir venner, og Eli hjelper Oskar å bekjempe mobberne. Eli har dype og mørke hemmeligheter som Oskar sakte men sikkert oppdager. Boka er filmatisert både i forfatterens hjemland Sverige og i USA.
Olaug Nilssen: Få meg på, for faen
Alma er snart 16 år, hun går i tiende klasse og bor i bygda Skoddeheimen på vestlandet. Det er ikke så mye å ta seg til. Bygda ligger mellom fjord og fjell, det er mye natur og lite folk. Alma er i sin seksuelle oppvåkning, og hennes seksuelle fantasier løper ofte løpsk. En kveld er hun på fest på ungdomshuset, og Arthur – som hun har et godt øye til, tar plutselig ut penis og dytter den borti henne. Hun blir litt overrasket, og forteller det til venninnene og søstrene Ingrid og Sara: – ”Arthur var borti meg med pikken”. Med ett er ryktet ute over hele bygda. Alma blir sosialt utstøtt og sett på som raring. Hun får tilnavnet ”Pikk-Alma”. (Film & kino)
Brian Selznick: Hugo Cabret
Hugo Cabret er en foreldreløs ung gutt som bor i et skjult rom på jernbanestasjonen Gare Montparnasse i Paris på 1930-tallet. Han stjeler for å overleve, samtidig som han passer på at alle urverk på jernbanestasjonen går riktig. Hans stille og monotone liv forandres da han treffer den eksentriske unge jenta Isabelle. Over halvparten av boka er illustrasjoner, noe som gjør den spesiell og fantastisk å lese.