Musikk

av Helene Madsen sist endret 2017-12-11T16:45:00+02:00
Skal du skrive fordypningsoppgave i norsk? Her får du tips om skjønnlitteratur hvor musikk spiller en viktig rolle.

Norske utgivelser

Popsongar av Frode Grytten  
Fra forlagets omtale
24 timar. 24 stader. 24 songar. 24 historier
Frode Gryttens kvite album, eit soul-album i skrift.
Boka består av 24 noveller frå 24 stader i verda som finn sted i løpet av 24 timar. Til kvar novelle har forfattaren knytta ein popsong.
Boka finnes også som e-bok i appen Ebokbib for iOS og Android

 

Beatles av Lars Saabye Christensen 
Fra forlagets omtale 
Beatles er en munter og vemodig roman om fire Beatles-frelste Oslogutter av årgang 1951, fra de som syvendeklassinger står på spranget inn i voksenverdenen - "Vi tok framtida på forskudd, og den så sabla bra ut" - til 25. september 1972. Ingen går tørskodd når dønningene fra ungdomsopprøret ute i Europa skyller inn over dem og deres beskyttende tilværelse. 
Boka finnes også som e-bok i appen Ebokbib for iOS og Android

 

Sennepslegionen av Morten Jørgensen 
Boken forteller historien om det fiktive rockebandet Sennepslegionen. Handlingen er lagt til 80-tallet. 

 

Til musikken av Ketil Bjørnstad 
Fra forlagets omtale
Den unge pianostudenten Aksel Vinding forelsker seg i Anja Skoog, et stort pianotalent som snart skal debutere i en alder av 17 år. Vi er blant musikkstudenter i Oslo i slutten av 1960-årene. De kaller seg Unge Pianisters Samfunn og er både rivaler og venner, men de har én ting felles: musikken. De er fremtidens pianister, og de lever under et konstant og nesten umenneskelig press - fra foreldre, spillelærere, pedagoger, kritikere, og ikke minst seg selv. 

 

Allsang av Eivind Buene  
Fra forlagets omtale 
Allsang er historien om Ivan og Marie, en fortelling om sangen og menneskestemmen, om en ukjent Händel-opera og om hvordan vi aldri slutter å håpe. 
Eivind Buene skriver med en uovertruffen musikalsk sans. 
Boka finnes også som e-bok i appen Ebokbib for iOS og Android

 

Enmannsorkester av Eivind Buene 
Fra forlagets omtale: 
Enmannsorkester veksler kompositorisk mellom fem karakterer og deres ulike reiser mot sine endemål; en konsert, døden, galskap, kunstens fallitt og et knull. Stemmene veksler om hverandre og samles under en fiolinkonsert av Alban Berg i et rått crescendo. 

 

Og været skiftet og det ble sommer og så videre av Pedro Carmona-Alvarez 
Fra forlagets omtale 
Og været skiftet og det ble sommer og så videre er en liten roman om de store tingene - om kjærlighet, tap og savn og rotløshet, om å leve i en tragedie og vokse opp i dødens skygger. [Romanen forholder seg på forskjellige måter til Bruce Springsteen]
Boka finnes også som e-bok i appen Ebokbib for iOS og Android.  

 

Den nye Dylan av Torgrim Eggen 
Fra forlagets omtale 
Sverre Sæverud er ikke verdens beste sanger. Ikke den beste gitaristen, komponisten eller teksforfatteren heller. Den nye produsenten Marius Grieg setter Sverre kniven på strupen. Sverre svarer med å drikke. Så kommer en tredje person inn på scenen, og spetakkelet bryter løs. 

 

Nasjonalsatanisten av Erlend Erichsen 
Fra forlagets omtale 
Nasjonalsatanisten er en roman fra det norske Black Metal-miljøet, et av Norges mest suksessrike musikkmiljøer noen gang. Vi møter den karismatiske og sterke Vinterblod og hans venn Ljåvold, fra deres første flørt med de mørke kreftene, til de selv slår gjennom med bandet Stormvold.

 

Et bra band av Anders Bortne 
Fra forlagets omtale 
En hysterisk og støyende roman om gitarstrenger som ryker, om konserter med åtte besøkende, om terningkast 6 i Dagbladet, om vennskap og kjærlighet og lyden av en bassgitar som kan flytte en hel verden. 

 

Anarchy in Åmot av Sturle Brustad 
Anarchy in Åmot er en varm, munnrapp fortelling om ungdom som bryter lydmuren og løfter bygda ut av dvalen. Før det hele løper løpsk. 

 

Sukkersug av Sverre Knudsen  
Fra forlagets omtale: 
Handlingen i Sukkersug er delvis lagt til et meget gjenkjennelig 70-tall. Den har mange passasjer med tilbakeblikk til yngre år, med mamma og pappas kiosk i Majorstuveien og oppveksten utenfor Oslo, til et gryende musikkmiljø i Bergen, drankernes gamle kafeer og slalåmkjøring mellom politiske fløyer.

 

Spill for stjernene av Sverre Knudsen 
Omtale fra Den norske bokdatabasen: 
Morten Miles Moe, 15 år, havner blant ei gruppe hjemløse ungdommer i Oslo da mora blir syk. Fra Sentralen foretar de ulovlige aksjoner for å fordele rikdommen litt bedre. Morten skjønner at han burde komme seg vekk fra Sentralen og lete etter faren sin. Likevel nøler han, kanskje for at faren aldri har vært der når Morten har trengt han, og kanskje fordi han begynner å få sympati med ungdommene. 

 

Rask av Sverre Knudsen 
Omtale fra Den norske bokdatabasen 
Om Ståle (den eneste ensomme i verden), Rolf (Rock'n Rolf), Fahmi (nesten neger) og Ivo (gal mor og gale plater). Og om jenter, rabarbravin, rock'n roll, at livet er plutselig, Jussi Bjørling, det å klatre over gjerder, prisen på kobber, og at RASK kan bety mer enn en ting. 

 

Gi gutten et horn! (Antologi) 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Novellesamlingen handler i bred forstand om musikk, og inneholder noveller av Trond Brænne, Harald Rosenløw Eeg, Hilde Hagerup, Atle Hansen, Sverre Knudsen, Lise Männikkö, Klaus Hagerup og Kjersti Scheen. 

 

Fri av Morten Abrahamsen 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Det er sommer i Oslo. Det er tid for late dager i Birkelunden, sol, forelskelse, chill out. Men Jørgen har ikke tid til å ta det med ro. I kulturredaksjonen i en av landets store tabloider jakter han på B-stjerner, agurknytt, teite forfattere og meningsløse musikere - og strever med å finne tilværelsen meningsfull. Det blir ikke bedre av at snowboard-lillebroren hans er blitt landets nye rikskjendis, bestevennene krangler eller av at han og sommerflørten bare treffes på telefonen. 

 

Kornetten av Arne Berggren 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Aldo Monrads oppgjør med kornetter, løpenoter og gråsorte løgner er ikke bare humor. Det er også en historie om vennskap, svik og foreldres misforståtte forventninger. Boken har et budskap til alle som tror at barn er i stand til å glede seg over korpsmusikk - frivillig. Dette er den første boka om Aldo Monrad. 

 

Pure popmusic baby! Back in New Paris av Gaute Bie 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Tre venner - Gaute, Sofus G. og Mr. Freetime - danner i overstadig poprus bandet The International Taste. Alle er hektet på popmusikk, og drar med bandet gjennom Europa med det mål for øye å spille den beste popmusicbaby-musikken for Maximiliana, Sofus Gs kjæreste, i New Paris. Her er det humor, svik, rus, massiv kjærlighet, rivalisering, vennskap og den reneste popmusikkdyrkelse. Dette er forfatterens første roman. 

 

Ensomme stjerner av Arne Garvang 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
John Brattland, 16 år, bor på Grorud i Oslo, spiller gitar, går på ungdomsskolen og kikker forsiktig etter jentene. Fart på sakene blir det først da han og gutta danner bandet The Five Blue Stars, øver inn Apache og en fin Beatleslåt og opptrer på nærmeste fritidsklubb. Johns liv pendler mellom trygg hjemmehygge og ville fester med masse musikk, fyll og spetakkel, og midt i det hele finnes kanskje det som heter kjærlighet. 

 

Salme ved reisens slutt av Erik Fosnes Hansen 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Romanen handler om de syv musikerne som seilte med Titanic i april 1912, og som spilte salmer da skipet gikk under. I en bredt anlagt romanfantasi maler forfatteren bilder fra deres liv; fra Londons slum, St. Petersburgs bakgater, Wiens kafeer og Romas torv. Deres fortellinger inneholder fattigdom og rikdom, kjærlighet og død. 

 

Frøken Dreyers musikkskole av Edvard Hoem 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Musikarparet Renate og Theodor Ungermann kjem til Bergen frå det krigsherja Tyskland i 1952. Den gamle byen Königsberg som Theodor var vaksen opp i, er øydelagd i krigen. Når fiolinelevane på Frøken Dreyers musikkskole prøver å finne ut av dei same musikkstykka som han sjølv spela som ung gut, er det som om tapet av barndomsriket får lindring. Ein roman om eksilets problem og modernitetens pris, om musikkens verd og den verkelege verda.

 

Destroyer av Lars Ramslie 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Niåringen Lars tenker stort sett på én ting: KISS. KISS-plakater dekker veggene på gutterommet, pengene går til Stjerneposer med KISS-kort inni, kassettspilleren går ustanselig når han ikke er ute og sykler på sin DBS Tomahawk. Med KISS-fascinasjonen som bakteppe, utspiller et dramatisk år seg i boligfeltet på Øreåsen utenfor Moss.

 

Til Elise av Jan Inge Sørbø 
Omtale fra Den norske bokdatabasen 
Hovedpersonen Anders Hodnaberg fra Ryfylke møter den klassiske musikken gjennom Beethovens "Til Elise". Den minner han om en enslig tåre som renner nedover et kinn. Slik finner han både kjærligheten og musikken, og slik tar det seg ut også etter han mister begge og skriver om det som har skjedd. Romanen handler om musikk, kjærlighet, bedehuspreget landsbygd og kiellansk bykultur. 

 

Rubato av Lars Amund Vaage 
Omtale fra Den norske bokdatabasen 
Tittelen henspiller på musikkuttrykket rubato som betyr fri behandling av tempoet, særlig på mer uttrykksfulle steder. Den er ikke tilfeldig valgt. Romanen starter med at hovedpersonen/fortelleren får beskjed om at bestefaren er død, og at bestefaren ønsket at han skulle spille i begravelsen. Han hadde gått i pianolære hos den kjente Klunger, kommet inn på musikkkonservatoriet i Bergen, men forlot deretter musikken for godt. Budskapet om bestefarens død setter igang tanker og handlinger hos ham, om bestefaren, musikken, og om livet i alminnelighet. 

 

Rebell av Finn Øglænd 
Omtale fra Den norske bokdatabasen 
Alex er rebell. Han sit i kjellaren og spelar punkplater ingen har høyrt om, frå ei samling han har fått av faren som han aldri har møtt. Gjennom chatting på MSN finn han mystiske Julia. Dei planlegg å møtast, men visse komplikasjonar oppstår. Alex er kanskje forelska i Silje i klassen, og han planlegg å møte begge to, på same dag. 

 

Roskilde av Linn Strømsborg 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Handlingen i romanen er lagt til Roskildefestivalen. Hovedpersonen, som har vært på festivalen flere år på rad, forteller om de beste konsertene, de verste festene, og gutten som var her i fjor. Dette er forfatterens debutroman. 

 

Øya av Linn Strømsborg 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Jeg-personen er på Øyafestivalen i Oslo sammen med en vennegjeng, men de går stadig forbi hverandre og hun ender stort sett opp med å være alene. Helt til det dukker opp en fyr som hun ikke har sett på ett år.

 

Volum: en spilleliste (antologi) 
Fra forlagets omtale
Ni noveller om hvordan musikken kan forandre situasjonen, kan forandre deg. Om hvordan tonene får deg til å sveve, hvordan klangen fra et piano kan få deg til å gjøre noe helt nytt, om hvor vanskelig det er å finne de rette ordene. Om alle minnene som henger fast i musikken, om alle gledene, plagene og drømmene som følger med. Og om det utrolige som plutselig kan skje, bare fordi det finnes musikk. Og mennesker som elsker musikken. 
Boka finnes også som e-bok i appen Ebokbib for iOS og Android. 

 

Harpesang av Levi Henriksen 
Fra forlagets omtale
Det er himmelsk sang plateprodusenten Jim Gystad en bakrusmorgen får høre i Vinger kirke. Stemmene fra benkeraden bak ham formelig løfter ham inn i evigheten, bort fra den trauste liksombluesen som han til daglig prøver å puste liv i. Og for første gang på lenge slipper meningsløsheten taket.
Det er De Syngende Søsken Thorsen som befinner seg i forsamlingen. I forgangne år har de turnert USA og solgt hundretusenvis av plater, singler med titler som "Det er mitt kors å bære" og "Tretti sølvpenger oppå vår Faders bibel". De fant alle tre kjærligheten. De mistet den. Og de opptrer ikke mer.
Etter dette er Jims liv egentlig bare fylt av én ting: Han vil vekke sangen til live hos De Syngende Søsknene Thorsen. Han blir satt på de vanskeligste prøver.
Boka finnes også som e-bok i appen Ebokbib for iOS og Android. 

 

Plutselig skjøna eg alle songane av Tor Arve Røssland  
Omtale fra Den norske bokdatabasen
I romanen møter lesaren eg- personen som brukar sommaren på å klippe plenar og tenke på Hanne og korleis det ville være å kysse leppene hennar. 

 

Utenlandske utgivelser 

High Fidelity av Nick Hornby  
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Rob Fleming er 35 år gammel, popfantast og nettopp forlatt av kjæresten. Han bor i ei lurvete leilighet omgitt av den nøye katalogiserte platesamlinga si, og begynner å lure på om tida er inne for å satse på familie og en skikkelig jobb. Men blir musikken da helt borte? 31 sanger: Forfatteren skriver om 31 sanger som har betydd mye for han. 

 

Love is a Mix Tape av Rob Sheffield 
Fra forlagets omtale
Mix tapes: Stick one into a deck and you’re  transported to another time in your life. For Rob Sheffield, author of Turn Around Bright Eyes that time was one of miraculous love and unbearable grief. A time that spanned seven years, it started when he met the girl of his dreams, and ended when he watched her die in his arms. Using the listings of fifteen of his favorite mix tapes, Rob shows that the power of music to build a bridge between people is stronger than death. You’ll read these words, perhaps surprisingly, with joy in your heart and a song in your head—the one that comes to mind when you think of the love of your life.

 

Jentekoret av Alan Warner 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
En jentegjeng fra en kristen skole reiser inn til storbyen for å delta i en sangkonkurranse. De er imidlertid ikke så interessert i korsang som i festing og kaster intenst seg ut i bylivet med drikking, piercing, nasking og ublyge framstøt mot byens menn. Utageringen kan ses på som et nødvendig opprør i forhold til det disiplinerte livet de vet venter dem. 

 

Jeg ser meg selv i et stjålet speil av Maria Küchen 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Riina flytter til Stockholm for å begynne på musikkgymnaset. Alt er annerledes enn i Ingensteder og hun møter mennesker som får henne til å stille spørsmål om hvem hun er og hvor hun går videre fra nå. Romanen er en frittstående fortsettelse av Sang til en sommerfugl (2001). 

 

Norwegian Wood av Haruki Murakami 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Toru Watanabe er 37 år, men når han hører den gamle Beatles-sangen "Norwegian wood" på flyplassen i Hamburg, husker han med en gang studiedagene i Tokyo på slutten av sekstitallet. Det er studentopprørets tid, men Watanabe er ingen aktivist; han går på forelesninger, leser romaner, jobber i en platebutikk og forelsker seg. 

 

The Commitments av Roddy Doyle 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Det nystartede bandet The Commitments vil gi soul til Dublin. Dette er historien om bandets vekst (og fall), om forhåpninger, kameratskap, samhold og musikk. Boka er filmatisert. 

 

Havaristen av Thomas Bernhard 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Thomas Bernhard begynte sin kunstneriske løpebane som musiker, og det er fra denne perioden han hentet stoff til denne boka. Den forteller om pianisten Glenn Gould, som beretteren møtte under deres læreår i Salzburg, og om deres felles venn, Wertheimer, også han pianist. "Havaristen" er en studie i kunstnerisk genialitet kontra middelmådighet, og som i flere av Bernhards romanener, avdekkes også her moralske og estetiske problemer ved hjelp av "overdrivelsens poetikk". 

 

En egen musikk av Vikram Seth 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
På ett nivå er denne romanen en historie om kjærligheten til Julia. Michael elsker henne, men han taper henne, finner henne og mister henne igjen. Boken er også en roman om musikk, og om hvordan kjærligheten til musikken på lidenskapelig vis kan beherske et helt liv. 

 

Populærmusikk fra Vittula av Mikael Niemi 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Matti og hans tause kamerat Niila vokser opp i Pajala i den svensk-finske Tornedalen. Romanen foregår på 1960- og 1970-tallet, da veiene asfalteres, småbrukene legges ned og rockemusikken gjør sin entre. Dette er forfatterens debutroman. 

 

Den trettende Beatle av Gerhard Henschel 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Den 9. november 1966 møtte John Lennon Yoko Ono for første gang under hennes utstilling på Indica Gallery i London. I det 21. århundre begir en svoren Beatles-fan fra Hamburg seg ut på en tidsreise til London anno 1966 under navnet "Billy Shears", for å forhindre møtet mellom de to - og dermed, håper han, oppløsningen av The Beatles. Som det viser seg, blir ikke utfallet som han har tenkt. John Lennon havner i koma etter en bilulykke, og bandets fremtid er høyst usikker - før de har fått gitt ut Sgt. Pepper's lonely heart club band eller The white album. "Billy" får hendene fulle med å gjenopprette tingenes opprinnelige tilstand. 

 

Juleoratoriet av Gøran Tunstrøm 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Vi følger Sidner Nordensson og hans familie gjennom korte lykkestunder, lengsler og vidløftige drømmer, fra Värmland til New Zealand. Under alt som skjer strømmer Bachs musikk, og i bakgrunnen ruver sorgen over Sidners altfor tidlig døde mor, Solveig. Romanen er filmatisert. 

 

Musikk å dø til av Jean Ure 
Omtale fra Den norske bokdatabasen
Christopher og Nick er bestevenner, helt til Sal kommer og vil rive Christopher bort fra Nick. Resultatet blir løgn, sjalusi og vonde opplevelser.